Folk hamstrede supermarkeder - nu mangler øboere varer

Den massive hamstring fra supermarkeder i store byer påvirker varelagret hos de små butikker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Grundet stort aftag fra alle butikker i hele landet har vi fået leveringsproblemer med vores grønt og kan ikke få mere før på mandag.

quote Herover hamstrer folk ikke, fordi de ved godt, hvordan det er ikke at have nogen varer

Kian Palm, brugsuddeler i Dagli'Brugsen på Sejrø

Sådan står der med store bogstaver på et hvidt stykke papir, som er hængt op i den halvtomme grøntsagsafdeling i Dagli'Brugsen på Sejerø.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften klokken 20.30 gik på talerstolen for at orientere den danske befolkning om situationen med coronavirussen, som har ramt landet, understregede hun samtidig, at man ikke skal hamstre. Der er mad nok.

Men knap var pressemødet slut, før folk flere steder i landet stormede nærliggende supermarkeder for at hamstre blandt andet gær, brød, flåede tomater og toiletpapir. Grøntsager blev også revet ned fra hylderne i hele landet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud foran Bilka i Slagelse onsdag aften.
Sådan så det ud foran Bilka i Slagelse onsdag aften. Foto: René Lind.

Det får konsekvenser for de cirka 400 indbyggere på Sejerø midt i Kattegat, der kun har ét sted at handle ind. For da brugsuddeler Kian Palm i Dagli'Brugsen ville bestille friske grøntsager cirka klokken 16.15 torsdag, var beskeden fra COOP’s varelager klar. Han kunne ikke få varer før næste uge.

- Normalt skal vi bestille grøntsagerne inden klokken 16.00. Hvis man er forsinket, kan man alligevel indtaste ordrerne til COOP, ringe ind til varelageret og få ordren igennem.

c856df3f-8111-4346-8945-240433d12d42-67360-000024545ca30232.jpg
Læs også
Folk stormer supermarkeder efter nye coronatiltag
c856df3f-8111-4346-8945-240433d12d42-67360-000024545ca30232.jpg
Læs også
Folk stormer supermarkeder efter nye coronatiltag

- Men torsdag var jeg forsinket på grund af alt det med corona, så da jeg ringede ind 16.15, fik jeg beskeden om, at de var nødt til at forfordele de butikker, som havde hårdt brug for varerne på grund af hamstringen. Der er simpelthen et stort pres på COOP, som lige nu lægger alle deres kræfter i at komme ud til de butikker, som er hårdest ramt, siger Kian Palm.

Fordi brugsuddeleren bestilte omkring et kvarter for sent, mangler der lige nu kartofler i to kilos-poser, vindruer, peberfrugter, rucolasalat, dild og purløg i butikken.

Uddeler: Folk skal jo have mad

Kian Palm er ked af, at så mange danskere købte voldsomt ind efter statsministeren pressemøde onsdag.

- Hvis der ikke havde været alle de hamstringer, så kunne jeg sagtens have fået mine varer, siger Kian Palm og forstsætter:

quote Mine kunder ryster på hovedet over al den hamstring

Kian Palm, brugsuddeler i Dagli'Brugsen på Sejrø

- Jeg kan ikke forstå, folk kan finde på at løbe ned for at handle klokken 20.30, fordi de frygter, butikkerne ikke har nogen varer dagen efter. Det er uden for min forståelse, fordi vi forretninger lukker ikke – folk skal jo have mad og leve.

Øens brugsuddeler fortæller, at hans kunder i butikken ikke hamstrer i tilnærmelsesvis samme grad, som man så onsdag aften i flere store supermarkeder rundt om i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud i Netto i Korsør onsdag aften.
Sådan så det ud i Netto i Korsør onsdag aften. Foto: Michael Dex Deleurang Pedersen

- Mine kunder ryster på hovedet over al den hamstring, og da jeg åbnede dørene dagen efter statsministerens pressemøde, væltede det altså ikke ind med kunder. Jeg indrømmer blankt, at jeg har solgt mere, end jeg plejer, for folk har købt pænt ind, siger Kian Palm og fortsætter:

- Herovre hamstrer folk ikke, fordi de ved godt, hvordan det er ikke at have nogen varer. Det har vi prøvet før. Derfor hamstrer de ikke, ligesom de gør over på Sjælland. Men det er klart, at jo flere varer, de køber ovre på Sjælland, jo sværere bliver det at få varer ud til alle butikkerne på én gang.

_dsc3961.jpg
Læs også
Minister vil stoppe danskernes hamstring - forbud kan være på vej
_dsc3961.jpg
Læs også
Minister vil stoppe danskernes hamstring - forbud kan være på vej

Kian Palm forsikrer - ligesom landets fødevareminister og erhvervsminister understregede på et pressemøde torsdag - at der er varer nok til kunderne.

- Der er ikke hungersnød herovre, og der kommer ikke til at mangle varer. Men mine kollegaer blev virkelig taget på sengen, da folk stormede ud for at hamstre. Når folk ændrer handlemønstre fra det ene minut til det andet, så er det svært at følge med, siger Kian Palm.