Den terrordømte Kundby-pige i breve: Jeg har mistet min stemme

For første gang fortæller den 17-årige terrordømte pige, hvordan hun ser på Kundby-sagen. Tirsdag tager Østre Landsret hul på ankesagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Pigen fra Kundbysagen håber, at hun slipper billigt, når Østre Landsret tirsdag indleder ankesagen.

- Jeg er meget ked af, at det skulle ende på den måde. Det var på ingen måde min intention. Jeg ønsker af hele mit hjerte, at friheden ligger lige om hjørnet. Vil jo bare gerne ud, så jeg kan blive en del af samfundet igen. Få mig en lejlighed og en uddannelse. Ligesom alle andre på min alder.

Hidtil har Kundbypigen ikke haft mulighed for at meddele sig til offentligheden gennem interview.

Hun er frustreret

TV 2 har fået afslag på en anmodning om et besøg med henvisning til, at Kundbypigen er mindreårig.

DET ER KUNDBY-PIGEN DØMT FOR

Den 17-årige pige er dømt for at forberede to bomber, der skulle bruges til terrorangreb mod to skoler på Sjælland. Derudover er hun dømt for forsøg på terror og vold mod en pædagog.
Pigen er samtidig fundet skyldig i legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi hun stak en pædagog ned på den sikrede institution Grenen med et glasskår fra et knust spejl.
Hun nægter sig skyldig i terroranklager.

Til gengæld har hun sendt en række breve til Stations 2’s vært, Anders Lomholt, som har dækket sagen. Her skriver hun, at hun er frustreret over at blive nægtet adgang til interview, og at hun gennem sine breve ønsker at fortælle offentligheden, at:

- På en måde har jeg mistet min stemme. Jeg har ikke et ord at skulle have sagt. Medierne kan skrive alt det, de vil. Folk i systemet styrer ens hverdag. Ens liv. Og jeg kan ikke gøre noget. Det er nok det, jeg er mest utilfreds over, skriver hun.

Retten i Holbæk idømte i maj Kundbypigen seks års fængsel for planlægning af terrorangreb mod to skoler. Hun var kun 15 år, da hun konverterede til islam og på få måneder blev radikaliseret.

Nu skriver hun, at hun har fortrudt de handlinger, hun blev dømt for. Blandt andet fordi straffen spænder ben for hendes fremtidsplaner.

- Jeg var kun en 15-årig pige dengang, så alvoren den var svær at se. Desværre vil den fejltagelse forfølge mig resten af livet nu. For eksempel også når jeg skal ud og have et job en dag. Siden jeg var helt lille har jeg haft tanken om at blive Falckredder/paramediciner, men håbet det må jeg vinke farvel til.

Er stadig muslim

Til gengæld skriver Kundbypigen, at hun er lettet over, at Retten i Holbæk idømte hende en meget lav straf i sammenligning med andre terrordømte.

- Seks år er lang tid. Men når man står inde i retten og forventer, at dommeren lige om lidt idømmer dig ubestemt tid, så er de seks år lige pludselig ingenting. Jeg er i hvert fald glad og lettet over udfaldet, og håber inderligt, at de holder fast ved det i Landsretten.

Hun skriver også, at hun fortsat er religiøs.

- Ja, jeg er stadig muslim. Havde 2-års dag her den 17. oktober. Det er det mest lykkelige, der er sket for mig.

Skriver med andre terrordømte

Og så skriver hun, at hun er i kontakt med andre terrordømte.

- Jeg er i virkeligheden ret glad for at have kontakt med andre terrordømte. De forstår ens situation på en helt anden måde, og tror bestemt ikke, jeg havde fået så meget støtte, hvis jeg ikke var muslim.

Senest fortæller Kundbypigen i et brev fra den 28. oktober, at hun bruger tiden i Vestre Fængsel på at gå i skole.

- Her for to uger siden fik jeg endelig taget min eksamen. Bestod i begge fag, som var dansk og matematik. Så ja, forbereder mig allerede på at få taget en god uddannelse. Ved dog ikke lige nu, hvad det skal være, men mon ikke jeg finder ud af det.

Senest den 28. november falder den endelige dom over Kundbypigen i Østre Landsret. Hvis anklageren ikke får medhold i sit krav om forvaring på ubestemt tid, vil han kræve en længere tidsbestemt straf, end de seks års fængsel fra byretten. Omvendt vil forsvaret gå efter frifindelse for forsøg på terror.

TV ØST har valgt ikke at skrive Kundbypigens navn, før der er faldet dom i ankesagen.

Tidslinje: Terrorsagen fra Kundby

13. januar 2016
15-årig pige anholdes
Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.
 
Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.
 
14. januar 2016
24-årig mand anholdes i Østjylland
Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.
 
Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.
 
Pigen bliver isolationsfængslet til den 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.
 
Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.
 
På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".

15. januar 2016
Forsvarer kærer isolationskendelsen
Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.
 
Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til den 26. januar og varetægtsfængsles til den 9. februar.

16. januar 2016
24-årigs forsvarer kærer fængsling
Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.

18. januar 2016
Landsret stadfæster kendelser
Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.

21. januar 2016
Landsret: Pige skal blive i isolation
Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.

26. januar 2016
Isolationsfængslinger forlænges
Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til den 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.

4. februar 2016
Isolation af pigen ophæves
Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber den 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.

9. februar 2016
24-årigs fængsling forlænges
Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til den 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.
 
Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.
 
Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.

8. marts 2016
De to sigtes for planer om skoleangreb
Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til den 30. marts.
 
Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.

Sommeren 2016
Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen
Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.
Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 
Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.

10. februar 2017
Den 16-årige pige tiltales
Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.
Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 

23. marts 2017
Anklager kræver forvaring
Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.

19. april 2017
Straffesagen mod den 16-årige pige begynder
Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. På første retsdag kom det blandt andet frem, at det var pigens egen familie, der tilkaldte politiet.
 
TV 2 livebloggede alle dage fra Retten i Holbæk:4. maj 2017
Nye beviser dukker op
Sagen tager en uventet drejning, da skyldskendelsen udskydes, fordi anklagemyndigheden anmoder om og får tilladelse til at "føre nye beviser" i sagen, selvom bevisførelsen er afsluttet, og både anklager og forsvarer har procederet.
 
Der er tale om noter og breve, der er fundet i pigens celle, mens retssagen har kørt.

9. maj 2017
Landsretten tillader nye beviser
Østre Landsret imødekommer anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i Kundbysagen, selv om bevisførelsen egentlig er afsluttet. Pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, havde ellers bedt landsretten afvise de nye beviser.

10. maj 2017
Nye beviser fremlagt i retten
Anklager Kristian Kirk fremlægger nye beviser i retten. Der er tale om noter og breve, der er produceret og fundet i pigens celle under retssagen.
 
Pigen har skrevet breve til den terrordømte Enes Ciftci, hvor pigen forklarer, at hun stak en pædagog ned på en lukket institution, hvor hun sad varetægtsfængslet, fordi han var tidligere soldat i Irak og Afghanistan.
 
Derudover skriver hun i en note dateret 30. april 22.27 med overskriften "Sandheden", at hun ikke går med tørklæde for at narre, og at hun vil lokke alle i en fælde.
 
Forsvareren argumenterer for, at det beviser, at hun har spillet skuespil under hele retssagen, mens forsvareren afviser, at de nye beviser ændrer noget.

18. maj 2017
17-årig idømt seks år fængsel
Den 17-årige Kundbypige er efter byretten i Holbæks mening ikke så farlig, at hun skal idømmes forvaring. I stedet får hun seks års fængsel.

31. maj 2017
Stadsadvokaten anker dommen
Statsadvokaten anker dommen til Østre Landsret.
 
Statsadvokaten går i stedet efter forvaring, fordi Kundbypigen ifølge Retslægerådets vurdering er til fare for andres liv eller levned.
 
Forsvarer Mette Grith Stage overvejer sammen med den 17-årige pige, om de skal anke for frifindelse.

Nyhedsoverblik