Opsigtsvækkende traktordemonstration hylder grundloven i hovedstaden

Lørdag vil en lang række repræsentanter fra landets fødevareerhverv hylde grundloven ved demonstrationer i Aarhus og København.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Demonstrationen bliver svær at overse – og det er også meningen.

Lørdag bevæger mindst 850 traktorer, en lang række fiskekuttere og dyretransporter sig mod landets to største byer, Aarhus og København.

Her vil landmænd og fiskere vise deres opbakning til minkavlerne, som den 4. november fik at vide på landsdækkende TV, at alle landets mink skal aflives på grund af risikoen for, at en coronamutuation sætter en kommende vaccine ud af spil. En besked, der siden viste sig at være i strid med grundloven.

quote Vi vil gerne sikre, at det samme ikke kommer til at ske for vores erhverv

Andreas Riis, landmandselev, Storgaarden, Terslev

Og det er netop grundlovsbruddet, der er det centrale emne i dagens demonstration. Deltagerne ønsker at hylde grundloven, fortæller Andreas Riis, der er landsmandselev på Storgaarden i Terslev. Han er en af dem, der har sat sig i sin traktor for at bevæge sig mod hovedstaden.

- Vi gør det for at hylde grundloven. I visse situationer i år er grundloven blevet overset for at gennemføre nogle af de her ting i forbindelse med corona. Og det vil vi gerne protestere mod, siger han til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
 
 

Frygter at blive ramt næste gang

Han kørte sammen med én anden fra Storgaarden mod Niemanns Maskinstation tæt ved Tureby i Køge Kommune omkring klokken 7 i morges. Her mødtes de med en lang række andre landmænd i traktorer. TV2 ØST’s reporter på stedet vurderer, at der var omkring 100 traktorer, der mødte op ved opsamlingsstedet.

201115_christian_og_henrik_nordling.jpg
Læs også
Minkavlere om Mogens Jensens exit: - Pilen peger på statsministeren
201115_christian_og_henrik_nordling.jpg
Læs også
Minkavlere om Mogens Jensens exit: - Pilen peger på statsministeren

Og det er da også en vigtig sag for landmændene, lyder det fra Andreas Riis.

- Vi gør det både for vores eget erhverv og for eksempel også for fiskeriet. Vi vil gerne sikre, at det samme ikke kommer til at ske for vores erhverv. Vi vil gerne sikre, at det ikke sker igen, siger han.

En lang kø over Storebælt

Der kommer deltagere fra hele landet til dagens demonstration, og det gav nogle ret vilde billeder i nat, da en lang række traktorer kom trillende over Storebæltsbroen.

VIDEO: Sådan her så det ud, da traktorerne passerede Storebæltsbroen og kørte igennem betalingsanlægget.

 

Klar med bødeblokken 

Den 16. november blev der oprettet en begivenhed på Facebook, der indbød til demonstrationen, og under hele planlægningen har folkene bag været i tæt kontakt med politiet for at sikre, at det går ordentligt for sig.

Men fredag aften skrev både Københavns Politi og Østjyllands Politi pludselig på Twitter, at der vil blive udskrevet bøder til de landmænd i traktorer, der ikke er godkendt til almindelig kørsel på offentlig vej. Det giver problemer, fordi langt de fleste traktorer ikke har den nødvendige godkendelse.

En almindelig traktor må nemlig kun køre på landevej, hvis det er arbejdsrelateret.

- Den endelig tilladelse fik vi i dag, og alle gik ud fra, at vi i forhold til traktorloven godt måtte køre med traktor i byen, hvis vi havde fået tilladelse. Ingen havde indtil i eftermiddag givet udtryk for, at vi ikke måtte køre ind i byerne, sagde Knud Jeppesen, som er en af medarrangørerne, fredag til TV 2.

- Vi forsøger stadig at køre traktorerne ind i byen. Vi vil have lov til at demonstrere for grundloven. Det er helt tydeligt, at det er noget, der er kommet ovenfra i systemet, når man pludselig kommer med den her melding, efter vi har haft en lang dialog uden, at det blev nævnt.

Læs også
Farfar startede minkfarmen i 1949 – nu må barnebarn lukke den ned
Læs også
Farfar startede minkfarmen i 1949 – nu må barnebarn lukke den ned

Derfor ser det altså ud til, at demonstrationen bliver gennemført som planlagt. I København bliver traktorer ledt ind i byen klokken 10 af tre forskellige indfaldsveje – Gammel Køge Landevej, Roskildevej og Frederikssundsvej.

Herfra samles traktorer på Kalvebod Brygge, hvorfra de kører forbi Christiansborg og Kongens Nytorv og ender ved Langelinie. Her vil flere politikere holde tale, blandt andre Pia Kjærsgaard (DF), Sophie Løhde (V) og Pernille Vermund (Nye Borgerlige).

Demonstrationen forventes at være slut klokken 14.