Stor gasledning skader jorden mere end forventet - sjællandske lodsejere får mere i erstatning

Ny rapport slår fast, at arbejdet med gasledningen Baltic Pipe betyder større skade på den danske landbrugsjord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nedgravningen af gasrørledningen Baltic Pipe, der skal sende gas fra gasfelter i den norske del af Nordsøen til Polen via Danmark, er i øjeblikket i gang på Sjælland. Her bliver skaderne på lodsejeres jorde større end først antaget.

Det oplyser Energinet i en pressemeddelelse, der nu vil udbetale højere erstatninger til de ramte lodsjere.

- Vi har hele tiden arbejdet med at give erstatningen for strukturskade med det samme, i stedet for at vente på at skaderne viser sig. Nu har vi fået dokumenteret, at vi kan se frem til større skader, end vi først har regnet med. Derfor synes vi også, at det er fair, at vi hæver taksterne, så de bedre matcher de skader, vi må forvente kommer, siger chefkonsulent i Energinet Ole Daugaard Buhl i en pressemeddelelse.

Lodsejer glad for anerkendelse

På dansk jord bliver ledningen omkring 210 kilometer lang og 80 centimeter tyk. 70 af kilometerne bliver tværs over Sjælland, fra Kongsmark ved Slagelse til Faxe Ladeplads.

Når ledningen bliver gravet ned, går det blandt andet ud over lodsejernes landbrugsjord, når de store maskiner presser jorden sammen. En af de ramte lodsejere er landmanden John Reese fra Skørpinge ved Slagelse. Han er glad for, at erstatningerne nu bliver hævet.

- Det viser, at man har anerkendt, at der er et problem herude, og at der bliver taget hånd om det, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Landmand John Reese kan se frem til en større erstatningssum som en konsekvens af Baltic Pipe.
Landmand John Reese kan se frem til en større erstatningssum som en konsekvens af Baltic Pipe. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

John Reese har på nuværende tidspunkt ikke overblik over, hvad han nu kan forvente at få i erstatningssum.

For nylig oplyste Energi, at det sjællandske gravearbejde med Baltic Pipe bliver forsinket og først forventes afsluttet til næste sommer i stedet for udgangen af 2020.

Det skyldes en blanding af tekniske udfordringer, vejrforhold og restriktioner i forbindelse med coronavirussen.