Plejepersonale fra sclerosehospital hjælper til på nødhospital

Sygeplejersker og sosu-assistenter fra Sclerosehospitalet i Haslev skal hjælpe med at passe patienter fra de covid-pressede sygehuse på Filadelfia.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Plejepersonale fra Sclerosehospitalet i Haslev indgår fra i dag i vagtplanen på Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund.

Det sker efter Filadelfia i sidste uge indgik en aftale med Region Sjælland om at tage imod patienter fra regionens sygehuse. Sygeplejersker og sosu-assistenter fra Sclerosehospitalet trækker nu i uniformerne og gør klar til at tage til Filadelfia og hjælpe med at pleje patienterne.

quote Der er meget, meget stor forståelse blandt sclerosepatienter om, at sundhedsvæsenet rykker sammen - også selvom det går ud over dem

Brita Løvendahl, hospitalsdirektør Sclerosehospitalet

- Filadelfia fungerer nu som nødhospital. Det havde vi også sagt, at vi på Sclerosehospitalet var parate til. Men så skete der ret hurtigt det, at da Filadelfia fik de plejekrævende, medicinske patienter fra Region Sjælland, ville de gerne have flere plejefaglige personer med. Så blev vi spurgt, om vi kunne stille med det, og det kunne vi, og det ville vi også gerne, siger hospitalsdirektør Brita Løvendahl fra Sclerosehospitalet til TV2 ØST.

Læs også
Sclerosehospitalet i Haslev er klar til at hjælpe et presset sygehusvæsen
Læs også
Sclerosehospitalet i Haslev er klar til at hjælpe et presset sygehusvæsen

Hospitalsdirektør: - Det vigtigste er, at vi kan hjælpe

Dermed er der opstået et unik samarbejde mellem det offentlige sygehusvæsen og de to specialhospitaler midt i corona-epidemien.

- Det er mindre vigtigt, hvordan det bliver skruet sammen. Det vigtigste er, at vi kan hjælpe med at aflaste regionen, så der kan blive plads til covid-patienter, hvilket der desværre stadig er brug for, siger hospitalsdirektør Brita Løvendahl.

- Vi låner simpelthen nogle af vores plejefaglige medarbejdere ud, altså sygeplejerske og social- og sundhedsassistenter til Filidelfia, og så reducerer vi vores egen virksomhed.

Til en start har Sclerosehospitalet sendt seks-syv ansatte af sted. En hjælp, man er dybt taknemmelig for i Region Sjælland, understreger koncerndirektør Leif Panduro Jensen.

- På sygehusene må flere og flere medarbejdere nu tage sig af covid-ramte patienter. Derfor har vi brug for at etablere ekstra sengepladser udenfor sygehusene til de almindelige patienter. Især nu, hvor vi ruster os til at kunne modstå et måske endnu større pres på grund af den mere smitsomme coronavariant B.1.1.7, siger Leif Panduro Jensen.

Hospitalsdirektør Brita Løvendahl har under hele coronapandemien sagt, at Sclerosehospitalet i Haslev er klar til at hjælpe til, hvis der er brug for det.
Hospitalsdirektør Brita Løvendahl har under hele coronapandemien sagt, at Sclerosehospitalet i Haslev er klar til at hjælpe til, hvis der er brug for det. Foto: Anders Garde - TV ØST


Sclerosehospital udskyder indlæggelse

Epilepsihospitalet Filadelfia indgik i beredskabet den 8. januar og modtog her de første ni patienter.

Læs også
Epilepsihospital er klar til at modtage patienter fra Region Sjælland
Læs også
Epilepsihospital er klar til at modtage patienter fra Region Sjælland

Hospitalet skal nu gøre følgeskab med gode medarbejdere fra Sclerosehospitalet. Det får dog betydning for nogle af sclerosepatienterne.

- Allerede i sidste uge revurderede vi dem, der er på vej til indlæggelse. Vi har nogle plejefaglige personer tilbage, men det er jo rigtig vigtigt, at dem vi indlægger, kan få det, de har behov for. Så hvis det ikke er noget, vi kan dække, så udskyder vi deres indlæggelser, siger Brita Løvendahl.

- I det store billede betyder det jo, at når vi ikke kan tage så mange ind, så bliver vores ventetid længere. Men jeg tror, du vil høre sclerosepatienter sige, ”jeg er jo vant til at leve med min sclerose, men man kan dø af covid-19". Der er meget, meget stor forståelse blandt sclerosepatienter om, at sundhedsvæsenet rykker sammen - også selvom det går ud over dem.

Video fra 6. januar: Mads Ravnborg, sundhedsfaglig direktør på Filadelfia, er i fuld gang med at gøre klar til en ny type patienter.

Medarbejdere i træning i dag og i morgen

Selvom medarbejdere på Sclerosehospitalet i Haslev er vant til at tage sig af patienter, får de ansvaret for en anden type patienter, end de er vant til.

- Vi er meget vante til pleje af andre menneskers krop – også hjælpemidler, brug af kateter og så videre. Men for eksempel bruger vi et andet it-system end Sundhedsplatformen, så der er noget at lære der. De patienter, som Filadelfia har nu, har også brug for mange forskellige former for medicin, og det er ikke det, vi er mest vant til. Så der er nogle områder, hvor vi lige skal klædes på, fortæller hospitalsdirektør Brita Løvendahl.

quote Alle kender nogen i sundhedsvæsenet og ved, hvor pressede de er

Brita Løvendahl


Det er Region Sjælland, der sørger for at klæde medarbejderne på, så de er i stand til at varetage de nye arbejdsopgaver. Derfor vil medarbejderne være i træning mandag og tirsdag på Ringsted Sygehus.

-  Det er jo rigtig fornuftigt. Man ville ikke slække på patientsikkerhed og kvalitetsstandard, så der er meget fornuftigt lige at lave det intro-kursus, så man er sikker på, at folk ved det, de skal vide for at varetage opgaven.

Personalet på Sclerosehospitalet er vant til at arbejde med pleje og genoptræning. Men på Filadelfia får de mange nye opgaver.
Personalet på Sclerosehospitalet er vant til at arbejde med pleje og genoptræning. Men på Filadelfia får de mange nye opgaver. Foto: TV2 ØST

Medarbejderne vil gerne hjælpe til

Hospitalsdirektøren i Haslev understreger, at der ikke er nogen medarbejdere, der er blevet tvunget til at hjælp på Filadelfia. Det har været et frivilligt valg.

- Hos os er det foregået sådan, at lige så snart vi blev spurgt, så afholdt vi et møde, hvor jeg understregede, at der her kun kunne ske på frivillig basis. Så det er kun, hvis man selv vil påtage sig opgaven, at man kommer afsted, siger Brita Løvendahl.

- Jeg må sige, at jeg er så imponeret, og jeg har den største respekt. For komfortzonen betyder jo, at man typisk vil sige ”nej tak, jeg bliver hjemme”. Men folk har faktisk stillet op. De gør det, fordi alle kender nogen i sundhedsvæsenet og ved, hvor pressede de er. Vi har hele tiden i alle de her måneder sagt, at hvis vi kan hjælpe med noget, vil vi gerne, siger Brita Løvendahl.


Nyhedsoverblik