Opfordrer danskere til at gå i hjemmekarantæne som italienerne: - De skal bare redde verden hjemme fra sofaen

Gita Poulsen fra Maribo bor i Norditalien og er i hjemmekarantæne på grund af coronavirussen. Hendes budskab til danskerne er klart: Bliv nu hjemme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra Gita Poulsens stuevindue i den lille by Malcesine i Norditalien er der udsigt til Gardasøen, til bjerge og til hendes egen lille olivenlund – men der er også udsigt til epicentret for coronavirussens udbredelse i Italien: Regionen Lombardiet. 

Og den udsigt blev en af årsagerne til, at det gik op for Gita Poulsen, hvor alvorlig corona-pandemien er. Hvor seriøst man skal tage den. 

quote Man har jo ikke bedt folk om at gå i krig. De skal bare redde verden hjemme fra sofaen, og det kan alle klare

Gita Poulsen, bor i Norditalien

- Vi bor på det, man her i Italien kalder en lykkelig ø, fordi vi er temmelig isoleret. Der kommer kun folk her, der har et ærinde, lidt ligesom Tisvildeleje om vinteren. Og i starten havde vi det også sådan, at virussen ikke var noget, der ville ramme os, siger hun til TV2 ØST. 

- Men så udviklede det sig jo, og så lukkede de Lombardiet helt ned. Vi kunne se billeder fra en lille by nær Milano, hvor bæltekøretøjer spærrede byen af, og folk måtte efterlade varer der, som dem i byen så kunne hente. Det var bare 100 kilometer herfra. Og da så hele Lombardiet blev spærret af, kunne vi sidde her og vinke over til dem i den røde zone. Vi kunne næsten række hånden ud og røre den. 

Første billede viser Gita Poulsens udsigt fra stuevinduet. Vestbredden af Gardasøen til højre i billedet er en del af regionen Lombardiet, hvor udbredelsen af coronavirus i Italien har været allerværst. Billede to er Gita Poulsens hjemby, Malcesine, set fra Lombardiet-bredden af Gardasøen.

 
  Foto: Privatfoto
 
  Foto: Privatfoto

Aflyste tur hjem til Maribo

Coronavirussens fremfærd i verden fik Gita Poulsen til at aflyse en planlagt tur hjem for at besøge sin 81-årige mor i Maribo på Lolland. Her boede Gita Poulsen også selv, indtil hun var 20 år gammel, hvorefter hun flyttede til København. Og de seneste 35 år har hun altså boet i Norditalien – men Lolland er stadig “hjemme”. 

Det var dog heldigt, at turen hjem blev aflyst – for lige nu er alle i Norditalien i hjemmekarantæne, og de danske grænser er lukkede. Ingen kan komme ind eller ud, medmindre de har en rigtig god grund. 

- Det, der holdt mig tilbage, var, at jeg ikke ville smitte nogen. For selv hvis jeg ikke selv var syg, så kunne jeg eller min mand være smittebærere og smitte min mor eller andre. Og det ville jeg ikke risikere, siger Gita Poulsen. 

Selvom den 58-årige kvinde blev i Norditalien, så har hun alligevel gjort sig bemærket på sin gamle hjemegn. Gita Poulsen er nemlig forfatter til et opslag i Maribo-gruppen på Facebook, som i skrivende stund er delt over 6.000 gange siden søndag morgen. Opslaget er et slags opråb fra fremtiden. 

Hej kære gruppe. En kærlig hilsen fra jeres næste uge og ugerne, der venter jer, begynder Gita Poulsen sin tekst. 

Vi er i husarrest. For en uge siden havde INGEN set det komme - præcis som I ikke så det komme inden onsdag aften, da Mette F. tonede frem og sagde det, der skulle siges, fortsætter hun. 

Er blevet bombarderet med beskeder:

Provokation førte til opslag

Det var billeder fra Danmark, der fik Gita Poulsen til at sætte sig til tasterne. 

quote Jeg skrev opslaget fra jeres fremtid. Her er der 368 mennesker, der er døde på et døgn. Og ikke kun gamle. Ikke kun folk, der i forvejen var syge

Gita Poulsen, bor i Norditalien

For selvom myndighederne har lukket skoler, videregående uddannelser og daginstitutioner i 14 dage, har opfordret barer, diskoteker og caféer til at gøre det samme og har advaret mod at samles i større grupper, så så Gita Poulsen alligevel billeder af forårskåde danskere, der sad tæt på bænke ved søerne i København, hun så billeder af folk, der stimlede sammen i supermarkeder, og hun så opslag i Facebook-grupper om at lave fodboldskoler for de børn, der nu skal undervises hjemme. 

- Jeg så mange, der skrev, at det her bare er en almindelig virus, og at det kun er folk over 80, der dør. Og det provokerede mig så meget, for vi er buret inde. Vi er i husarrest. Når man læser den slags ting, ser at folk tager på Langelinie og arrangerer fodboldskoler for børnene, som var det sommerferie... det er der ingen logik i, siger Gita Poulsen. 

- Jeg skrev opslaget fra jeres fremtid. Her er der 368 mennesker, der er døde på et døgn. Og ikke kun gamle. Ikke kun folk, der i forvejen var syge. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Haugaard

En meget anderledes hverdag

Lige nu er hverdagen i Malcesine meget anderledes end normalt. Meget anderledes.  

Vi får bøder eller tre måneders betinget fængsel, hvis vi går ud uden tilladelse fra politiet. Vi skal købe ind i det allernærmeste supermarked. Man kommer ind 5 personer ad gangen, bliver sprittet og får handsker på. Kasserne er automatkasser, ingen kontakt med nogen, skriver Gita Poulsen i sit opslag. 

Alle butikker, kontorer, restauranter og så videre er lukkede. Som i lukkede. For italienerne, der lever livet udenfor, er dette som at binde dem på hænder og fødder. 

Men det er det, der skal til, slår Gita Poulsen fast – uanset hvor hårdt det måtte være. 

- Jeg bor i det grønne og kan gå ud i haven, og jeg kan godt forstå, at man kan se det som frihedsberøvelse, hvis man bor i en lille toværelses lejlighed. Men ingen her spørger, hvor lang tid det skal være sådan her – de bliver derimod rasende, hvis karantænen ikke bliver overholdt. Den grundlæggende følelse her er, at jo før vi lukker hele butikken ned, jo før kan vi åbne den op igen, siger Gita Poulsen. 

- Man har jo ikke bedt folk om at gå i krig. De skal bare redde verden hjemme fra sofaen, og det kan alle klare. 

Fællessang fra balkonerne

Faktisk har hjemmekarantænen fået den italienske ånd til at manifestere sig, siger hun.  

- Alle hjælper hinanden. Der er en fantastisk solidaritetsstemning, som udmønter sig i de her flashmobs, man kan se på de sociale medier. Der er et fast klokkeslæt hver dag, hvor folk synger ud ad vinduerne. Det er smukt og meget typisk italiensk. 

I videoen i Twitter-tråden herunder kan du se og høre et eksempel på, at karantæneramte italienere synger fra deres vinduer og balkoner, her i Salerno i det sydøstlige Italien. 

Artiklen fortsætter under opslaget.

Og håbet med Gita Poulsens opslag på Facebook er, at bare én eller to tænker sig om en ekstra gang. Bliver hjemme, når hosten presser sig på. Vinker i stedet for at give hånd. Holder afstand. 

- Bliv hjemme. Sæt jer ikke ind i en bil sammen, hold jer fra hinanden. Gem alle de der kram og knus og giv dem dobbelt bagefter, siger Gita Poulsen.  

quote Gem alle de der kram og knus og giv dem dobbelt bagefter

Gita Poulsen, bor i Norditalien

Fra hjertet: Bliv hjemme

Det er, hvad hun selv har tænkt sig at gøre, når hun igen kan blive forenet med sin mor i Maribo – og en af sine sønner, som i øjeblikket er ude at rejse. 

- Det er frygteligt at have sin familie ude i verden. Jeg skyper med min mor to gange om dagen. Men det er jo ikke det værste, der kan ske. Der er mødre, der har måttet sende deres sønner i krig. 

- Så fra hjertet: Bliv hjemme. Der er ikke noget, der er så vigtigt, at det ikke kan udskydes. Udsæt så meget, som du kan. Det er forfærdeligt at være i husarrest, og man bliver sindsyg af det, men hvad er alternativet? Vi skal igennem det her med så få faldne som muligt, siger Gita Poulsen. 

Og sådan her slutter hun sit skriv fra den norditalienske hjemmekarantæne på Facebook: 

Jeg sender al min energi til jer deroppe. Danmark er mit fædreland, mit hjerte bløder ved at se, at I nu skal hele angsten, forvirringen, vreden og smerten igennem.  

Men det skal I, så prøv at inddæmme det så meget, I kan. Jo før, jo bedre, så vi igen kan få liv i rejser, fester, koncerter og alle de ting, som gør livet værd at leve. 

I skrivende stund er 62 personer indlagt på hospitalet med coronavirus, heraf ti på intensiv afdeling. To personer, der er døde, er testet positiv for coronavirus. 898 personer er konstateret smittet med virussen, men eftersom myndighederne ikke tester alle med symptomer på sygdommen, er der et betydeligt mørketal.  

Seneste melding fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er, at epidemien udvikler sig hastigt i Danmark.