Hårdt presset region - patienter må behandles i kommunerne

Kommunerne står klar til at tage imod patienter fra Region Sjælland, som er hårdt pressede af de mange coronapatienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag er 163 borgere i Region Sjælland indlagt med coronavirus. 20 af dem er på intensiv, og heraf er 9 i respirator. 

Det store antal indlagte presser regionen, og derfor har man indgået en aftale med de 17 kommuner i Region Sjælland. Den sikrer, at kommunerne tilsammen stiller 20 sengepladser til rådighed for regionens sygehuse, som dermed kan blive aflastet.

Et af de steder, der står klar er, Egecentret i Sorø Kommune. Her skal de med tolv timers varsel kunne tage imod to patienter, der vel at mærke ikke er ramt af coronavirus.

- Det er nogle borgere, som er færdigudredt fra sygehusets side. Det vil sige, at det er afklaret, hvad der er galt med dem, og hvad deres sygdom skyldes. Men de har stadig et behandlingsbehov, siger Anne Flensted, gruppeleder ved sygeplejen i Sorø Kommune.

Der er ikke tale om coronapatienter, men andre medicinske patienter, som er fuldt udredt, understreger Anne Flensted, Sorø Kommune.
Der er ikke tale om coronapatienter, men andre medicinske patienter, som er fuldt udredt, understreger Anne Flensted, Sorø Kommune. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Patienter flyttes - men regionen har ansvaret

Egecentret huser både plejeboliger og aflastningsboliger. Her er sygeplejersker døgnet rundt, som også vil kunne pleje de to ekstra patienter, men det lægefaglige ansvar vil fortsat være Region Sjællands:

- Det vil fungere sådan, at vi på et aftalt tidspunkt dagligt har en stuegang, som formentlig bliver virtuel. Hvilket elektronisk redskab, vi vil bruge, er ikke afklaret, men vi har en mulighed for at have stuegang med regionens læger hver eneste dag, forklarer Anne Flensted.

Plejecenter Kildebo i Guldborgsound Kommune
Læs også
Beboere på coronaramt plejecenter venter stadig på vaccine
Plejecenter Kildebo i Guldborgsound Kommune
Læs også
Beboere på coronaramt plejecenter venter stadig på vaccine

Region Sjælland hævede den 27. december beredskabsniveauet til trin 4 - det indtil videre højeste niveau - og bad i samme ombæring landsdelens kommuner om at stå klar med sengepladser til nødudskrivelser. Sengepladserne til nødudskrivelser i kommunerne er endnu ikke taget i brug, og det bliver de praktiserende læger, der vil få ansvaret for patienterne, hvis det bliver aktuelt.

Aftalen med kommunerne er med til at skåne de praktiserende læger, understreger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).
Aftalen med kommunerne er med til at skåne de praktiserende læger, understreger regionsrådsformand Heino Knudsen (S). Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Ny aftale skåner praktiserende læger

Den nye aftale mellem Region Sjælland og kommunerne betyder imidlertid, at behovet for nødudskrivelser bliver udskudt. For selvom patienterne fysisk kan flyttes til kommunerne, vil de formelt være indlagt på Region Sjællands såkaldte "E-hospital", og derfor er ansvaret for dem fortsat regionens.

- Vi friholder på nuværende de praktiserende læger for at have det lægelige ansvar i de her situationer, så de stadig kan passe de borgere, der har brug for at komme med kontakt med deres læge i dagligdagen, siger Heino Knudsen (S), formand for regionsrådet i Region Sjælland.

Trine Holgersen
Læs også
Vaccinestatus fra regionen: - Det svære er at skaffe nok
Trine Holgersen
Læs også
Vaccinestatus fra regionen: - Det svære er at skaffe nok

Region Sjælland forventer, at de første patienter skal flyttes fra sygehus til kommune i løbet af de kommende par dage. I første omgang vil det være op til 20 patienter, men det tal kan blive højere.

- Hvis vi skulle opleve en yderligere stigning i antal indlagte med covid-19, så har vi også mulighed for at skalere op - både på vores egne sygehuse, men også via aftalerne i kommunerne, siger Heino Knudsen.

På Egecentret kan de have de to sengepladser klar med tolv timers varsel, og hvis det bliver nødvendigt, kan de også godt finde plads til flere, forsikrer Anne Flensted.


Nyhedsoverblik