¨

Politiet skruer op for grænsekontrollen - skal gennemføre flere stikprøver

Flere bilisterne vil som her blive taget ud til stikprøvekontroller ved grænseposterne i Rødbyhavn og Gedser på baggrund af de nye corona-stramninger. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Stikprøvekontrollen bliver intensiveret ved grænseposterne i Rødbyhavn og Gedser den næste måned.

Siden midnat har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi skruet en tak op for en i forvejen intensiveret grænsekontrol i Rødbyhavn og Gedser.

Det sker som et resultat af de landsdækkende coronastramninger, som statsminister Mette Frederiksen (S) og myndighederne præsenterede fredag aften.

Stramningen af grænsekontrollen betyder blandt andet, at politiet vil foretage flere stikprøvekontroller af de køretøjer, der rejser ind i Danmark, end det tidligere har gjort.

Det vil ikke være en 100 procent kontrol, men folk vil i et stort omfang blive kontrolleret

Peter Compen, leder, Udlændingekontrolafdelingen, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Ved stikprøvekontrollerne ser politiet blandt andet på, hvilket land en person kommer fra, og om vedkommende har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål med indrejsen i Danmark. 

Et anerkendelsesværdigt formål kan for eksempel være, hvis man arbejder eller har en kæreste i Danmark eller ejer et sommerhus. 

Kommer man fra et karantæneramt land uden et anerkendelsesværdigt formål, må man vende bilen om. 

Aktuelt fraråder Udenrigsministeriet unødvendige rejser til stort hele verden med undtagelse af Grækenland, Norge, fem regioner i Sverige samt Slesvig-Holsten i Nordtyskland.

- Vi vil lave en profilering af de biler og personer, der ankommer med færgerne og udtage en masse til kontrol. Det vil ikke være en 100 procent kontrol, men folk vil i et stort omfang blive kontrolleret.

Det siger Peter Compen, fungerende politiinspektør og leder af udlændingekontrolafdelingen.

Har orden i sagerne

Kontrolstramningen varer foreløbig fire uger. Politiinspektøren ønsker ikke at oplyse, om intensiveringen betyder, at politiet vil øge deres bemanding ved grænseovergangene. 

- Jeg ved, at vi bare vil være nok til at foretage en intensiveret grænsekontrol, siger han. 

Mellem fem og 10 personer er i gennemsnit dagligt blevet sendt retur mod deres hjemland, fordi de ikke havde et anerkendelsesværdigt formål med deres indrejse i Danmark.

- De fleste borgere har dog orden i sagerne, når de rejser ind i Danmark. Det er sjældent, der opstår tvivl, og de er godt informeret, om de krav, der er, siger Peter Compen.

Den intensiverede grænsekontrol har kørt siden september, hvor Danmark her overgik fra en fuld grænsekontrol, der havde kørt siden marts.

Læs også Regeringen dropper fuld grænsekontrol

Ved en fuld grænsekontrol bliver alle køretøjer standset.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App