Hver tredje bus og tog fjernes - men her får borgerne et gratis alternativ

Fra i dag kører busser og tog efter ændrede køreplaner. I visse landområder forsvinder busserne helt - men i Slagelse tilbydes et gratis alternativ.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Antallet af rejsende med den offentlige transport er styrtdykket. Mange arbejder hjemme eller er hjemsendt af andre grunde som følge af indsatsen mod at begrænse coronasmitte.

De manglende rejsende får nu trafikselskabet Movia til at tilpasse køreplanerne. Helt konkret blev hver tredje afgang på både busser og tog fjernet.

quote Der er stadig folk, som har brug for transport, og det er dem, vi forsøger at hjælpe med denne ordning

Villum Christensen (LA), formand, Erhvervs- og teknikudvalget

- I Movia synes vi, det er meget positivt, at så mange af vores kunder vælger at følge myndighedernes opfordringer og anbefalinger, siger kommunikationsdirektør Camilla Struckmann.

- Nu tilpasser vi kørslen med busser og lokaltog til den aktuelle situation fra på mandag og beklager samtidig over for dem, der på den baggrund måtte opleve gener, tilføjer hun.

Camilla Struckmann understreger, at der er tale om et midlertidige tiltag, som blandt andet skal sikre, at tog og busser kan køre uden pludselige aflysninger, selv hvis der skulle ske et stigende antal sygemeldinger blandt personalet.

Landområder mister busser

I Syd- og Vestsjælland vil busserne på hverdage køre efter feriekøreplanerne. I weekenden kører busserne efter de normale weekendplaner.

Lokaltog kører tilsvarende med tillempet lørdagskøreplan på hverdage og lørdage og sædvanlig køreplan på søndage.

Det svarer samlet til, at antallet af busafgange og lokaltogsdriften reduceres med cirka 35 procent.

I visse områder betyder de tilpassede køreplaner, at ruter midlertidigt indstilles. Det gælder blandt andet i Slagelse. Her mister flere landdistrikter midlertidigt busforbindelsen.

Tilbyder gratis alternativ

Til gengæld indfører Slagelse Kommune en særlig midlertidig kørselsordning, og den bliver tilmed gratis at bruge.

- Folk bliver hjemme på grund af coronakrisen, så der er ikke mange passagerer i de busser, som midlertidigt stopper med at køre. Men der er stadig folk, som har brug for transport, og det er dem, vi forsøger at hjælpe med denne ordning, som bliver gratis at benytte for alle passagerer, siger formand for Erhvervs- og teknikudvalget Villum Christensen (LA).

Med den midlertidige kørselsordning kan passagerer blive hentet på hjemadressen og transporteret til en adresse inden for kommunens grænser. I alt ti buslinjer, som til dagligt primært kører med skolebørn i landdistrikterne, stopper helt med at køre fra og med i dag mandag - se hvilke busser der er tale om her.

Køreplan tiltænkt sundhedssektoren

Movia oplyser, at man som led i planlægningen har haft særligt fokus på de tog- og buslinjer, der sikrer forbindelse til hospitalerne.

- Her er prioriteret et fortsat højt serviceniveau, skriver selskabet.

Dermed kan det kritiske personale i sundhedssektoren fortsat komme på arbejde.

Et opslag på rejseplanen viser, at på lokalbanen fra Nykøbing Sjælland mod Holbæk er tidligste hverdagstog sædvanligvis klokken 5:01. Det gør det muligt at være i København klokken 7:08.

Med de nye køreplaner er første afgang 5.33 med tidligst mulige ankomst til hovedstaden 8.08.

Samme problemstilling gør sig gældende på Stevns.

Ifølge Dagbladet får de ændrede køreplaner alvorlige konsekvenser for rejsende på Østbanen, der i forvejen har trange kår med nedsat hastighed og færre afgange.

Artiklen fortsætter under videoen.

Den 11. marts var første dag med ændrede retsningslinjer i togene på grund af coronavirus.

I dag kører første tog fra Rødvig 4.41 og det næste 5.31. Fra i dag er der ingen tog før kl. 6.00, så pendlere, der møder tidligt på arbejde, må dermed vælge mellem at komme for sent eller finde et andet transportmiddel, skriver avisen.

- Det er jo helt tåbeligt, at hårdt arbejdende folk, der bor på Stevns og arbejder i København, ikke mere kan nå på arbejde. Det kan vi ikke acceptere, det er alt for ringe, at de ikke kan komme frem og tilbage på arbejde, siger Steen S. Hansen (S), viceborgmester i Stevns Kommune.

Forventer ikke pladsproblemer

På den lukkede del af Kommunalbestyrelsens møde torsdag tog han derfor sagen op. Og her blev alle de stevnske kommunalpolitikere enige om, at Stevns Kommune skal sende et skarpt formuleret brev, hvor man påpeger, at det vil man ikke acceptere.

Det er Movias forventning, at tilpasningen i antallet af afgange ikke vil give pladsproblemer i busser og lokaltog.

De ændrede køreplaner vil fremgå af Rejseplanen fra 27. marts 2020 og på DOTs hjemmeside.