Nye restriktioner: Mundbind overalt og forsamlingsforbud sænkes til 10 personer

I et forsøg på at undgå en total nedlukning, har statsminister, Mette Frederiksen (S), her til aften præsenteret en række nye restriktioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Udviklingen i antallet af nye corona-tilfælde fortsætter med at stige. Det kom i dag frem, med over 850 nye tilfælde på et døgn, hvilket i dansk sammenhæng er en rekord.

Kampen for at bremse den smitsomme virus fører nu til nye restriktioner. Det fortæller statsminister, Mette Frederiksen (S), her til aften på et pressemøde fra spejlsalen i Statsministeriet.

quote Man bør i det hele taget ikke ses med flere end ti forskellige personer

Mette Frederiksen (S), statsminister

- Corona er ikke overstået. Tværtimod. Den er tilbage med fuld styrke. Det, vi gør som mennesker nu hver især, bliver afgørende for, hvordan vi kommer igennem vinteren, siger statsministeren.

I første omgang forlænges gældende restriktioner. Derudover indføres en række nye.

Forsamlingsforbuddet reduceres fra de i dag 50 til ti personer fra på mandag.

I forvejen skal restauranter og barer lukke klokken 22, men nu udvides forbuddet om salg af alkohol også til detailhandlen. De nye tiltag vil gælde fra på mandag.

Samtidig udvides kravet om brug af mundbind i indendørs offentlige rum. Dette vil gælde fra den 29. oktober af hensyn til at folk skal nå at købe mundbind.

Det betyder, at man fremover skal iføre sig et mundbind, hvis man skal en tur i supermarkedet eller på apoteket. Det gælder foreløbig frem til 2. januar næste år.

Kravet om mundbind er dog fortsat fritaget for indendørs aktiviteter, hvor man sidder ned som i eksempelvis restauranter og kulturinstitutioner.

Vil holde skoler og virksomheder åbne

Statsministeren indledte pressemødet med at give en række eksempler fra andre EU-lande på hvorvidt corona-restriktionerne er kommet rundt om i EU – og så vidt vil man gerne undgå, det skal gå i Danmark.

- For at noget kan være åbent, må noget andet lukke ned. Fra regeringen prioriterer vi at holde arbejdspladser, virksomheder, skoler, daginstitutioner og butikker åbne, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Til gengæld bliver vi nødt til at skrue ned for det sociale. Det handler kort fortalt om at holde så meget af samfundet åbent som muligt.

Her skal du huske at bære mundbind

Selvom forsamlingsforbuddet på ti personer ikke kommer til at gælde i private hjem, så har myndighederne som noget nyt en anbefaling til, hvor mange man bør ses med i den kommende måneder:

- Myndighederne anbefaler nu, at man begrænser, hvor mange personer man ses med privat. Man bør i det hele taget ikke ses med flere end ti forskellige personer, uden for din husstand, siger Mette Frederiksen.

Mere hjælp på vej

Restriktioner vil igen få stor betydning for alles hverdag, understreger statsministeren, som samtidig lover, der er hjælp på vej til de virksomheder, som nu bliver ramt af de nye restriktioner.

- Derfor vil vi sætte gang i yderligere kompensationsordninger.

Ligeledes vil regeringen som noget nyt skitsere, som det kendes fra andre EU-lande, hvad der vil ske, hvis smitten stiger yderligere, oplyser statsministeren.

Netop denne information har tidligere været efterlyst af erhvervslivet.

Kontakttallet stiger

Med på mødet er sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som kan oplyse, at kontakttallet stiger. For hver ti smittede nu smittes yderligere 12.

Det betyder, at epidemien i samfundet vokser.

Sundhedsministeren fortæller, at regeringen har sikret indkøb af nok vaccine til at alle borgere i Danmark og resten af rigsfællesskabet vil kunne vaccineres, når en vaccine måtte blive godkendt.

Brostrøm: Nye tiltag virker

Skærpelserne af brug af mundbind og samt et skærpet forsamlingsforbud på 10 personer vil virke, mener Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen:

- Vi ved, at brug af mundbind virker. Og vi ved, at et forsamlingsforbud på 10 personer vil skærpe vores mulighed for at få kontrol med epidemien.