Professor om britisk virusvariant på plejehjem: - Bekymrende, men ikke uventet

At den smitsomme britiske coronavariant har ramt et plejehjem i Næstved viser, at den er godt på vej til at sætte sig helt i det danske samfund.

Tema: Coronavirus
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er bekymrende, men desværre ikke en uventet udvikling, at den britiske coronavariant B117 er konstateret på plejehjemmet Kildemarkscentret i Næstved.

Det siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

quote Det er selvfølgelig bekymrende

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi

Plejehjemmet er ramt af et stort udbrud, hvor i alt 21 borgere og 21 medarbejdere er smittet med coronavirus. Heraf er tre af beboerne med sikkerhed konstateret smittet med den britiske variant, der kendetegnes ved at være stærkt smitsom.

- Det er selvfølgelig bekymrende, fordi smittemulighederne på et plejehjem er rimelig stor, fordi der bor mange beboere og der er meget personalet. Men det er ikke en uventet udvikling, fordi det har været kendt, at den britiske variant stille og roligt ville overtage smittemønstret, som ugerne går. Og det her viser jo bare, at det er den altså godt på vej til, siger han.

Beboere er vaccineret første gang

Næstved Kommune oplyser, at de smittede beboere den 29. december blev vaccineret første gang og altså venter på at blive vaccineret gang nummer to, som man skal.

At beboerne i forvejen var vaccineret og alligevel kunne blive smittet, får Hans Jørn Kolmos til at betone vigtigheden af at overholde de gældende restriktioner, også på plejehjemmene.

- Det viser, at man stadig kan blive smittet, selvom man er blevet vaccineret med det første stik, og det er vigtigt, at der ikke kun på plejehjemmene, men også i hele samfundet, dannes en falsk sikkerhed, for vi skal nok hen til stik nummer to for at være sikker på, at man ikke kan blive smittet.

Næstved Kommune oplyser, at de smittede beboere den 29. december blev vaccineret første gang.
Næstved Kommune oplyser, at de smittede beboere den 29. december blev vaccineret første gang.
Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Søndagens coronatal viser, at der nu er fundet 283 tilfælde af smitte med den britiske B117 blandt borgere i Danmark.

Det er en stigning på 27 fra lørdag. Samtidig har Danmark også bekræftet det første tilfælde af smitte med en sydafrikansk variant af coronavirus.

Ikke overraskende, hvis restriktionerne bliver forlænget

Ifølge Hans Jørn Kolmos betyder det, at udfordringerne nu bliver større.

- For begge stammer, især den britiske, er klart mere smitsomme end den coronastamme, vi har været vant til. Det øger vores udfordringer, og vi kunne godt have ønsket os, at smittetallene var banket lidt mere i bund, inden den britiske variant for alvor kom indenfor og tog over, hvilket den er godt på vej til, siger han.

Jakob Bigum Lundberg, der er direktør for Sundhed og Ældre i Næstved Kommune, er bekymret for udviklingen.

Den nuværende nedlukning af store dele af det danske samfund varer til og med den 7. februar. Hans Jørn Kolmos vil ikke blive overrasket, hvis lukningen forlænges yderligere, men mener på nuværende tidspunkt ikke, at der er behov for yderligere restriktioner.

- Vi skal passe på bare at lægge flere forholdsregler ovenpå de eksisterende, for det vil blive sværere og sværere for folk at overholde dem. Vi skal gå den anden vej og koncentrere os om, at folk virkelig overholder de forholdsregler, der er sat op nu, og får smitteopsporingen op i gear og sikre os, at smittede borgere, specielt med den nye britiske variant, går i isolation. Det er rigtig vigtigt, siger Hans Jørn Kolmos.

OPDATERING
18:05: Artiklen er opdateret med nye smittetal. Tidligere var 19 beboere og 18 medarbejdere konstateret smittet. De tal er nu steget til 21 beboere og 21 ansatte.