Vil ikke spille kamp mod Sydhavsøerne grundet smittefrygt - men føler sig tvunget til det

Lokale håndboldforbund ser forskelligt på, om hold, der ikke vil spille kamp i weekenden, skal straffes økonomisk og på skrivebordet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Søndag aften klokken 18.45 snører håndboldspillerne fra Team Sydhavsøerne skoene og putter harpiks på hænderne for at spille hjemmebanekamp mod Tommerup i 3. division.  

Det er dog lidt fjollet, at kampen overhovedet skal spilles, mener de fynske gæster. For lidt over fem timer senere bliver forsamlingsforbuddet sat ned fra 50 til 10 personer, som de kommende fire uger vil lamme den voksne breddeidræt og betyde kampaflysninger og foreningsdvale mange steder.

quote For os er det vigtigste ikke økonomien, men at blive taberdømt og give point væk. For vi har sgu i forvejen svært ved at skaffe point

Søren Porsmose, træner, Tommerup

Samtidig er Tommerup heller ikke begejstret over at spille kampen med tanke på at udsætte begge hold for potentiel smitte. 

Holdet har i løbet af weekenden spurgt Sydhavsøerne, om de vil rykke kampen, men holdet har sagt nej af hensyn til planlægningen af de øvrige kampe i et i forvejen tætpakket program, oplyser Tommerups træner, Søren Porsmose, til TV2 ØST.

Følger reglerne

Men Tommerup føler sig fanget i et dilemma, for på trods af smittetankerne har klubben med konkurrenceelementet boret dybt ind i DNA'et simpelthen ikke råd til at blive væk. Det vil dels betyde, at klubben bliver pålagt et udeblivelsesgebyr på 2.000 kroner, men hvad værre er: Klubben vil også blive taberdømt. 

- Det havde ligget til højrebenet, hvis klubberne ikke var blevet straffet økonomisk for at udeblive i den her situation, men for os er det vigtigste ikke økonomien, men at blive taberdømt og give point væk. For vi har sgu i forvejen svært ved at skaffe point, siger Søren Porsmose. 

Dansk håndbold er skruet sammen på den måde, at Dansk Håndbold Forbund (DHF) er det øverste organ med flere geografiske lokalforbund under sig. Lokalforbundene er selvstændige.

Efter Mette Frederiksens udmelding om de kommende stramninger besluttede forbundene i fællesskab at afvikle weekendens kampe på landsplan, men lade det være op til lokalforbundene at afgøre, hvordan man stiller sig i forhold til spørgsmålet om gebyr og skrivebordsnederlag, hvis klubber med bekymrede spillere ikke vil spille kamp i weekenden.  

quote Jeg vil skyde på, at havde man valgt at lukke turneringen fredag aften, ville vi havde siddet med mange henvendelser fra foreninger, der synes, det havde været dybt åndssvagt

Per Jensen, administrationschef, DHF, Region Øst

Sæsonens geografiske fordeling i håndboldrækkerne betyder, at Tommerup er havnet i den sjællandske 3. division. Her har Region Øst valgt at køre med de normale retningslinjer, hvor klubberne kun slipper for gebyrer og skal spille en ny kamp, hvis afbuddet skyldes en virusramt spiller.  Og det er altså den beslutning, der frustrerer Tommerup.

Administrationschef Per Jensen kan godt forstå den følelse, Tommerups spillere sidder med. 

- Men jeg kan også sagtens forstå den oplevelse af regelsættet, Team Sydhavsøerne sidder med: At den her kamp skal spilles, fordi den ligger før mandag. 

- I det her tilfælde følger vi de nuværende regler, for det er dem, vi kan stå på mål for. Det er ikke personlige følelser og fornemmelser, der skal bestemme, hvordan reglerne skal fortolkes. Det ville hverken Tommerup eller Sydhavsøerne være tjent med, siger han.

Var beslutningen blevet helt at aflyse alle kampene i weekenden, havde mange flere klubber ringet og stillet sig uforstående, tror Per Jensen. 

- Jeg vil skyde på, at havde man valgt at lukke turneringen fredag aften, ville vi havde siddet med mange henvendelser fra foreninger, der synes, det havde været dybt åndssvagt, når forbuddet først gælder mandag.

Ingen bøde på Fyn

På Fyn har håndboldforbundet truffet en principbeslutning om ikke at straffe klubber, der ikke føler sig trygge i at spille kamp.    

- Hvis hold ikke har turde møde op på grund af fredagens udmeldinger, så har vi sagt, at det er OK med os. Vi siger så til foreningerne, om de kan lægge kampene på et andet tidspunkt, og fordi udmeldingen kom så sent fredag, gør vi det gebyrfrit, siger bestyrelsesformand Mogens Johansen.

Var der hverken blevet stillet en økonomisk straf og pointstraf i udsigt grundet en risikofrygt, havde beslutningen også være meget klar for Tommerup. 

- Så var vi ikke kommet, men havde i stedet ventet på at spille kampen, til restriktionerne var mildere, siger Søren Porsmose.

TV2 ØST har uden held forsøgt at kontakte Team Sydhavsøerne for en kommentar.