Forsvarsadvokat: Kundbypigen nægtet antiradikalisering

Den 17-årige terrordømte Kundby-pige blev nægtet at få hjælp under sin varetægtsfængsling til at komme ud af sin radikalisering, siger pigens advokat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 17-årige pige fra Vestsjælland, der på få måneder blev radikaliseret og begyndte at planlægge et terrorangreb mod sin egen folkeskole og en jødisk skole i København, er under sin 21 måneder lange varetægtsfængsling blevet nægtet hjælp til at blive fri af sin radikalisering.

Det siger pigens advokat, Mette Grith Stage, til Radio24Syv.

Advokaten oplyser, at hun tre gange har henvendt sig til myndighederne og anmodet om, at pigen, der ved anholdelsen var 15 år gammel, blev afradikaliseret, men at politi og anklager i sagen har afvist at hjælpe pigen:

- I den lange periode, hun har været varetægtsfængslet, har der ikke været iværksat antiradikalisering. Jeg har efter aftale med pigen skrevet til myndighederne om at få iværksat noget - men det har man ikke gjort, siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage til Radio24syv.

quote Hun har jo været rigtig nem at påvirke i den forkerte retning, og derfor tænker jeg, at det havde været en gylden mulighed for at påvirke hende tilbage i den rigtige retning og få hende ind på det rigtige spor

Mette Grith Stage, forsvarsadvokat

Bad om hjælp flere gange

Kundby-pigen blev radikaliseret i efteråret 2015. På få måneder gik hun fra at være en almindelig teenager, der hørte popmusik og postede billeder af kattekillinger på de sociale medier, til at skrive citater om jihad og google bombeopskrifter på nettet.

Pigen fra Kundby blev i maj måned ved byretten i Holbæk idømt seks års fængsel for forsøg på terror.

Hendes plan var ifølge dommen at udføre et terrorangreb på sin tidligere folkeskole i Fårevejle og den jødiske skole, Carolineskolen, i København.

Hun hyldede terrororganisationen Islamisk Stat og islamisk terror, inden hun i januar 2016 blev anholdt.

I september 2016 og igen i marts og oktober i år bad advokat Mette Grith Stage om professionel hjælp til pigen.

Èn gang har hun ikke modtaget svar på sin anmodning og to gange er den blevet afvist af anklagemyndigheden som "uhensigtsmæssig".

Kunne være undgået 

I en ny dokumentarserie fra Radio24syv om pigen fra Kundby fortæller forsvarsadvokaten, at pigen i de 21 måneder, hun har siddet fængslet, har været indstillet på at forsøge at gøre sig fri af sin fascination at islamisk terror.

- Hun er godt klar over, at hun er ude på et sidespor. Men når man er det, så kan man jo ikke selv komme ind på det rigtige spor. Hun har brug for noget hjælp, siger Mette Grith Stage i podcast-serien, 'Pigen'.

Under varetægtsfængslingen udvekslede pigen breve med en dømt Syrien-kriger, der også hyldede terrororganisationen Islamisk Stat.

Disse breve blev senere brugt i retssagen mod pigen. Den adfærd kunne måske være undgået, hvis pigen havde fået hjælp af fagpersoner med viden om radikalisering under sin varetægtsfængsling, mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage:

- Hun har jo været rigtig nem at påvirke i den forkerte retning, og derfor tænker jeg, at det havde været en gylden mulighed for at påvirke hende tilbage i den rigtige retning og få hende ind på det rigtige spor, siger Mette Grith Stage.

Mor finder det yderst rystende

Pigens mor bekræfter, at hendes datter ikke har fået hjælp til antiradikalisering:

- Som mor finder jeg det yderst rystende, at min datter ikke har fået tilbudt antiradikalisering gennem de snart 2 år hun har været i politiets varetægt, skriver moderen til Radio24syv. Hun ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

Både sagens anklager, Statsadvokaten i København og pigen selv har anket dommen fra byretten. Forsvareren går efter frifindelse. Statsadvokaten kræver forvaring, hvis pigen kendes skyldig. Ankesagen begynder den 21. november i Østre Landsret.

Radio24syv har være i kontakt med Anklagemyndigheden, som ikke vil kommentere forsvarsadvokat Mette Grith Stages udmelding inden Landsretssagen i næste uge. Heller ikke Kriminalforsorgen ønsker at udtale sig.