¨

Vi samler plast som aldrig før - kun 15 procent genbruges

Et forsøg i Holbæk med at genbruge plastic fra husholdningsaffald er endt med banebrydende resultater på europæisk plan. Arkivfoto. Foto: TV ØST

I år samler danskerne 30.000 tons plast til genbrug, men det meste bliver brændt.

Flere end fire millioner danskere får jævnligt afhentet plast hjemme i deres private bolig. Og antallet stiger konstant. Efter afhentning bliver plasten sorteret og gjort klar til genbrug. I år bliver det til cirka 30.000 tons.

Men kun cirka 15 procent af den indsamlede plast bliver genbrugt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Derfor ender det meste genbrugsplast med at blive brændt eller gravet ned, lyder vurderingen fra Mikkel Brandrup, politisk chef hos Dansk Affaldsforening, der er selskabernes fælles forening.

Hvis man vil noget med genanvendelsen af plast, skal der stilles håndfaste krav til industrien

Mikkel Brandrup, politisk chef hos Dansk Affaldsforening, der er selskabernes fælles forening

- Indtil for nylig blev halvdelen af den indsamlede plast - især plast i lav kvalitet - eksporteret til Kina, men Kina har lukket helt for importen. Derfor bliver hovedparten af den indsamlede plast formentlig brændt, mens kun cirka 15 procent bliver genbrugt, siger Mikkel Brandrup.

Han henviser blandt andet til erfaringerne fra Tyskland, hvor man har indsamlet plast i 20 år.

Bliver eksporteret til Malaysia og Indien

En lille del af den indsamlede plast, der ikke kan genbruges, bliver opmagasineret forskellige steder i Europa, andet bliver eksporteret til lande som Malaysia og Indien, lyder det fra Dansk Affaldsforening. 

Læs også Stor succes med at genbruge plasticaffald i Holbæk

Der findes mange forskellige typer plast, som ikke bare kan smeltes sammen til ny plast.

Og mange produkter indeholder plasttyper, der er svejset sammen, og som ikke bare kan skilles ad, hvilket gør det umuligt at genbruge plastikken.

- Hvis man vil noget med genanvendelsen af plast, skal der stilles håndfaste krav til industrien, siger Mikkel Brandrup. 

Læs også Fisk fulde af plastik: Sejltogt måler mængden af plastik i havet ved Møn

Professor Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet er enig:

- Den plast, man samler ind, indeholder alle mulige polymerer, er tilsat forskellige stoffer og kommer i alle mulige farver, hvilket gør det meget svært at genbruge plast, siger Henrik Wenzel.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App