Direktør i kommune blev advaret om muligt lovbrud i børnesag

Trods advarsler fra både medarbejdere og Ankestyrelsen, fortsatte direktør i Faxe Kommune, Marianne Hoff Andersen med at fastholde instruks i sag om 11-årig pige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 11-årig pige sad i over to måneder hjemme hos sin far, der er fradømt forældremyndigheden til pigen samt retten til at få oplysninger fra myndighederne om sagen.

quote Det gør mig utryg på min datters vegne

JEANNE HOUGAARD PEDERSEN, MOR TIL DEN 11-ÅRIGE PIGE

Jeanne Hougaard Pedersen, der er mor til pigen og har forældremyndigheden, forsøgte flere gange at gøre kommunen opmærksom på, at pigen skulle fjernes fra moderens eks-partner. Men der skete intet. 

Først da Jeanne Hougaard Pedersen henvendte sig til Familieretten skete der noget. 

Onsdag den 10. maj klokken 22.15 blev pigen hentet af to betjente samt repræsentanter fra kommunen. Hun er nu på et sikkert sted, hvor hun skal gennemgå en psykologisk udredning

Læs også
11-årig pige boede hos dømt far i to måneder: - Jeg er fuldstændig ødelagt
Læs også
11-årig pige boede hos dømt far i to måneder: - Jeg er fuldstændig ødelagt

Sagsakter afslører direktør-pres

Men nu afslører sagsakter, som TV2 ØST har fået indsigt i, at der helt oppe på direktionsgangen i Faxe Kommune var interesse i sagen. 

Så meget - at flere medarbejdere har advaret direktionen om, at sagsbehandlere og faglige koordinatorer ikke kan opretholde de forvaltningsmæssige principper.

Et internt notat viser, at direktør i Faxe Kommune, Marianne Hoff Andersen, aktivt prøvede at få en advokat til den 11-årige pige, selv om et barn under 12 år ifølge lovgivningen ikke er berettiget til det.

I notatet fremgår flere datoer i perioden den 13. marts til 4. april, hvor en ledende medarbejder flere gange forklarer Marianne Hoff Andersen, at der ikke er lovhjemmel til at lade en advokat repræsentere pigen under et møde i Børne- og Ungeudvalget.

Da Marianne Hoff Andersen fastholder instruksen, kontakter den ledende medarbejder Ankestyrelsen, der fastslår, at der ikke er lovhjemmel  til at give barnet en advokat.

Ankestyrelsen fastslår, at direktøren ikke har lovhjemmel
Ankestyrelsen fastslår, at direktøren ikke har lovhjemmel

Ankestyrelsen fortæller desuden, at det er forældremyndighedshaver, der er parten i i denne sag, og dermed skal forældremyndighedshaver høres.

Direktør pressede instruks igennem trods advarsler

Nu skulle man så tro, at direktøren trak instruksen tilbage. Men nej - hun fastholder, at medarbejderne skal skaffe en advokat.

Medarbejderen tager derfor kontakt til Jeanne Hougaard Pedersen, der har forældremyndigheden, og dermed er den eneste, der kan sige ja til, at pigen må få advokat med til mødet.

Jeanne Pedersen afviser forespørgslen, hvilket den ledende medarbejder forklarer Marianne Hoff Andersen. 

Medarbejderen understreger overfor direktøren, at forældremyndighedshaver mener, at det er for stort et ansvar, der lægges over på pigen samt, at den kun 11-årige pige kommer i et øget krydspres i forhold til forældrenes konflikt - hvilket pigen netop bør skærmes imod.

Alligevel fastholder direktøren instruksen.

På et møde i starten af april forsøger medarbejderen en sidste gang at forklare Marianne Hoff Andersen, at man ikke kan påtvinge en borger en indsats, borgeren ikke selv ønsker. Medarbejderen mener, at direktørens beslutning om, at den 11-årige pige skal have en advokat med, ikke har noget lovgrundlag og at man tilsidesætter moderens ønske, der prøver at varetage sin datters behov.

Alligevel fastholder direktøren instruksen.

Direktør underminerer medarbejderne

Andre sagsakter, som TV2 ØST har gennemgået, viser også, at flere i direktionen adskillige gange har haft møder med barnets far - selv om han har fået frataget oplysnings- og orienteringsretten i datterens sag.

- Det gør mig utryg på min datters vegne, at min eks-partner har direkte adgang til direktionen og især direktør Marianne Hoff Andersen. Og det gør mig ekstra utryg, at en direktør orienteres om et lovbrud, og alligevel fastholder sin instruks, siger Jeanne Hougaard Pedersen og tilføjer:

- Så bliver jeg bekymret for, hvilket motiv, direktøren har.

- jeg bliver utryg over, hvilket motiv direktøren har i denne sag, siger Jeanne Hougaard Pedersen.
- jeg bliver utryg over, hvilket motiv direktøren har i denne sag, siger Jeanne Hougaard Pedersen. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Hun mener, at direktøren underminerer sine medarbejdere ved ikke at lytte til dem.

- Kommunen kommer til at fremstå som partiske, når de i direktionen afholder møder med  faderen til min datter. 

Efter min overbevisning bør min datters sag behandles af dem, der sidder med den - nemlig sagsbehandlerne. Den detaljerede viden har en direktør ikke, og derfor skal hun selvfølgelig lytte til, hvad medarbejderne fortæller, siger Jeanne Hougaard Pedersen.

Fyret - og forgyldt

Marianne Hoff Andersen, der tiltrådte stillingen som direktør i Faxe Kommune i januar 2018, har tidligere været genstand for opmærksomhed. 

Ifølge Helsingør Dagblad blev hun i april 2017 fyret og fritaget for tjeneste, fordi hun efter Helsingør Byråds mening havde misligholdt sine forpligtelser som direktør i Helsingør Kommune. 

Alligevel modtog hun et millionbeløb i et gyldent håndtryk fra kommunen.

TV2 ØST har forsøgt at få direktøren til at kommentere sagen - men hun ønsker ikke at stille op til interview.

Desuden har TV2 ØST forsøgt at få et interview med kommunaldirektør, Thomas Knudsen, formand for Børn- og Læringsudvalget, Mikkel Dam (LA) samt Borgmester i Faxe Kommune, Ole Vive (V). Ingen har ønsket at stille op.

 


Nyhedsoverblik