Første dag i Kundby-ankesagen: Terrordømt 17-årig smiler og sludrer

Første trin i ankesagen mod Kundbypigen er begyndt tirsdag. Ved byretten blev teenageren idømt seks års fængsel for terrorplaner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er betjente stort set overalt, mange af dem med maskinpistoler. Man skal igennem en metal-sikkerhedssluse ligesom i lufthavnen. 

Der står tre betjente rundt om den 17-årige pige, de står så tæt, at forsvarer Mette Grith Stage på et tidspunkt siger til dem:

1494915188_kundby_1.jpg
Læs også
Den terrordømte Kundby-pige i breve: Jeg har mistet min stemme
1494915188_kundby_1.jpg
Læs også
Den terrordømte Kundby-pige i breve: Jeg har mistet min stemme

- Ja, I behøver måske ikke lige at stå så tæt på os. Vi løber ingenvegne.

Spændingen er høj foran Østre Landsrets lokaler på Bredgade i det indre København.

Den 17-årige pige - kendt som Kundbypigen -  der i maj 2017 blev kendt skyldig i forsøg på terror er tilbage foran en dommer, efter hendes dom på seks års fængsel blev anket. Anklagemyndigheden mener fortsat, at hun bør idømmes forvaring.

Sag forsinket

Kundbypigen selv har overskud til at smile og sludre med sin forsvarer. Hun er iført en bordeaux trøje og grønne træningsbukser og har løst, langt, sort hår. Mette Grith Stage giver den 17-årige pige en Twix-chokoladebar og en sodavand.

Sagen starter en halv time forsinket i retssal 1, fordi en nævning er kommet for sent. Den tiltalte piges familie er også til stede i den fyldte retssal.

Nægter sig skyldig

Dommen i Holbæk byret blev afsagt den 18. maj 2017. Anklageren læser dommen op, der handler om to forhold: 

  1. forsøg på terrorisme efter straffelovens §114 
  2. legemsangreb af særlig farlig og rå karakter, ved at have overfaldet en pædagog med et stikvåben, lavet af spejlglas. 
Forsvarer Mette Grith Stage
Læs også
Forsvarsadvokat: Kundbypigen nægtet antiradikalisering
Forsvarer Mette Grith Stage
Læs også
Forsvarsadvokat: Kundbypigen nægtet antiradikalisering

Kundbypigen nægtede sig skyldig og påstod frifindelse i forhold 1, da hun mente, at hun ikke ville gennemføre sine planer om terror.

6 nævninge og 3 dommere fandt hende i byretten skyldig i forhold 1. 

Vedr. forhold to erklærede hun sig skyldig.

Forvaring eller ej

Retslægerådet mener, at Kundbypigen er meget umoden og har en udtalt personlighedsforstyrrelse, at hun udgør en udpræget fare for andres liv, og derfor bør hun idømmes forvaring.

Anklager Kristian Kirk rammer sagen op i Østre Landsret: 

Tanker og fantasier er ikke nok for at dømme. Man skal have foretaget sig nogle konkrete handlinger og forberedelser for at blive dømt. Sagen handler altså ikke om Islam, eller om at hun har konverteret. Men den handler om, hvorvidt hun havde forsæt til at sprænge de skoler i luften. 

Efter anklagemyndighedens opfattelse er årsagen til, at der kun er rejst tiltale for forsøg, at Kundbypigens planlagte angreb blev afværget. Hun havde indkøbt materialerne, hun havde planlagt en prøvesprængning, og hun forsøgte at få kontakt til personer i ekstreme miljøer. Hun har medgivet, at sprængningen ikke er foretaget, fordi hun ikke fik en ordre. 

TV ØST følger op på sagen senere tirsdag.


Nyhedsoverblik