Derfor bliver plejehjemsbeboerne smittet, selvom de er vaccineret

21 borgere og 21 medarbejdere på plejehjemmet Kildemarkscentret i Næstved er smittet med coronavirus, selvom mange er blevet vaccineret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et stort udbrud af coronasmitte har ramt et plejehjem i Næstved.

Denne gang er der tale om den frygtede britiske variant, som er væsentlig mere smitsom end den coronavirus, der hidtil har hærget her i landet.

I alt er 21 borgere og 21 medarbejdere blevet smittet med coronavirus på Kildemarkscentret i Næstved. Tre af beboerne er smittet med den britiske coronavariant.

- Vi har fået oplyst fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at det med sikkerhed er den her engelske variant, som nogle af vores beboere har fået, siger Jakob Bigum Lundberg, direktør for ældre og sundhed i Næstved Kommune.

Beboerne er vaccineret første gang

Ifølge konstitueret direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, er det meget alvorligt, at den engelske mutation nu er fundet på plejehjemmet.

quote Den er mere smitsom, end de andre varianter, og det vil sige, at den vil kunne sprede sig rigtig hurtigt på sådan et plejehjem

Tyra Grove Krause, konstitueret direktør i Statens Serum Institut

- Det er jo fordi, den er mere smitsom, end de andre varianter, og det vil sige, at den vil kunne sprede sig rigtig hurtigt på sådan et plejehjem, hvor der er mange kontakter i det daglige og meget personale, som bliver skiftet ud, siger Tyra Grove Krause.

Selvom den engelske variant ikke vurderes at være farligere for den enkelte smittede, er myndighederne meget bekymrede, fordi det større antal muligt smittede også indebærer flere smittede, der får et alvorligt forløb.

Læs også
Den britiske corona-mutation - hvorfor er den så smitsom?
Læs også
Den britiske corona-mutation - hvorfor er den så smitsom?

Beboerne på Kildemarkscentret er blevet vaccineret første gang mod corona. Ikke desto mindre er mange blevet smittet, og det har fået mange - blandt andet på TV2 ØST's Facebook-side til at undre sig. For hvorfor kan smitten alligevel sprede sig?

- Det skyldes, at man først har en effekt af den første vaccine, når der er gået 1-2 uger, efter man er blevet vaccineret, siger Tyra Grove Krause.

- Derudover har man jo ikke den fulde effekt efter den første vaccination. Der skal man have vaccination nummer to også, som virker syv dage efter.

Plejehjemsbeboerne i Næstved er vaccineret med Pfizer-BioNTechs vaccine Comirnaty, som kræver to stik, hvor det andet i udgangpunktet gives tre uger efter det første. Vaccinen fra selskabet Moderna er også for nylig taget i brug i Danmark. Her gælder det tilsvarende, at der skal gives to stik - det andet dog efter fire uger. For begge vacciner kan der undtagelsesvist planlægges med helt op til 6 uger, skriver Lægemiddelstyrelsen.

SSI: Vaccinen virker mod den britiske variant

Af de 21 borgere og 21 medarbejdere, som nu er smittet med coronavirus på plejehjemmet, er tre af beboerne med sikkerhed konstateret smittet med den britiske variant cluster B.1.1.7., der kendetegnes ved at være stærkt smitsom. Der kan dog være tale om flere.

Virker vaccinen ligeså godt med den engelske variant?

- Ja, det er der ikke nogen bekymring for. Pfizer, der laver den her vaccine, er allerede kommet med nogle undersøgelser, der viser, at virus er følsom over for antistoffer fra personer, der er blevet vaccineret med den her vaccine, så den skulle også være virksom over for den her variant, siger Tyra Grove Krause.

Læs også
Professor om britisk virusvariant på plejehjem: - Bekymrende, men ikke uventet
Læs også
Professor om britisk virusvariant på plejehjem: - Bekymrende, men ikke uventet

Dagligt er der flere og flere, der nu bliver testet positive med den engelske variant, selvom smittetallet for de øvrige former for coronavirus i Danmark falder.

Med det kendskab, I har til den engelske mutation, udvikler den sig så, som man kan regne med?

- Ja, det ser sådan ud. Selvom vi ser faldende smittetal i Danmark, så er det fordi forekomsten af de andre varianter falder. Den engelske variant udgør stadig en stigende andel af de tilfælde, vi sekventerer, og det er helt som forventet. Så det ser ud til, at det holder stik med, at den bliver dominerende på et eller andet tidspunkt i løbet af februar måned, og at det dér vil kunne føre til hastigt stigende smittetal i Danmark.


Nyhedsoverblik