Flere generationer samles om skakbrættet i Præstø

I Præstø Skakklub er medlemmerne mellem otte og 90 år gamle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Denne påske sætter TV2 ØST fokus på nogle af de fantastiske foreninger, der har hjemme i de 12 kommuner, tv-stationen dækker.

Der findes intet mindre end 4.000 frivillige foreninger i området, og en af de 4.000 er Præstø Skakklub, der har eksisteret siden 1934 og tæller 31 medlemmer med stor aldersspredning.

- Jeg tror den yngste er otte år og så op til 90, fortæller Morten Frank Jensen, der er formand for skakklubben.

Artiklen fortsætter under billedet.

Før nedlukningen af samfundet kunne klubbens medlemmer mødes til turnering.
Før nedlukningen af samfundet kunne klubbens medlemmer mødes til turnering. Foto: Privatfoto

Han mener, at det er det gode sammenhold, der får folk til at blive ved med at komme i klubben.

- Vi har en god bredde også styrkemæssigt, og så har vi vel formået at lave et sammenhold i klubben som gør, at alle snakker med alle, og alle spiller med alle i forskellige typer af turneringer, sådan at den stærkeste klubmester sagtens kan sidde og spille med en af de helt unge nybegyndere, fortæller han.

Eneste ungdomshold i regionen

Morten Frank Jensen har været formand i Præstø Skakklub i 25 år, og han har især arbejdet for at få flere børn og unge til at spille skak.

Præstø Skakklub er da også en af de få klubber i landet, der har et ungdomshold.

- Det hedder Black Knights, fortæller formanden, og en af klubbens spillere er Morten Frank Jensens søn, 13-årige Johannes Frank Jensen.

- Jeg spiller skak, fordi jeg synes, det er sjovt, og at det er fedt at spille skak med mine venner, siger den 13-årige skakspiller, der ikke lige er sådan til at slå på det sort hvide bræt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ungdomholdet Black Knights.
Ungdomholdet Black Knights. Foto: Privatfoto

I 2019 besøgte den dengang 11-årige dreng uddannelsesinstitutionen ZBC i Næstved for at spille mod 15 elever på samme tid, og efter to timers spil var kampene afgjort - Johannes Frank Jensen vandt dem alle sammen.

Og det er ikke så underligt, at Johannes Frank Jensen er vild med skak, det er nemlig hans far der har inspireret ham, og derfor indirekte er skyld i, at han også kan skrive Danmarks yngste skakdommer på CV’et.

- Jeg tog en skakprøve for at være dommer, da jeg var 11 år, fordi jeg synes, det er fedt, fordi min far er dommer, og jeg syntes bare, at det ville være sejt at være dommer, fortæller den unge spiller.

Spiller digitale spil under nedlukningen

I Præstø Skakklubs vedtægter står der, at klubbens formål er at udbrede skakspillet i Præstø og omegn, og samle spillere til fælles forståelse og dyrkelse af spillet.

Og netop det med at samle spillere lykkes klubben også med her under coronaen, hvor medlemmerne spiller mod hinanden på nettet.

- Vi har oprettet vores klub derinde for vores medlemmer og for venner af klubben, og på den måde kan vi faktisk samle folk, fortæller Morten Frank Jensen.

Sådan så det ud, da Johannes Frank Jensen som 11-årig spillede skak mod 15 elever fra ZBC.
Sådan så det ud, da Johannes Frank Jensen som 11-årig spillede skak mod 15 elever fra ZBC. Foto: Privatfoto

Indtil der bliver åbnet op for foreningslivet, må hjernegymnastikken foregå virtuelt, og det har faktisk givet formanden gode ideer til foreningens fremtid.

- En eller anden form for onlinespil vil vi nok fortsætte med, ikke i samme omfang som nu, men jeg kunne godt forestille mig, at vi kørte et par turneringer, men også at vi flytter noget af vores træning over til at foregå online, siger han.

Godt at starte tidligt

Klubbens eneste kvindelige medlem, Lis Kirsten Dam på 75 år, begyndte at spille skak som helt lille, men lagde som 17-årig brikkerne på hylden.

Lis Kirsten Dam har gentoptaget skakspillet efter mange år.
Lis Kirsten Dam har gentoptaget skakspillet efter mange år. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

50 år efter begyndte hun så igen at spille skak, og hun glæder sig over, at Præstø Skakklub formår at tiltrække unge spillere.

Læs også
Gammelt håndværk holdes i live i Eskilstrup
Læs også
Gammelt håndværk holdes i live i Eskilstrup

- Det er jo dejligt at se, de unge starter tidligt, fordi det giver den en rigtig god mulighed for at komme rigtig langt, siger Lis Kirsten Dam.

Og man kan godt sige, at det oldgamle brætspil fornyligt har fået en renæssance med Netflix-serien Queens Gambit, der handler om kvindelig skakspiller med stort talent og indre dæmoner, og ifølge formanden har netop den serie skaffet to nye medlemmer til klubben i Præstø.Nyhedsoverblik