Drikker du for meget? Vi tager alkoholtest som aldrig før

Ifølge Alkohol og Samfund bliver der drukket mere alkohol under coronasituationen. Ti gange så mange som normalt tager organisationens online alkoholtest.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er gået to uger, siden statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde beordrede alle institutioner, skoler og uddannelsessteder lukket.

quote Det er en situation, hvor der bliver drukket mere. Det er forventeligt, at det vil ske her

Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen

Samtidig har ansatte i både offentlige og private virksomheder rykket kontorpladsen hjem til køkkenbordet i privaten. Alt sammen for at undgå smittespredning af coronavirus.

Men hvad sker der, når vi er mere hjemme, og der kan blive en weekendstemning i hverdagene? Bliver der åbnet en ekstra flaske rødvin? Og tager vi en gin og tonic i forårssolen?

Noget tyder på, at danskerne har skruet op for alkoholforbruget og gerne vil vide, om deres indtag af alkohol er forsvarligt.

Hos interesseorganisationen Alkohol og Samfund oplever de i disse uger en stor stigning i brugere, der tager en online alkoholtest på deres hjemmeside.

Artiklen fortsætter under grafen, der viser, hvor mange der har taget alkoholtesten hos Alkohol og Samfund.

I sidste uge tog 2.100 brugere testen, hvilket er omkring ti gange så mange, som i ugerne før coronavirussen ramte Danmark. Udviklingen fortsætter med at stige i denne uge.

- I de sidste uger har vores onlinetest virkelig kørt derudaf. Det kan jo være, at der er nogen, der spørger, om man ikke drikker lige rigeligt. Eller hvis man selv er i tvivl om, om man drikker for meget, og om det er den rigtige vej at gå at drikke alkohol hver dag. Så går man ind og tager en test, og så bliver man bekræftet eller afkræftet, siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen hos Alkohol og Samfund.

Corona-situationen øger alkoholforbrug

Alkoholtesten, der er udviklet af WHO og anbefalet af Sundhedsstyrelsen stiller dig 12 spørgsmål om dit alkoholforbrug.

I testen bliver der blandt andet spurgt ind til hvor tit du drikker alkohol, om du har oplevet ikke at kunne stoppe, når du er begyndt at drikke alkohol, og om du har oplevet at skulle have en lille én om morgenen efter at have drukket for meget dagen før.

Efter testen viser resultatet, om ens alkoholforbrug er skadeligt, og om man bør søge hjælp.

Artiklen fortsætter under billedet.

Når man har taget alkoholtesten, viser et resultat, om man skal være bekymret over sit alkoholforbrug.
Når man har taget alkoholtesten, viser et resultat, om man skal være bekymret over sit alkoholforbrug. Foto: Alkohol og Samfund

Siden Danmark blev lukket ned, har der altså været en stor stigning i, hvor mange der gerne ville have svar på netop spørgsmålet om, om man drikker for meget.

- Der er ingen tvivl om, at alkoholforbruget ligger ret højt omkring sommerferien og helligdagene. Det her er en helt ny situation, men der er ingen grund til at tro, at det skulle være anderledes i forhold til alkoholforbruget. Det er en situation, hvor der bliver drukket mere, og det er også forventeligt, at det vil ske her, siger Bjarne Stenger Elholm.

Overrasket over at folk ikke ringer

Alkohol og Samfund driver også alkoholrådgivningen Alkolinjen. Her kan man gennem telefon eller chat få rådgivning, hvis man drikker for meget, eller hvis man er pårørende til én, der drikker for meget.

Omkring højtiderne, og særligt omkring jul, stiger antallet af opkald til Alkolinjen markant. I de seneste år har Alkolinjen oplevet, at antallet af opkald er steget med omkring 400 procent omkring jul, fordi familierne er mere sammen og det kan være en stresset tid for familien.

100205_indbrud_bar.jpg
Læs også
Julen er svær for alkoholikere:
Telefonlinje har ekstra åbent
100205_indbrud_bar.jpg
Læs også
Julen er svær for alkoholikere:
Telefonlinje har ekstra åbent

I de seneste to uger har tusindvis af danskere mistet deres job på grund af coronavirus, det meste af vores hverdag foregår i hjemmet med familien og værtshusene og barerne er fra den ene dag til den anden blevet lukket.

Derfor havde Alkohol og Samfund også en forventning om, at antallet af henvendelser til Alkolinjen ville stige, efter at Danmark er lukket ned, på samme måde som man ser omkring jul.

- Når man har fri, er der mere alkohol til stede. Det kan så give nogle konflikter, og så vil man ofte se, at alkoholproblemerne bryder ud i lys lue. Og så kommer der som regel en henvendelse til os for eksempel. Det var det, vi havde forventet.

Alkohol
Læs også
I Region Sjælland ringer folk sjældent til Alkolinjen
Alkohol
Læs også
I Region Sjælland ringer folk sjældent til Alkolinjen

Men sådan er det ikke gået. I de seneste uger har Alkolinjen i gennemsnit haft omkring otte henvendelser om dagen, som svarer til helt almindelig drift.

- Der er normal drift lige nu. Det er jo en situation, vi ikke har været i før, så vi går og kigger lidt på, hvordan det mon kan være. Derfor er vi stadig lidt overraskede over det. Men det kan være, at der er lidt forsinkelse.

Sådan holder alkoholbehandlingen i regionen åbent under coronanedlukningen

Faxe Kommune

Rusmiddelcentret Faxe
Mandag-fredag: 9-13
Ring: 56202720

Al rådgivning sker telefonisk. Medicinudlevering sker klokken 8-10. Har du ikke selv mulighed for at hente din medicin, kan du aftale at få den leveret.

 

Guldborgund Kommune
Center for afhængighed
Mandag-onsdag og fredag: 9-12
Torsdag: 9-12 og 13-17
Ring: 54732450

Al rådgivning sker telefonisk. Der er medicinudlevering som normalt.

 

Holbæk Kommune

Rusmiddelcenter Holbæk
Mandag-tirsdag og torsdag-fredag: 9-12
Ring: 72364090

Al rådgivning sker telefonisk.

 

Kalundborg Kommune

Misbrugscenter Kalundborg
Mandag og torsdag: 9-12 og 14-17
Tirsdag og fredag: 9-12
Ring: 59535656

Al rådgivning sker telefonisk eller elektronisk. Medicinudlevering sker som normalt.

 

Lolland Kommune

Alkoholbehandlingen
Mandag og  torsdag: 9-12 og 13-17
Tirsdag: 9-12 og 13-16
Onsdag og fredag: 9-12
Ring: 54676170

Al rådgivning sker telefonisk. Der er medicinudlevering som normalt.

 

Næstved Kommune

Sundhedscentret

Mandag-fredag: 8-15
Ring: 55881400

Al rådgivning sker telefonisk.

 

Odsherred Kommune

Rusmiddelteamet
Åbent i dagstiden
Ring: 4141 9200

Al rådgivning sker telefonisk. Du kan altid ringe direkte til din rådgiver. Medicinudlevering sker mandag og torsdag mellem kl. 9-11. Der tages ikke nye borgere ind i øjeblikket.

 

Ringsted Kommune

Ringsted Rådgivningscenter
Mandag og torsdag: 9-12 og 14-17
Tirsdag og fredag: 9-12
Ring: 57627930

Al rådgivning sker telefonisk. Er du i behandling vil du blive ringet op af en behandler en gang om ugen. Medcinudlevering sker mellem kl. 9-10.30.

 

Slagelse Kommune

Rusmiddelcenter Slagelse
Mandag-fredag: 9-12
Ring: 58574890

Al behandling sker telefonisk. Er du i behandling og har ekstra brug for hjælp bliver du ringet op af en rådgiver. Medicinudlevering sker hver dag mellem kl. 9-11. Medicin kan leveres efter aftale.

 

Vordingborg Kommune

Alkoholrådgivningen
Mandag-fredag: 9-12
Ring: 55364000

Al rådgivning sker over telefonen. Der er stadig medicinudlevering. Hvis en borger har et kritisk medicinsk behandlingsbehov bliver de indskrevet med det samme.

 

Kilde: Alkohol og Samfund

Bjarne Stenger Elholm forventer dog, at mange kan få den nødvendige hjælp gennem testen på Alkohol og Samfunds hjemmeside.

- Alene det at tage testen, og få de her reflekterede spørgsmål, gør, at man rent faktisk laver en forandring. Det vil sige, at når man tager testen, tænker man over det og dermed sætter forbruget ned. Det er ret sikkert, at det er sådan, siger han.

Vi køber mere alkohol

Siden coronavirussen blev en del af vores hverdag, har der været talrige eksempler på, at danskerne har hamstret og købt langt flere varer i supermarkederne end normalt.

Det gælder også, når det kommer til alkohol. Dog kan salget ikke følge med toiletpapir, pasta, mælk og andre almindelig dagligvarer.

design_uden_navn.jpg
Læs også
Folk hamstrede supermarkeder - nu mangler øboere varer
design_uden_navn.jpg
Læs også
Folk hamstrede supermarkeder - nu mangler øboere varer

- Vi sælger mere øl, vin og spiritus. Men stigningen er ikke lige så stor som den generelle stigning af salg af dagligvarer har været, siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop, der blandt andet driver, Fakta, Brugsen og Kvickly.

Forventer lavt påskesalg

Supermarkedernes dage op mod påske er normalt blandt de største handelsdage på hele året. Med to uger til påske ville supermarkederne altså normalt være ved at forberede sig til travlhed, når der skulle købes sild, lammesteg, snaps og påskeøl.

Men den seneste forlængelse af restriktionerne i Danmark gør, at vi minimum skal på den anden side af påske, inden landet begynder at åbne igen. Derfor forventer Coop også, at påskesalget i år bliver ramt af coronakrisen.

Mette Frederiksen
Læs også
Regeringen forlænger nedlukningen af Danmark til efter påske
Mette Frederiksen
Læs også
Regeringen forlænger nedlukningen af Danmark til efter påske

- Omkring påske har man selskabelighed med påskefrokoster og påskemiddage med familie og venner. Det kommer vi nok ikke til at se i år. Det bliver nogle mere stille påskehandler end normalt, siger Jens Juul Nielsen.

Hos Coop tør de dog ikke spå om, hvordan påskesalget kommer til at gå.

- De seneste tre uger har vist, at det er meget uforudsigeligt. Den ene dag har vi 50 procents stigning, den anden dag har vi ti procents tilbagegang. Men vi regner med, at vi får en væsentlig mindre påskehandel, fordi folk ikke samles som de plejer.


Nyhedsoverblik