Anita spørger om coronavirus:- Hvornår er man i risikogruppen?

Det nævnes ofte, at coronavirus rammer ældre og folk med kroniske sygdomme hårdest. Men hvilke sygdomme og hvad gør, at man er i risikogruppen?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Anita Hansen fra Søllested på Lolland er uddannet social- og sundhedshjælper. Selvom hun ikke længere arbejder i faget, var hun klar til at melde sig, hvis der pludselig blev brug for hende.

- Jeg ville gerne melde mig under fanerne, men det, der afholder mig, er, at jeg ikke ved, om jeg er i risikogruppen i forhold til coronavirus, siger den 45-årige social- og sundhedshjælper.

Hun lider nemlig af type 2-diabetes, og så har hun ingen milt efter en blødersygdom.

quote I princippet ved jeg jo ikke, om min krop vil reagere ekstra meget på en eventuel smitte

Anita Hansen, Søllested

Hendes sygdom er under kontrol og velmedicineret, og hun føler sig sund og rask.

- I princippet ved jeg jo ikke, om min krop vil reagere ekstra meget på en eventuel smitte med coronavirus, så derfor har jeg ikke meldt mig endnu, siger Anita Hansen.

Fem risikogrupper

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der fem forskellige risikogrupper, som kan ses i nedenstående boks.

Særligt udsatte for at blive alvorligt syge med coronavirus

Er ens sygdom nævnt i ovenstående boks, men velbehandlet og under kontrol, argumenterer Sundhedsstyrelsen for, at man ikke er en del af risikogruppen.

Det er altså kun, hvis ens sygdom er nævnt i boksen, og den ikke er under kontrolleret behandling fra en læge, at man er en del af risikogruppen.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens sygdom er under kontrol, eller man er en del af risikogruppen, er det en god idé at kontakte sin læge, inden man går ud.

Anita Hansens type 2-diabetes er under kontrol, men grundet hendes manglende milt, befinder hun sig i risikogruppen. 

Hvis du tilhører en risikogruppe

Hvis du tilhører en særlig risikogruppe, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du i særlig grad overholder de generelle hygiejneråd og råd om færden i samfundet.

Rådene kan du se i boksen.

Hygiejneråd: 

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at du beskytter dig selv bedst muligt mod smitte ved at blive mest muligt hjemme, undgår steder med for mange mennesker som indkøb og offentlig transport, vasker hænder grundigt og ofte, og så vidt muligt undgår at røre næse, øjne og mund, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i øjne, næse og mund.

Hvis man er en del af risikogruppen, skal man være særlig opmærksom og ringe til sin læge, hvis man oplever nyopstået hoste, feber, vejrtrækningsbesvær, sygdom over flere dage, manglende bedring og forværring af symptomer.

Det er vigtigt, at man først ringer, og ikke bare møder op i venteværelset, da man risikerer at smitte andre, hvis man har COVID-19.