Vordingborg bliver landets vildeste kommune: - Det var vildt at høre vores navn blive udråbt

Der var stor begejstring at spore, da Vordingborg Kommune blev udråbt som Danmarks vildeste kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er fantastisk!

Det er de første ord, der slipper over Carsten Horups læber, da TV2 ØST møder ham efter afgørelsen i konkurrencen "Danmarks vildeste kommune".

Han står med et stort skilt i hånden, der viser, at Vordingborg Kommune netop er udråbt som vinderen af konkurrencen og en million kroner.

- Det var fantastisk at høre vores navn blive råbt op. Der er utrolig mange gode kommuner og gode projekter med i konkurrencen, men at vi skulle ende med at stå tilbage med den endelige sejr, det er helt fantastisk, siger Carsten Horup, der er projektleder i Vordingborg Kommune.

quote Selvom det er en konkurrence, hvor en kommune vinder i sidste ende, så er det i virkeligheden naturen, der vinder

Lea Wermelin (S), miljøminister

Ligeså begejstret er også kommunens borgmester Mikael Smed (S) efter afgørelsen.

- Vi arbejder ikke for at vinde priser som sådan, men man bliver rigtig glad for anerkendelsen, især når det er noget, som medarbejdere og borgere har arbejdet intenst på. Det har været en konkurrence, som der har været noget bevågenhed omkring, og som har skabt en bølge i Danmark, hvor vi interesserer os for naturen igen, og det er rigtig rart, at vi ligger forrest i det felt, siger borgmesteren Mikael Smed.

Samtlige 98 danske kommuner tilmeldte sig sidste år konkurrencen, der set med faglige øjne handlede om at fremme en højere biodiversitet i Danmark. 

Og den opgave har Vordingborg i den grad taget til sig med både små og store projekter.

- Vores største projekt har været ude på Knudshoved Odde, hvor vores partnere har skabt 280 hektar permanent kvalitetsnatur. Derudover har borgerne været engageret, og de har lavet en masse vilde ting i deres have. Og på de kommunale arealer er der også sket mange vilde ting, siger Carsten Horup som forklaring på, hvorfor Vordingborg Kommune fik lov at løbe med sejren.

Derudover har de i Vordingborg også lavet et overdrev ved Nyråd med græssende køer, hvor der er lavet søer til glæde for tudser og frøer.

Man kan øge biodiversiteten på meget kort tid

Danmarks vildeste kommune er en ny konkurrence, som blev i gangsat sidste år.

- Vi besluttede at starte konkurrencen ovenpå, at vi i Hjørring kunne se, at man på bare et år kunne få ti gange så mange sommerfugle og dobbelt så mange bier, hvis man gjorde en indsats for at øge biodiversiteten. Vi tænkte, at det må vi få til at sprede sig som ringe i vandet ud til resten af Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin (S) til TV2 ØST, efter at hun har overrakt prisen til Vordingborg Kommune.

Hun uddyber:

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at alle kommuner ville melde sig til. Det siger også noget om, at danskerne vil gerne og kommunerne vil gerne, og det er bare så fedt.

quote Der kommer til at være meget mere vild natur i Vordingborg takket være de her penge

Carsten Horup, projektchef i Vordingborg Kommune

Konkurrencen er en del af Miljøministeriets kampagne ’Sammen om et VILDERE Danmark’. Kampagnen skal motivere og inspirere danskerne til at gå ind i kampen for mere vild natur. 

Både i Danmark og på verdensplan bliver der færre og færre naturlige åndehuller, og derfor er et stort antal dyre- og plantearter i risiko for at uddø i den nærmeste fremtid.

- Vi kan desværre se, at rigtig mange af de arter, som vi gerne vil have, at der skal være i den vilde natur, de er i tilbagegang. Derfor er der brug for de her levesteder, og det kan Christiansborg ikke løse alene. Der er brug for et samarbejde med kommunerne og borgerne, og vi kan se, at viljen er der, siger Lea Wermelin og tilføjer:

- Selvom det er en konkurrence, hvor en kommune vinder i sidste ende, så er det i virkeligheden naturen der vinder ved, at hele Danmark engagerer sig.

Læs også
Vordingborg vinder prisen som Danmarks vildeste kommune
Læs også
Vordingborg vinder prisen som Danmarks vildeste kommune

Præmien på én million kroner kommer fra Den Danske Naturfond, der arbejder for at fremme et Danmark med bedre plads til vilde dyr og planter. Og Carsten Horup er ikke i tvivl om, at pengene nok skal få hurtige ben at gå på.

- Vi har en masse idéer til nye projekter, så der kommer til at være meget mere vild natur i Vordingborg takket være de her penge, siger han.

Ti kommuner på landsplan blev udvalgt til en finale - heraf kom de tre fra vores landsdel. Ud over Vordingborg var også Odsherred Kommune og Lolland Kommune med i opløbet til at vinde konkurrencen.


Nyhedsoverblik