Mor chokeret over kommune - nu skal Kammeradvokaten undersøge sagerne

Faxe Kommune erkender nu, at de har brug for ekstern hjælp til at undersøge, om de har overholdt loven i en alvorlig børnesag. Der er brug for eksperthjælp, siger udvalgsformand

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I en betændt børnesag handlede Faxe Kommune først, da et barn i to måneder havde opholdt sig hos sin far, der ikke havde forældremyndigheden. Samtidig forsøgte en politiker at blande sig i forvaltningens arbejde ved at fremsætte forkerte oplysninger, skrive indberetninger om barnets mor og dernæst at skjule sine spor

Nu skal kommunen have hjælp til at håndtere sagerne, fortæller formand for Børn- og Læringsudvalget i Faxe Kommune, Mikkel Dam (LA).

- Vi bliver nødt til at hyre nogle eksterne eksperter ind. Det har kommunen gjort i form af at få Kammeradvokaten ind, så man kan få set på sagerne, og fundet ud af, om de er i tråd med loven.

Mikkel Dam fortæller til TV2 ØST, at kommunen nu har bedt Kammeradvokaten om at bistå kommunen med juridisk assistance i forhold til flere sager.

Vi har brug for juridisk assistance til at se nærmere på nogle sager og arbejdsgange i kommunen, siger Mikkel Dam (LA), formand for Børn- og Læringsudvalget, Faxe Kommune
Vi har brug for juridisk assistance til at se nærmere på nogle sager og arbejdsgange i kommunen, siger Mikkel Dam (LA), formand for Børn- og Læringsudvalget, Faxe Kommune Foto: Mikkel Rise

- Alle i kommunen er dybt professionelle og dygtige. Men vi må også konstatere, at vi står med nogle komplekse sociale sager i kommunen, hvor der har været nogle divergerende holdninger til, hvordan sagerne skal løses.

- Så det er sundt, at få eksterne eksperter ind og bistå kommunen med at lave en række juridiske retningslinjer, som alle kan følge - og ikke mindst kigge nærmere på lovligheden i de beslutninger, der er lavet, siger Mikkel Dam.

quote Det er et skred, hvis man som politiker går helt ind i maskinrummet og vil blande sig i verserende sager

Mikkel Dam (LA), formand for Børn- og Læringsudvalget

Flere møg-sager

En af de sager, hvor der har været "divergerende holdninger" , er en sag, som TV2 ØST de sidste par uger har haft fokus på.

Først kunne vi fortælle, at en mor til en 11-årig pige i mere end to måneder havde forsøgt at få kommunen til at gribe ind, efter datteren var stukket af fra et midlertidigt opholdssted.

Læs også
11-årig pige boede hos dømt far i to måneder: - Jeg er fuldstændig ødelagt
Læs også
11-årig pige boede hos dømt far i to måneder: - Jeg er fuldstændig ødelagt

I stedet var hun hos sin far, der er fradømt forældremyndighed, samvær og retten til oplysninger i pigens sag fra myndighederne. Kommunen greb først ind, da moren kontaktede Familieretten, som beordrede kommunen til at agere.

Jeanne Hougaard Pedersen, der er mor til en 11-årig pige, fortæller her, hvordan hun har det med, at et byrådsmedlem har involveret sig i sagen.

Dernæst kunne vi fortælle, at man helt på direktionsgangen, også forsøgte at blande sig i sagsbehandlingen i den 11-årige piges sag. Direktør i Faxe Kommune, Marianne Hoff Andersen, ignorerede flere advarsler fra ledende medarbejder og Ankestyrelsen om mulige lovbrud i pigens sagsbehandling.

Senest har vi fortalt, at byrådspolitikeren Christina Birkemose har involveret sig i sagen. Hun har blandt andet lavet underretninger på moren til den 11-årige og via mails til direktør, Marianne Hoff Andersen, kommet med beskyldninger om, at familieterapeuten i sagen i virkeligheden er en kioskejer fra Amager. Beskyldninger som ellers tidligere er afvist af politiet.

- Det er grotesk, at en politiker i så mange år bruger tid på en sag, som er afgjort i alle instanser, fortæller hun til TV2 ØST.

Jeg ville aldrig selv gøre det

Udvalgsformand Mikkel Dam vil ikke kommentere på hverken Christina Birkemoses eller Marianne Hoff Andersens indblanding i den 11-årige piges sag.

- Jeg kender ikke til direktørens og politikerens korrespondance, så det vil jeg ikke forholde mig til. Men helt konkret, så kan jeg sige, at jeg aldrig selv ville blande mig ind i sager, hvor jeg kompromitterer mig selv som politiker. Det er et skred, hvis man som politiker går helt ind i maskinrummet og vil blande sig i verserende sager.

- Vi skal overholde loven, og vi har en række pligter, som vi skal overholde. Hvis vi ikke gør det, så skal der selvfølgelig være konsekvenser, siger Mikkel Dam.

Hvor mange sager fra Faxe Kommune Kammeradvokaten skal gennemgå - og hvornår de er afsluttet, er uklart - men en af dem, drejer sig om, hvorvidt sagsbehandlingen omkring den 11-årige pige er foregået efter lovens forskrifter.

TV2 ØST har været i kontakt med Jeanne Hougaard Pedersen - mor til den 11-årige pige. Hun bekræfter over for TV2 ØST, at hun er blevet kontaktet af Kammeradvokaten.


Nyhedsoverblik