Nyt bæredygtigt initiativ: Borgere skal sortere hård plast fra husstanden

Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Borgere fra 800 husstande i byen Mogenstrup skal de næste to måneder teste affaldssortering af hård plast fra husstanden.

Husholdningsfilm, blød og hård plastik.

Der findes flere typer af plastik. Og mange steder skal det sorteres.

Jeg synes faktisk, det er en meget god ide, for det kan jo lade sig gøre

Britt Christensen, bor i Mogenstrup

Det skal det også i Mogenstrup ved Næstved, hvor en ny form for affaldssortering nu bliver testet. I to måneder skal borgere fra 800 husstande sortere en særlig type hård plast fra deres hjem, så som vaskemiddel og klor.

Sorteringen er et nyt projekt, hvor de lokale arbejder sammen med et firma, der blandt andet står bag vaskemidlerne Biotex og Neutral.

Type 2 plast er forskellige former for hård plast fra husstanden, så som vaskemiddel og klor. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Alle snakker om plast

- Umiddelbart tænkte jeg, at vi havde sorteringen. Derfor mente jeg ikke, at det var nødvendigt med yderligere, siger Finn Christensen, der bor i Mogenstrup.

Sortering og genanvendelse er i den grad kommet på mode.

- Jeg synes faktisk, det er en meget god ide, for det kan jo lade sig gøre, siger Britt Christensen.

Britt Christensen og Finn Christensen er en af de 800 husstande i Mogenstrup, der deltager i forsøget. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Alle snakker om plast. Da vi så fik det her tilbud, om vi ville deltage, så kunne vi selvfølgelig ikke lade være med at sige ja til det

Varny Mattson, formand for Lokalrådet Fladså

Det er vaskegiganten Unilever, der står bag forsøgsordningen. De vil gerne undersøge, hvordan folks vaner er, og hvor langt kan de få folk til at gå for at sortere plast. Derfor er de indgået I et samarbejde med Lokalrådet Fladså.

- Alle snakker om plast. Da vi så fik det her tilbud, om vi ville deltage, så kunne vi selvfølgelig ikke lade være med at sige ja til det, siger Varny Mattson, formand for Lokalrådet Fladså.

Håber borgerne vil tage godt imod det

800 husstande i Mogenstrup har fået udleveret et brev og en pose af genbrugsplast. Heri skal de lokale forsøgskaninerne sortere en særlig type hård plastik. Nemlig med mærket type 2.

- For eksempel sådan en lille håndsæbe, Der er en trekant i bunden, hvor der står 2 inden. Så er det lige netop denne type plast, man gerne vil have retur, siger Varny Mattson.

Det er denne trekant med et 2-tal, der indikere, at der er tale om Type 2 plast. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

I den lokale brugs er der flere eksempler på hård type-2 plastik. Der er trekanten, og der står et lille 2-tal indeni. Derefter skal plastikken afleveres i denne specielle container ved byens lokale brugs.

- Så ser vi, hvad borgerne siger til det. Jeg håber virkelig, de tager godt imod det, siger formanden Varny Mattson.

Vi får det ud af det, at vi ikke skal til England for at hente vores plastik

Claus Mølholm, marketingschef for Unilever

Kun 15 procent af den hårde plastik bliver genanvendt i Danmark. Kampagnen er sat i gang, fordi der faktisk er efterspørgsel på denne type genanvendelig plastik.

- Vi får det ud af det, at vi ikke skal til England for at hente vores plastik. Det synes vi er dumt, hvis man kunne købe den i Danmark i stedet, siger Claus Mølholm, marketingschef for Unilever.

Der er efterhånden mange ting at sortere

Der er et stykke vej endnu. Men forsøget gik også først i gang for to dage siden, og der er efterhånden mange ting at sortere.

Er det ikke store krav at stille den enkelte forbruger?

- Det kan godt være, det er det. Det er det, vi vil undersøge. Vi vil se, hvor langt vi kan gå, siger Claus Mølholm.

Det er da heller ikke lige let at holde styr på.

- Nej, det er derfor, jeg er lidt i tvivl. Det skal vi nok lige researche lidt på, siger Finn Christensen.

Forsøget slutter den 25. juni.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App