Færre unge er kommet ind på ingeniøruddannelser og de humanistiske uddannelser

De humanistiske uddannelser ser fortsat ud til at få færre studerende, og ingeniøruddannelserne oplever en samlet tilbagegang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De humanistiske uddannelser og ingeniøruddannelserne ser ikke ud til at få særlig mange studerende i år.

Færre unge end sidste år er nemlig kommet ind på ingeniøruddannelserne, og derfor er der ikke udsigt til, at Danmark kan imødekomme erhvervslivets store efterspørgsel på ingeniører. Det skriver Ingeniørforeningen i en pressemeddelelse.

- Det er er ærgerligt, at færre unge er kommet ind på ingeniøruddannelserne, for der bliver i den grad brug for dem, siger Thomas Damkjær Petersen, formand for ingeniørforeningen, IDA.

Mangel på arbejdskraft1
Læs også
Stor mangel på arbejdskraft:
Virksomheder forsøger forgæves at skaffe nye medarbejdere
Mangel på arbejdskraft1
Læs også
Stor mangel på arbejdskraft:
Virksomheder forsøger forgæves at skaffe nye medarbejdere

Frygter for den grønne omstilling

Årets tal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT) får, formanden for ingeniørforeningen til at frygte at faldet i optaget af ingeniører også kan påvirke den grønne omstilling.

quote Det er er ærgerligt, at færre unge er kommet ind på ingeniøruddannelserne, for der bliver i den grad brug for dem

Thomas Damkjær Petersen, formand for ingeniørforeningen, IDA

Beregninger fra den teknologiske alliance Engineer the Future slår fast, at der kommer til at mangle 10.000 STEM-kandidater ((Science, Technology, Engineering and Mathematics) i 2025, og heraf vil der mangle 6.500 civil- og diplomingeniører.

Læs også
Glæde i Kalundborg:
Ny ingeniøruddannelse kan lokke flere til byen - og væk fra København
Læs også
Glæde i Kalundborg:
Ny ingeniøruddannelse kan lokke flere til byen - og væk fra København

Lille fremgang for it-uddannelser

Der har dog været en lille fremgang for civilingeniører og it-uddannelserne. Men det hjælper ikke meget, når der er stor tilbagegang for diplomingeniørerne, mener IDAs formand der gerne havde set fremgang på alle STEM-uddannelserne

- Derfor er det ærgerligt, hvis mange unge med de rette kvalifikationer ikke er blevet optaget på ingeniøruddannelserne, it-uddannelserne eller de naturvidenskabelige uddannelser, siger Thomas Damkjær Petersen. 

- Det er dårligt købmandskab, hvis de mødes af en lukket dør. Her burde vi indrette systemet, så det rent faktisk kunne betale sig for uddannelsesinstitutionerne at optage flere unge.

Flere kvinder vil læse forskning, teknologi og matematik

Selvom STEM-uddannelserne har fået færre ansøgere generelt, har der flere kvinder, der er kommet ind på uddannelserne. Her er stigningen på tre procent i forhold til sidste år.

- Den private sundhedssektor mangler i den grad sygeplejersker og vi mangler også flere kvinder inden for STEM. Det tyder på, at de unge har fokus på, hvad erhvervslivet mangler og det er utroligt vigtigt, at vores virksomheder kan få kvalificeret arbejdskraft også i fremtiden, siger uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv Mads Eriksen.

Piger prøver mandefag
Læs også
Forsker:
Kønsopdelte erhvervsuddannelser rammer konkurrenceevnen
Piger prøver mandefag
Læs også
Forsker:
Kønsopdelte erhvervsuddannelser rammer konkurrenceevnen

Dansk Erhverv: Humaniora skal genopfinde sig selv

De humanistiske uddannelser ser ud til at fortsætte med at få færre studerende. Her er faldet på fem procent i forhold til sidste år, og der er nu tale om et samlet fald på næsten 2.500 studerende siden 2013.

quote Kulturel forståelse er meget vigtigt for vores virksomheder, når de skal sælge globalt

Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv

- Vi har stor brug for humanisterne i erhvervslivet. Kulturel forståelse er meget vigtigt for vores virksomheder, når de skal sælge globalt, siger Mads Eriksen fra Dansk Erhverv.

Han mener, at de humanistiske uddannelser skal blive bedre til at vise, hvordan de kan bruges i praksis.

- Jeg tror, at humaniora skal genopfinde sig selv og gøre kandidaterne mere attraktive for erhvervslivet, så vi undgår overledighed. Humaniora kan fx få en afgørende rolle i udviklingen af it og kunstig intelligens, siger Mads Eriksen.

pris_ny.jpg
Læs også
Vordingborgvirksomhed vinder Initiativpris fra DI
pris_ny.jpg
Læs også
Vordingborgvirksomhed vinder Initiativpris fra DI

Nyhedsoverblik