Lokal landbrugselev førte an til grundlovsdemonstration: - Det var helt fantastisk

Omkring 500 landmænd mødte op med deres traktorer i København til en demonstration, der med arrangørernes ord skulle hylde grundloven og demokratiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Langelinie i København var i dag proppet til randen med traktorer og fiskekuttere fra hele landet.

Landmænd, fiskere og vognmænd demonstrerede nemlig for at hylde grundloven og demokratiet i kølvandet på regeringens pressemøde den 4. november. Her annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink i Danmark skulle aflives for at forebygge en eventuel spredning af muteret coronavirus. En besked, der siden har vist sig at være i strid med loven, og som altså har skabt røre blandt landmændene.

quote Helt fra maskinstationen, hvor vi startede, har det været smil og glade dage

Andreas Riis, landbrugselev, Storgaarden, Terslev

Også flere regionale landmænd deltog i demonstrationen – blandt andre 19-årig Andreas Riis, der er landbrugselev på Storgaarden i Terslev i Faxe Kommune. Han og hans kollegaer førte faktisk an, da traktorerne trillede ind i København og endte helt forrest, da demonstrationen nåede endestationen på Langelinie.

- Det var fantastisk. Normalt når vi kommer kørende med vores traktorer, så er det sjældent glade blikke og vink og smil hele vejen. Men helt fra maskinstationen, hvor vi startede, har det været smil og glade dage og 10.000 billeder. Det har været fantastisk, siger han.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
 
Andreas Riis holdt forrest i den lange række af traktorer.
Andreas Riis holdt forrest i den lange række af traktorer.

Medarrangør: - Vi har skabt en bevægelse

Den følelse står Andreas Riis’ chef, Peter Kiær, også med. Han er, foruden at være ejer af Storgaarden, også medarrangør af demonstrationen gennem den forening, der hedder Oprør fra Landet.

- Jeg er faktisk rørt. Vi startede i mandags, og i dag er vi samlet cirka 1.000 traktorer – 500 i Aarhus og 500 her. Derudover er der nogle tusinde fra København, der er strømmet hertil, selvom det kun er fem grader varmt. Det er regnvejr, og det blæser, men folk stimler sammen og hylder demokratiet. Det, synes vi, er helt fantastisk og meget rørende, siger han.

Demonstration for grundloven
Læs også
Opsigtsvækkende traktordemonstration hylder grundloven i hovedstaden
Demonstration for grundloven
Læs også
Opsigtsvækkende traktordemonstration hylder grundloven i hovedstaden

- Vi har prøvet at skabe en bevægelse, og det er lykkedes.

Frygter at blive de næste

Budskabet fra dagens demonstranter var da heller ikke til at tage fejl af: Dansk lov skal overholdes – også af regeringen.

- Én ting er, at man har smadret et helt erhverv, men det, der er mest forfærdeligt af det, der sket de seneste uger, det er, at man er kørt hen over befolkningen. Man har ikke lyttet, siger Peter Kiær og uddyber:

- Vi frygter, at vi kan blive de næste. Vi arbejder under så svære rammevilkår, at det næsten ikke er til at drive landbrug. Det samme gælder fiskerne og vognmandsarbejdere. Så vi hylder demokratiet i dag. Vi vil have den danske model tilbage, vi vil gerne have, at folk bliver hørt, og at man lytter lidt mere til fagligheden.

S-ordfører: Jeg forstår frustrationen

De utilfredse landmænd og fiskere fik politisk opbakning fra en række borgerlige politikere, som holdt taler ved dagens demonstrationer. I København var blandt andre tidligere Venstre-formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på scenen.

201115_christian_og_henrik_nordling.jpg
Læs også
Minkavlere om Mogens Jensens exit: - Pilen peger på statsministeren
201115_christian_og_henrik_nordling.jpg
Læs også
Minkavlere om Mogens Jensens exit: - Pilen peger på statsministeren

Retsordfører fra Socialdemokratiet, Jeppe Bruus, siger til TV 2, at han har forståelse for landmændenes afmagt.

- Jeg forstår godt frustrationen og budskabet, der kommer fra demonstranterne. Der skete en fejl i forhold til den lovhjemmel, der var, men jeg er nødt til at sige, at grundlaget for beslutningen var en klar risikovurdering fra sundhedsmyndighederne, siger han til TV 2.

Demonstrationen i København forløb stille og roligt omkring klokken 14. Den sidste traktor er nu trillet ud af hovedstaden.