Stor mangel på arbejdskraft: Virksomheder forsøger forgæves at skaffe nye medarbejdere

Hver fjerde virksomhed her i regionen har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Manglen på arbejdskraft på sit højeste niveau i 10 år. 

Industrien er en af de brancher, der er hårdest ramt her i regionen. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Hele 39 procent af virksomhederne siger, at de enten helt har måtte droppe at finde nye medarbejdere, eller at de har ansat en med en anden profil, end den de søgte.

Hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi i Ringsted står flere af skrivebordene tomme hen. Lige nu er der 30 ansatte, men hvis det kunne lade sig gøre, ville ledelsen gerne ansætte yderligere 20 ingeniører.

- Vi har altid jobannoncer på vores hjemmesider, vi annoncerer de steder, hvor man kan annoncere efter ingeniører, vi er på LinkedIn hele tiden med nye tiltag, vi har praktikanter løbende for at hele tiden at have nye folk inde, og vi har også brugt rekrutteringsvirksomheder for at forsøge at tiltrække nye medarbejdere, siger Laila Krytz, der er regionschef i Cowi.

Artiklen fortsætter under videoen.

Flere af skrivebordene står tomme hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi i Ringsted.

Arbejdsopgaver ryger til udlandet

Men trods den ihærdige indsats for at rekruttere medarbejdere forbliver skrivebordene tomme, og det betyder, at en del af arbejdsopgaverne ryger til udlandet.

- Vi forsøger at løse det ved at bruge ressourcer fra udlandet, vi forsøger at bruge vores kontor i Indien, de ressourceudligner for os, men jeg tror fuldt og helt på, at vi ville kunne være mere opsøgende og kunne kapere flere opgaver, hvis vi havde flere medarbejdere, siger Laila Krytz.

Artiklen fortsætter under billederne.

Flere af skrivebordene står tomme hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi i Ringsted.
Flere af skrivebordene står tomme hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi i Ringsted. Foto: Tina Mortensen - TV ØST
Regionschef Laila Krytz ville ansætte yderligere 20 ingeniører, hvis hun havde mulighed for det.
Regionschef Laila Krytz ville ansætte yderligere 20 ingeniører, hvis hun havde mulighed for det. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Håndværkere er efterspurgte

I håndværksbranchen mangler der også hænder. Her siger 38 procent af virksomhederne, at de forgæves har forsøgt at rekruttere nye medarbejdere. En af de virksomheder er Gislingemureren ved Holbæk.

- Det er et stort problem, at vi ikke kan rekruttere kvalificeret arbejdskraft, vi er begrænset i at kunne sige ja til de rigtige opgaver og den slags, siger murermester Jesper Hass Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Murermester Jesper Hass Hansen får en del ansøgninger, men ansøgerne har ikke de efterspurgte kvalifikationer.
Murermester Jesper Hass Hansen får en del ansøgninger, men ansøgerne har ikke de efterspurgte kvalifikationer. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

I dag har han omkring 25 ansatte, men hvis det var muligt, ville gerne ansætte yderligere otte, for arbejde er der nok af.

- Det betyder, vi må sige nej til nogle opgaver, og der er måske en masse spændende opgaver, hvor vi skal være flere folk på én gang, som vi må takke nej til, for der er jo nogle tidsplaner, vi ikke kan overholde med de medarbejdere, vi har nu, siger Jesper Hass Hansen.

Ansøgere mangler kvalifikationer

Hos Gislingemureren kommer der ansøgere til stillingsopslagene, men bare ikke med de efterspurgte kvalifikationer:

- Der er rigtig mange, som søger jobs, specielt når vi søger entreprenører, som ikke har noget videre erfaring, og det er lidt svært at have for mange af dem.

Men er det så ikke bare jer, der er for kræsne?

- Jo det er det, det kan man jo sige, men hvis vi har nogle kunder, som vil have noget kvalitetsarbejde, så er det svært kun at have arme og ben, så må vi også have nogen med hoved på, siger murermesteren og fortsætter:

- Vi ønsker ikke at vækste bare for at vækste, vi ønsker at vækste med de rigtige medarbejdere, så vi kan få de rigtige opgaver, så vi kan bibeholde det gode ry.

Artiklen fortsætter under billedet.

I dag har Gislingemureren 25 ansatte, men hvis det var muligt, ville murermesteren ansætte yderligere otte.
I dag har Gislingemureren 25 ansatte, men hvis det var muligt, ville murermesteren ansætte yderligere otte. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Manglende hænder bremser udviklingen

Ifølge direktør i Erhvervshus Sjælland, Mads Kragh, er manglen på arbejdskraft et stort problem, der er med til at bremse udviklingen i regionen.

- Det betyder jo, at væksten bliver lavere, så den potentielle omsætning man kunne have, den får man så ikke, og den bliver så lagt andre steder, enten så realiserer man den slet ikke, eller så ryger den til udlandet, fastslår han.

Han mener, virksomhederne selv kan gøre en hel del for at skaffe flere hænder:

- For det første kan man jo kigge på udenlandsk arbejdskraft, skal man have noget arbejdskraft ind, og så skal virksomhederne kigge ind ad og ligesom se på, hvordan de kan optimere deres virksomhed, kan de spare på noget arbejdskraft nogen steder og gøre nogen ting smartere, og den sidste ting, de kan gøre, er, at sige hvis vi så ikke kan få lige præcis den kandidat, vi gerne vil have, så må vi jo tage det, vi rent faktisk kan få, og det er jo sådan en proces, som virksomhederne skal igennem, siger Mads Kragh.

Brancher i Region Sjælland, der er hårdest ramt af manglende arbejdskraft

  • Information og kommunikation 42 %
  • Industri 38 %
  • Bygge og anlæg 38 %
  • Transport 37 %
  • Hoteller og restauranter 25 %

    Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Procenttallene dækker over den forgævesrekrutteringsrate fordelt på brancher i Region Sjælland.​

Nyhedsoverblik