Michel kæmper med dilemma - skal jeg tage på arbejde og risikere at blive dødssyg af corona?

Michel Erlandsen fra Korsør kan komme i livsfare, hvis han bliver smittet med corona. Men nu skal han på arbejde, og det er han utryg ved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste måneder har 38-årige Michel Erlandsen fra Korsør været sygemeldt fra sit job som gartner hos et lille firma i Hellerup. 

Michel Erlandsen lider af psoriasisgigt og får derfor immundæmpende medicin. Medicinen gør, at han er særligt udsat, hvis han bliver smittet med coronavirus. 

quote Mit dilemma er, at jeg er meget nervøs, fordi jeg er ekstra modtagelig for at blive syg

Michel Erlandsen, Korsør

Men nu har hans arbejdsgiver bedt ham møde på arbejde, fordi firmaet ikke længere kan få dækket Michel Erlandsens løn. Det er slut med lønkompensationen. 

- Min arbejdsgiver er egentlig ok med, at jeg er sygemeldt, hvis han kan få godtgjort mit sygefravær. Det er et lille firma, så han kan ikke overleve, hvis ikke han får refunderet min løn, siger Michel Erlandsen. 

Mangler et klart svar

Så nu står Michel Erlandsen i et dilemma. Skal han tage på arbejde og risikere sit helbred, eller skal han blive hjemme og risikere at blive fyret? Han er bekymret, fordi han på arbejde kører rundt i en bil med to-tre andre gartnere.

- Jeg kan jo ikke kontrollere, hvad de laver, eller hvem de er sammen med, når de ikke er på arbejde. Så det bekymrer mig at skulle køre i den samme bil og sidde tæt på hinanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Michel Erlandsen er bekymret for at gå arbejde, blandt andet fordi har har en lang tur i offentlig transport - med bus, tog, S-tog og så bus igen - for at komme frem.
Michel Erlandsen er bekymret for at gå arbejde, blandt andet fordi har har en lang tur i offentlig transport - med bus, tog, S-tog og så bus igen - for at komme frem. Foto: Privatfoto

Derudover er det især den tre timer lange tur med offentlig transport hver dag, der bekymrer Michel Erlandsen. 

- Jeg er med bus, tog, S-tog og så bus igen for at komme på arbejde. Så det er rimelig mange transportmidler. Mit dilemma er, at jeg er meget nervøs, fordi jeg er ekstra modtagelig for at blive syg, siger han. 

- Jeg mangler svar på, hvad jeg skal gøre. Der er ikke rigtig meldt andet ud, end at de godt vil have, at alle tager på arbejde igen. Der er ikke rigtig taget hensyn til sådan nogle som mig. 

Risikogrupper corona
Læs også
Anita spørger om coronavirus:- Hvornår er man i risikogruppen?
Risikogrupper corona
Læs også
Anita spørger om coronavirus:- Hvornår er man i risikogruppen?

Michel Erlandsen oplever, at det er svært at få en læge til at forholde sig specifikt til hans sag og vurdere, om det er sikkert for ham at tage på arbejde – eller at få godkendt en sygemelding. Det skyldes, ifølge Michel Erlandsen, at retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen siger, at du “som udgangspunkt godt kan gå på arbejde, hvis du sørger for at være særligt opmærksom på vores generelle råd om håndhygiejne, at holde afstand med videre”, når du er i risikogruppen. 

Men hvad nu, hvis det er rigtigt? At det ér sikkert for dig at tage på arbejde? 

- Hvis det ikke er farligt, så er det sådan der, det er, men jeg er stadig pissenervøs, fordi jeg er i risikogruppen. Når der ikke er en individuel vurdering, så bliver jeg nervøs. Altså jeg synes, det er problematisk, at der generelt bliver sagt, at hvis man er i risikogruppen, så kan man godt arbejde, for der er jo forskelle på grupperne, siger Michel Erlandsen. 

- Jeg er nervøs for, at jeg ryger direkte i respiratoren, hvis jeg får corona, fordi jeg har så svagt et immunforsvar, når jeg får det her medicin. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Foreninger får mange henvendelser

Michel Erlandsen står ikke alene med bekymringen for, hvorvidt det er sikkert for ham at tage på arbejde igen. Det er også noget, som Gigtforeningen får mange henvendelser om, siger direktør Mette Bryde Lind. 

quote Vi skal ikke bare finde en løsning to måneder frem, for der er ikke en bagkant

Betina Vincent Andersen, formand, BUPL Sydøst

- Det er et rigtig stort dilemma. Der er mange, der er bekymrede for at vende tilbage til arbejdet, især dem, der enten har lang transport, eller hvis man har direkte kontakt til mange mennesker, for eksempel buschauffører, social- og sundhedspersonale, hvor der er stor risiko for at blive eksponeret for smitte, siger hun. 

- Retningslinjerne er, at man skal tale med sin arbejdsgiver om at lægge arbejdet om, men der er job, hvor man ikke kan arbejde hjemme, og hvis ikke man kan varetage andre funktioner, så er det vanskeligt. 

3F kan også genkende problem

Hos 3F Sydsjælland kan man også genkende billedet af, at borgere i risikogruppen er bekymrede for at sætte deres helbred på spil, når de begynder på arbejde igen.

Det fortæller næstformand Thomas Abildgaard Hansen.

- Vi har fået henvendelser fra medlemmer, som er bekymrede og ikke ved, hvad de skal gøre - også hvis de har en kæreste eller en partner, der arbejder i sundhedsvæsnet. De føler sig tvunget til at tage på arbejde. Det er et stort problem, siger han.

- Blandt vores medlemmer oplever vi en del, der bliver opsagt frem for at blive sendt hjem med lønkompensation. På mange af vores kontrakter er der kort opsigelsesvarsel og set i forhold til krisen, som arbejdsgiverne jo ikke er skyld i, så er det meget force majeure lige nu. 

Mangler hænder for at overholde krav

Også hos pædagogernes fagforening på Syd- og Østsjælland, BUPL Sydøst, fik de mange henvendelser fra medlemmer, som var bekymrede, inden de for to uger siden skulle vende tilbage til deres arbejde i regionens børnehaver og vuggestuer. 

- Det er rigtig svært, fordi det er så løst beskrevet i retningslinjerne, hvad folk i risikogruppen skal gøre. Det er op til den enkelte kommune og nogle gange den enkelte leders morale og vurdering. Hvornår er det, der faktisk er noget om den angst? Hvornår er der belæg for, at det kan være farligt? 

Børnehave
Læs også
Styrelse efter usikkerhed om åbning af institutioner: - Nogle få børn i risikogrupperne bør blive hjemme
Børnehave
Læs også
Styrelse efter usikkerhed om åbning af institutioner: - Nogle få børn i risikogrupperne bør blive hjemme

- Vi er jo bange for at få de her rigtig grimme historier, og det tror jeg også forvaltningerne og lederne er, siger formand Betina Vincent Andersen. 

Samtidig er børneområdet også udfordret af, at der i øjeblikket er behov for ekstra mange hænder, hvis sundhedsmyndighedernes krav om afstand, håndvask og rengøring skal kunne overholdes, siger lokalformanden. Institutionerne mangler personale, og så kan det være svært at lade folk i risikogruppen blive hjemme. 

- Nu begynder regnen at komme, og der kommer flere og flere børn, så der kommer mere pres på personaleressourcerne, siger Betina Vincent Andersen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Betina Vincent Andersen fra BUPL Sydøst kan godt genkende billedet af, at mange i risikogruppen eller med pårørende i risikogruppen er bekymrede for smittefaren ved at tage på job.
Betina Vincent Andersen fra BUPL Sydøst kan godt genkende billedet af, at mange i risikogruppen eller med pårørende i risikogruppen er bekymrede for smittefaren ved at tage på job. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

BUPL Sydøst-formanden fortæller, at de i flere tilfælde har hjulpet deres medlemmer i risikogruppen eller med pårørende i risikogruppen med at finde en løsning med deres arbejdsgiver eller forvaltningen. 

- Vi har heldigvis fået løst de fleste, men vi har også haft nogen, hvor det har været svært, og hvor løsningen har været, at de måtte tage selvbetalt orlov. Men nu er de så nødt til at vende tilbage, for der er jo ikke en slutdato på det her. Vi skal ikke bare finde en løsning to måneder frem, for der er ikke en bagkant, siger hun. 

Efterspørger lønkompensation til risikogrupper

Både BUPL Sydøst, 3F Sydsjælland og Gigtforeningen efterlyser klarere rammer for, hvornår det er bedst, at en i den særlige risikogruppe eller med pårørende i gruppen bliver hjemme fra job og er sygemeldt. 

- Man skal være tydelig om, hvem den målgruppe, der er nødt til at blive hjemme, er. Når man har gjort det, og en læge har forholdt sig til, at man er i den gruppe, så kan man blive hjemme, til vi ved mere om covid, og man kan få lønkompensation. Så går det hverken udover arbejdsgiver og medarbejder. Det er et stort dilemma, den enkelte står i: Skal jeg miste mit arbejde, eller skal jeg risikere mit helbred, siger Mette Bryde Lind fra Gigtforeningen.  

Heino Knudsen
Læs også
Risiko for coronasmitte får Region Sjælland til at sende 1.100 ansatte hjem
Heino Knudsen
Læs også
Risiko for coronasmitte får Region Sjælland til at sende 1.100 ansatte hjem

- Nogen må tage ansvar hos dem, der sender retningslinjerne ud, så det ikke er den enkelte leder, der skal tage ansvaret for at sende nogen på arbejde. Der skal være nogle tydeligere retningslinjer for, hvem der kan arbejde, og hvor grænsen går, siger Betina Vincent Andersen fra BUPL Sydøst.

- Personligt synes jeg, at det ville være en god idé med klarere retningslinjer for dem i udsatte grupper. Og jeg tænker også, at man måske fremadrettet skal tænke lidt anderledes i forhold til sådan nogle kriser her. Måske skal man begynde at lave en opsparing, så man kan imødekomme sådan nogle situationer her, hvor det kommer bag på alle. Det koster jo kassen, siger Thomas Abildgaard Hansen fra 3F Sydsjælland.

Forhandlinger på vej i Folketinget

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) oplyser i en skriftlig kommentar til TV2 ØST, at regeringen har afsat 200 millioner kroner til løsninger for borgere i risikogruppen, som er bekymrede for at vende tilbage til arbejdet. 

- Der er ingen tvivl om, at der vil være mennesker, der har vanskeligt ved at møde fysisk på arbejde, fordi smitte med covid-19 vil være livsfarlig eller med risiko for svært tab af funktionsevne. For regeringen er det afgørende, at man kan gå på arbejde uden at frygte for sit liv og funktionsevne, siger ministeren. 

- Vi vil snarest begynde forhandlinger på baggrund af et oplæg efter sundhedsmyndighedernes anbefalinger. 

quote For regeringen er det afgørende, at man kan gå på arbejde uden at frygte for sit liv og funktionsevne

Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister

Tilbage til arbejdet mandag

Michel Erlandsen skal efter planen vende tilbage til sit arbejde på mandag. 

- Lige nu kan jeg ikke gøre så meget andet end at tage med tog og bus på mandag uden at vide, om det er forsvarligt. Jeg tror, der er mange, der står i det dilemma, og som så vælger en fyreseddel, fordi de ikke tør arbejde. Det er ikke risikoen værd, siger han. 

- Jeg ville skulle søge om kontanthjælp, hvis jeg mistede mit job. Det ville have store konsekvenser for mig både socialt, mentalt og økonomisk. Men det er også det der med at skulle række hånden frem og ligge på knæ oppe på socialkontoret. Det er ikke særlig fedt. 

Corona-afdeling i Slagelse
Læs også
Coronavirus rammer hospitalerne - så mange ansatte er smittet i Region Sjælland
Corona-afdeling i Slagelse
Læs også
Coronavirus rammer hospitalerne - så mange ansatte er smittet i Region Sjælland

Han har også overvejet at købe en bil og på den måde undgå de mange timer om dagen i offentlig transport, men det er ikke økonomisk muligt for ham. 

- Det ville gøre min situation bedre, hvis jeg bare kunne få lov at arbejde. Hvis jeg havde penge til det, så ville jeg købe en bil, og så ville jeg ikke have noget imod at tage på arbejde. Og hvis det er forsvarligt at tage på arbejde, så er det sådan, men jeg gad godt, at man lige ville trække den lidt for de mest udsatte grupper. 


Nyhedsoverblik