Pendlere om trafiktiltag imod corona-smitte: Umuligt at gennemføre

Statsministerens henstilling til passagerer på kollektive transportmidler om at holde afstand giver flere spørgsmål end svar blandt pendlerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Statsminister Mette Frederiksen har for en time siden opfordret til, at der bliver holdt afstand mellem passagerne i busser og tog i hele landet.

Det betyder, at færre passagerer kan komme med, når alle sæder er optaget.

Tusinder af rejsende forventes at blive berørt med udsigten til restriktioner på transporten til jobbet hver eneste morgen.

quote Det er nærmest umuligt ikke at bevæge sig ud i myldretiden for dem, der pendler

Tanja Beckmann Sørensen, pendlertalsmand, Nykøbing Falster

Blandt dem, som bruger togene til daglig, bliver initiativet mødt med skepsis.

- Vi kæmper i forvejen for at få plads nok i togene. Vi har forsøgt at få DSB til at sætte flere vogne ind, og det kan ikke lade sig gøre, for de har simpelthen ikke flere. Så den eneste måde, det kan gennemføres på, er at få folk til at lade være med at rejse.

- Jeg ved ikke, om man forventer, at togførerne skal stå og regulere, om folk kan komme ind, eller om man kan sprede det lidt og få folk til at køre udenfor myldretiden, siger Robert H. Hansen, talsmand for Næstved pendlerklub.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

Op til den enkelte at løse

Også hos pendlerne fra Nykøbing Falster bliver nyheden modtaget med vantro blikke.

- Det er nærmest umuligt ikke at bevæge sig ud i myldretiden for dem, der pendler. Nu skal pendlerne ud at lave nogle aftaler med deres arbejdsgivere. Det bliver meget individuelt, også hvordan arbejdsgiverne vælger at forholde sig til det, siger Tanja Beckmann Sørensen, talsmand for pendlere mellem Nykøbing Falster og København.

Hun fortæller, at hun ærgrer sig over dagens udmelding.

- Det bliver ligesom igen lagt op til den enkelte at løse de her problemer. Det bliver lidt svært for arbejdsgiverne: Hvad skal de forholde sig til her?

Kæmper i forvejen for flere tog

En udvej kan ifølge Tanja Beckmann Sørensen blive at arbejde hjemmefra. Men ikke alle har den mulighed.

- I forvejen er det svært at få flere tog på skinnerne – jeg tror, man kommer til at arbejde med restriktioner og appellere til, at folk arbejder hjemmefra, dem som kan. Men det virker meget uoverskueligt for den enkelte pendler lige nu, siger Tanja Beckmann Sørensen.

DSB oplyser, at hvis man ikke ønsker at rejse på grund af coronavirus, kan billetter refunderes - dette gælder også billetter, der sædvanligvis ikke refunderes.

Ifølge myndighederne planlægger DSB og Metroselskabet at indsætte ekstra togmateriel for at fordele trafikken over flere afgange.