Frustreret landmand kritiserer selskaber bag gasledning: - De har udvidet uden at spørge om lov

Gasledningen Baltic har gjort ondt på kartoffelavler Ole Rasmussen, som har mistet mere jord, end hvad der oprindeligt var planen. Energinet beklager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Holme-Olstrup lidt udenfor Næstved er landmand Ole Rasmussen i gang med forårsklargøringen. Han er kartoffelavler, men i år er arealet til kartoflerne skrumpet betydeligt – syv hektar for at være helt præcis.

Han er en af de landmænd, der har fået eksproprieret en del af sin jord til gasledningsprojektet Baltic Pipe, som skal sende gas fra Norge til Polen via Danmark. Arbejdet går tværs over Sjælland. 

quote De planer, vi blev sat i udsigt fra starten, er ikke overholdt, i hvert fald ikke på store områder hos os

Ole Rasmussen, landmand

Og Ole Rasmussen er langtfra tilfreds med projektet, især hvordan det har udviklet sig. 10 procent af hans jord kan lige nu ikke dyrkes, og det er mere jord, end hvad den oprindelige aftale lød på.

- De planer, vi blev sat i udsigt fra starten, er ikke overholdt, i hvert fald ikke på store områder hos os.

Udvider uden at spørge om lov

Eksempelvis skulle gasledningen på en af hans marker graves dybere ned af hensyn til en måske kommende motorvej mellem Næstved og Rønnede, og det krævede pludselig mere plads.

- Det er tæt på det dobbelte nu, og der går nogle år, inden det bliver landbrugsjord igen.

Læs også
Betontunnel skal beskytte kystlinje og ynglested fra byggeri
Læs også
Betontunnel skal beskytte kystlinje og ynglested fra byggeri

Det er dog gravearbejdet på en anden af hans marker, der gør Ole Rasmussen mest vred, og som får ham til at mene, at den hollandske entreprenør på projektet, A.Hak., blæser på reglerne. Her lød den oprindelige aftale på at ekspropriere 32 meter, nu er det tal oppe på næsten 50 meter.

- De har lige haft brug for mere (plads, red.), og så har de bare udvidet uden at spørge om lov, hvor vi så har opdaget det et par dage efter, siger han.

Energinet beklager

Det er det statslige selskab Energinet, der bygger Baltic Pipe. Selskabet erkender, at der i Ole Rasmussens tilfælde er begået fejl, og siger, at man er i dialog med ham om en løsning.

- Det er uacceptabelt, hvis det er sådan, at der er tilfælde, hvor vi har bredt os mere, end vi forudgående har haft en aftale med lodsejeren om. Og ved Ole Rasmussen ved vi, at det desværre har været tilfældet. Det undskylder vi og er også i gang med at snakke med ham om, siger projektleder Søren Juul Larsen.

Generelt har gravearbejdet på Ole Rasmussens jord været udfordret. Det skyldes, at arbejderne både skal krydse en hovedvej, en jernbane og tage hensyn til den førnævnte mulige motorvej.

Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.

Det er dog ikke kun omfanget, der er problemet. På hele Sjælland er gravearbejdet forsinket, og på grund af vådt føre sidste vinter og corona forventer Energinet først at være færdig på Sjælland til oktober. Det er næsten et år senere end planlagt.

Større skade på jorden end først antaget

Ole Rasmussen havde sat næsen op efter at gå i gang med at forsøge at dyrke den ramte jord i år, men det vil ikke ske. Faktisk tror han, der går flere år, får hans jord igen kan dyrkes. I stedet glæder han sig nu bare til, at gravemaskinerne er væk.

- Det er kommet helt ud af hånden hos dem, og de har ikke overholdt noget af det, de fortalte til os i starten, siger han. 

Læs også
Stor gasledning skader jorden mere end forventet - sjællandske lodsejere får mere i erstatning
Læs også
Stor gasledning skader jorden mere end forventet - sjællandske lodsejere får mere i erstatning

På dansk jord bliver Baltic Pipe-ledningen omkring 210 kilometer lang og 80 centimeter tyk. 70 af kilometerne bliver tværs over Sjælland, fra Kongsmark ved Slagelse til Faxe Ladeplads. Den skal transportere ti milliarder kubikmeter gas årligt.

En undersøgelse fra det faglige videns- og innovationshus Seges har vist, at byggeriet udøver større skade på jorden end først antaget. Det har fået Energinet til at hæve taksterne for eksproprieringen til de ramte lodsejere. 


Nyhedsoverblik