Hans-Erik er blevet vaccineret hjemme: - Det sparer mig for mange bekymringer

Region Sjælland har fredag indledt arbejdet med at vaccinere 800 særligt udsatte borgere i eget hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det var ikke noget. Det var jo ikke anderledes end den influenzavaccine, jeg får hvert år.

Sådan siger Hans-Erik Hansen, der i dag blev vaccineret mod coronavirus. Som noget helt nyt blev vaccinationen gennemført, mens han sad i sofaen i hans egen stue i lejligheden i Slagelse.

- Det er fantastisk, at de kommer ud til mig og giver den. Jeg har spekuleret meget over, hvordan jeg skulle komme afsted og blive vaccineret, siger han.

quote Det er meget besvær og bekymringer, som jeg er sluppet for

Hans-Erik Hansen, Slagelse

Hans-Erik Hansen er så dårligt gående, at det er en større operation, hver gang han skal ned ad trappen.

- Hvis jeg skulle afsted for at blive vaccineret, så skulle jeg have Falck ud med den store larvefods-maskine, som de bruger til at få mig ned ad trapperne med. Så det er meget besvær og bekymringer, som jeg er sluppet for. Det er jeg yderst, yderst, yderst tilfreds med, siger han.

800 vaccineres i eget hjem

Hans-Erik Hansen er ikke alene. Alt i alt er det omkring 800 borgere i Region Sjælland, der i den kommende tid får besøg hjemme for at blive vaccineret.

Kravet for et hjemmebesøg med vaccinationssprøjten er, at borgeren skal være sengeliggende eller ikke kan forlade sin bopæl. Samtidig skal borgeren tilhøre vaccinegruppe 2 eller 3. Det gælder for borgere over 65 år, der modtager pleje i eget hjem.

Artiklen fortsætter under billedet.

Region Sjælland gik fredag i gang med at vaccinere 800 særligt udsatte borgere i eget hjem. Hans-Erik Hansen fra Slagelse var en af de første.
Region Sjælland gik fredag i gang med at vaccinere 800 særligt udsatte borgere i eget hjem. Hans-Erik Hansen fra Slagelse var en af de første. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Tilbuddet om hjemmevaccination er resultatet af en beslutning på landsplan om at komme borgerne i vaccinegruppen i møde.

Arrangeres af kommunen

Det er kommunerne, der tager kontakt til borgerne angående vaccinationerne og Region Sjælland, der står for det praktiske med udførelsen.

Her kommer en læge og en sygeplejerske forbi med en ambulance og blander på stedet vaccinen, så den kan gives med det samme. Det forklarer Bettina Tomczyk, der er sundhedsfaglig specialkonsulent og sygeplejerske i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bettina Tomczyk fortæller, at det har krævet nye procedurer at vaccinere borgere i deres hjem.
Bettina Tomczyk fortæller, at det har krævet nye procedurer at vaccinere borgere i deres hjem. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

- Denne opgave stiller nogle særlige krav. Dels til vores medarbejdere - dels til de procedurer, som vi arbejder efter. Vi har for eksempel lavet en særlig fremgangsmåde til håndteringen af den her meget skrøbelige vaccine. Men det giver en rigtig god følelse at sikre, at de her borgere får vaccinen - og det er også en vigtig samfundsopgave, siger hun.

Tager længere tid end normalt

Rent praktisk tager det dog længere tid, når man skal ud i folks hjem og vaccinere.

Det siger læge Allan Gravesen, der fredag vaccinerede Hans-Erik Hansen i Slagelse. Allan Gravesen er egentlig pensioneret, men arbejder i øjeblikket på Vaccinationscenteret i Slagelse.

- Det er logistisk set lidt svære på denne måde, fordi vi skal køre rundt. Og det tager lidt længere tid, fordi vi skal ind i folks hjem. I dag skal vi vaccinere 12 - og det bruger vi det meste af dagen på. I Slagelsehallen kan vi klare seks-syv borgere i timen per vaccinerør, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Allan Gravesen er læge, og var egentlig gået på pension. Nu arbejder han dog med at vaccinere borgere på vaccinecenteret i Slagelse.
Allan Gravesen er læge, og var egentlig gået på pension. Nu arbejder han dog med at vaccinere borgere på vaccinecenteret i Slagelse. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Han synes dog rigtig godt om ideen, fordi man de færreste vaccinationssteder kan tage imod liggende patienter.

Samtidig er det ikke noget, mange vil blive tilbudt.

- Det her er jo et tilbud for de få borgere, der har problemer med at komme afsted selv, siger han.

Region er glade for tilbud

Fredag blev 50 borgere i regionen vaccineret i deres hjem. Det skete i Slagelse og Greve kommuner. Havde der været flere vacciner til rådighed, så kunne tallet have været oppe på omkring 100, som regionen meldte ud torsdag.

Og i Region Sjælland er der stor tilfredshed med det nye tiltag.

Læs også
Kommuner drukner i vaccine-henvendelser: - Vi har fire medarbejdere, der udelukkende tager telefoner
Læs også
Kommuner drukner i vaccine-henvendelser: - Vi har fire medarbejdere, der udelukkende tager telefoner

- I Region Sjælland vil vi gerne tilbyde vaccinationer så tæt på borgerne som muligt, og vi vil gerne gøre en ekstra indsats for, at denne gruppe borgere kan blive vaccineret. Det bliver ikke tættere på borgerne end i eget hjem, og samtidig hjælper vi dem, der har mest brug for det, siger regionrådsformand Heino Knudsen (S) i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Heino knudsen.8
Foto: Bue Bukh Petersen- TV2 ØST

Det er smittetrykket i de enkelte kommuner, der bestemmer i hvilken rækkefølge borgerne vaccineres - og det er årsagen til, at vaccinationerne startede i Slagelse og i Greve.

Også formanden for kommunesammenslutningen i Region Sjælland (KKR Sjælland) er glad for ordningen med at vaccinere hjemme.

- Vi ønsker alle, at så mange som muligt bliver vaccineret, og derfor må vi også finde på løsninger for dem, som har svært ved at transportere sig til et vaccinationscenter, siger Niels Hörup (V), formand for KKR Sjælland og borgmester i Solrød Kommune.

Læs også
Første vaccine til særligt sårbare patienter: - Det giver en lettelse i det hele
Læs også
Første vaccine til særligt sårbare patienter: - Det giver en lettelse i det hele

Det er ikke det eneste nye tiltag, hvad angår vaccinationer af borgerne i gruppe 2 og 3. I denne uge besluttede Region Sjælland at tilbyde vacciner inden for egen kommunegrænse, og begyndte at kontakte cirka 6.800 borgere, som tilbydes en tid til at blive vaccineret, hvis de ønsker det. Begge tilbud er til borgere i gruppe 2, som er borgere over 65 år med praktisk hjælp og personlig pleje, og gruppe 3, der er borgere over 85 år.


Nyhedsoverblik