Fem gode råd - undgå at få coronavirus med hjem fra supermarkedet

Rør ikke øjne, næse og mund, når du handler. Holder du samtidig afstand til andre, er du godt sikret mod smittefare under turen i supermarkedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Corona-krisen raser, og selvom meget er lukket ned, er det næsten uundgåeligt at skulle købe ind hos den lokale brugs, supermarked eller købmand.

Hos Meny i Kalundborg tænker både købmand Peter Egebæk og kunderne over, hvordan de skal gebærde sig for at undgå smitte.

TV2 ØST har talt med flere af kunderne. Christel Frost fra Kalundborg fortæller, at hun spritter sine hænder af, allerede når hun sidder i bilen, og igen når hun passerer håndsprit-automaten ved indgangen til butikken.

quote Så længe virusset sidder på fingrene, er det ikke farligt

Jan Pravsgaard, professor, Københavns Universitet

- Nogle gange har jeg haft en handske på min hånd, som jeg bruger til at åbne lågerne med, og så tager jeg varerne med den anden hånd, fortæller hun.

Og Dan Holm Hanov, der også er på indkøb, da TV2 ØST besøger butikken, følger et princip om at være i butikken kortest mulig tid:

- Hurtigt ind, hurtig ud. Og minimal kontakt med alle andre, siger han.

Virus på fingrene er ikke farligt

Ifølge Jan Pravsgaard, der er professor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet, er der også god grund til at tage sig i agt, når man handler ind.

- Man skal tænkte sig om. Det gør man ved at holde afstand til andre i forretningen, og de steder man rører ved. På alle de overflader, vi alle rører ved, kan der potentielt sidde smitte fra forrige person, som har rørt overfladen eller håndtaget, forklarer han og tilføjer:

- Det skal man tænke over og lade være med at køre sine hænder op i ansigtet, klø sig i øjnene og så videre. Så længe virusset sidder på fingrene, er det ikke farligt, men kommer det ind i mund og næse, bliver det potentielt farligt.

I videoen herunder giver Jan Pravsgaard gode råd til, hvordan man køber sikkert ind i supermarkedet:

 

Spritter af hver anden time

I Meny Kalundborg har købmand Peter Egebæk sat en række tiltag i værk for at begrænse risikoen for smitte i netop hans butik.

- Hver anden time spritter vi alle håndtag af – alt, som kunderne kommer i berøring med, bliver sprittet af.

Også kurvene bliver sprittet af.

- Vi oplever kunderne tager det utroligt kontrolleret – det er vi meget glade for – jeg føler virkelig kunderne forsøger at holde afstand, siger Peter Egebæk.