Regeringen dropper fuld grænsekontrol

Grænsekontrollen vil fra dags dato overgå til en tilpasset kontrol, der skal være periodevis og stikprøvebaseret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
Artikel opdateret klokken 21:30
Artiklen er opdateret klokken 21:30 med interview med politidirektør i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, Lene Frank.

Den fulde grænsekontrol, regeringen indførte i forbindelse med coronakrisen i marts, bliver nu droppet. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Ændringerne træder i kraft øjeblikkeligt. Det betyder, at grænsekontrollen fra dags dato vil være stikprøvebaseret og periodevis.

Det oplyses yderligere, at man "snarest muligt" vil åbne alle grænseovergange til Tyskland.

Venter på instrukser fra Rigspolitiet

I Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der står for grænseovergangen ved både Rødby og Gedser,  venter de nu på specifikke instrukser for den nye, tilpassede grænsekontrol.

- Jeg forventer, at der kommer nogle informationer i løbet af aftenen fra Rigspolitiet, om hvad det konkret indebærer, og hvordan det skal udmøntes lokalt, siger Peter Comden, der er fungerede politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Grænsekontrol
Læs også
Næsten 10.000 afviste ved den danske grænse under coronakrisen
Grænsekontrol
Læs også
Næsten 10.000 afviste ved den danske grænse under coronakrisen

Ifølge Peter Comden betyder ændringen som minimum, at politiet ikke længere skal kontrollere alle personer, som rejser ind i Danmark. Mere ved han dog ikke på nuværende tidspunkt, forklarer han.

- Jeg ved ikke, om tilpasset kontrol betyder, at vi for eksempel skal føre kontrol med alle dem, der kommer fra de "røde" lande, eller om listen helt udgår, siger han.

Ikke stor betydning i vores område

Politidirektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Lene Frank, fortæller til TV2 ØST torsdag aften, at ændringen ikke kommer til at have den store betydning i vores landsdel, da grænserne i forvejen var åbne. Dog vil politikredsen kunne bruge færre kræfter i grænseområdet.

- Det kommer til at betyde, at vi kan spare en smule på vores ressourcer dernede, siger hun.

Hvor alle indrejsende indtil nu er blevet tjekket ved grænseovergangen, vil de ved grænsen fremover ikke tjekke alle færger eller alle, der krydser grænsen. Det bliver derimod stikprøvebaseret og periodevis kontrol.

- Vi kommer til at lave en risikovurdering på baggrund af, hvilke lande folk kommer fra ud fra deres nummerplade, forklarer Lene Frank.

Hun fortæller desuden, at det næppe får den store trafikale betydning, da de ikke har haft problemer med lange køer ved grænsen.

- Jeg tror ikke, man kommer til at mærke så stor forskel ved færgerne. Hvis der har været lidt ventetid, så bliver den nok lidt kortere nu, lyder det.


Nyhedsoverblik