Vandværk i landsby har kæmpet med bakterievand i snart tre uger: - Vi håber, det snart bliver godt

Vandværket i Mern har i snart tre uger kæmpet mod en potentielt skadelig bakterie i drikkevandet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgerne i landsbyen Mern ved Vordingborg kan forhåbentlig snart gøre noget, som de har skullet undgå de seneste uger: At drikke et glas koldt vand direkte fra hanen.

Mern Vandværk har i tre uger kæmpet mod bakterier i drikkevandet, der ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed potentielt kunne være sundhedsskadelige for svækkede personer.

Men håbet er, at der i løbet af denne uge igen kan blive givet tilladelse til at bruge vandet.

- Vi lavede nye prøver i dag (mandag, red.) klokken 11.00. Så nu håber vi, at vandet er rent, siger formanden for Mern Vandværk, Helge Christensen, til TV2 ØST.

quote Det er jordbakterier, der er kommet i vandet

Helge Christensen, formand, Mern Vandværk

Vandværket har arbejdet hårdt på at finde årsagen til bakteriekilden i vandrørene.

- Det er jordbakterier, der er kommet i vandet. Men vi har ikke fundet et sted, hvor de er kommet ind. Det er to år siden, vi sidst har haft et ledningsbrud - og det virker underligt, at det så først skulle komme nu, siger han.

Startede ved plejecenter

Bakterieproblemerne i Mern blev opdaget i en rutinemæssigt udtaget vandprøve omkring den 10. februar nær plejecenteret Solhøj, der ligger i den vestlige del af Mern ud mod åbne marker.

Vandprøven viste et forhøjet niveau af coliforme bakterier. Bakterierne skal ikke forveksles med colibakterier, der er langt farligere.

- Det var egentlig en meget mærkelig forurening, fordi der ikke var noget i yderområdet. Det var især koncentreret omkring plejecenteret, siger Helge Christensen fra vandværket.

Kort efter blev der indført en anbefaling om at koge drikkevandet i den vestlige del af byen. Det var rent nok til, at man eksempelvis kunne bade i det.

Læs også
Kommune advarer - ældre på plejecenter i Mern bør ikke drikke postevand
Læs også
Kommune advarer - ældre på plejecenter i Mern bør ikke drikke postevand

- Vi tog det egentlig ret roligt. Vi bestilte vand på flaske til drikkevand og til tandbørstning. Og det blev leveret indenfor et par timer efter bestillingen, fortæller Margit Skov, der er leder af plejecenteret Solhøj, hvor der er plads til 28 beboere.

Hun oplever ikke, at anbefalingen om at koge vandet i byen skaber problemer i det daglige.

- Opvaskemaskinerne og vaskemaskinerne varmer vandet op til en temperatur, så bakterierne ikke kan klare det, og det er gået rigtig fint, understreger hun. 

Margit Skov understreger, at ingen er blevet syge som følge af forureningen af drikkevandet. Det er også en pointe, som Vordingborg Kommune hæfter sig ved.

For mens borgerne er blevet gode til at koge vandet, og den lokale købmand har slagtilbud på kildevand på flaske, så er situationen i byen under kontrol.

Sådan skal vandet i de berørte områder håndteres

Madlavning
Det forurenede drikkevand kan bruges til kogning af kartofler, spaghetti og lign. idet mikroorganismerne dræbes af kogningen.

Det forurenede drikkevand må ikke anvendes til skylning af salat eller andre rå grøntsager, som skal spises rå. I stedet kan skylningen foretages med kogt vand eller flaskevand.

Personlig hygiejne

Det forurenede vand vil kunne benyttes til bruse- og karbadning. Forurenet drikkevand må ikke bruges til tandbørstning. Kogt vand kan anvendes. Proteser og lign. kan ofte renses ved at blive lagt i kogt vand.

Opvask

Det forurenede drikkevand er ikke egnet til opvask i hånden, medmindre det har været kogt, idet det forurenede vand kan smitte via hænderne eller via genstande (indirekte kontaktsmitte).

Tøjvask

Det forurenede drikkevand kan anvendes til vask og maskinvask.

Rengøring

Det forurenede vand kan bruges med almindeligt rengøringsmiddel til gulvvask og lign., men er ikke egnet til rengøring af køkkenborde, - skabe eller lign., medmindre det har været kogt.

Kilde: Vordingborg Kommune

Hanne Jørgensen, der er ingeniør i Vordingborg Kommune, fortæller overfor TV2 ØST, at udfordringen lige nu er at informere borgerne i området om faren ved bakterierne, så borgerne tager det alvorligt - men samtidig ikke tale det op, så de går i panik.

- Det er alvorligt - men det er ikke så alvorligt, at vi eksempelvis har sendt højtalervogne ud for at advare mod vandet. Der er vi slet ikke, siger hun.

Hanne Jørgensen har som sagsbehandler været dybt involveret i arbejdet med at håndtere forureningen af vandet i Mern.

- Vi har haft et rigtig godt samarbejde med både sundhedsmyndighederne og vandværket. Og jeg er glad for, at det kun er en del af byen, der er berørt. Det gør det alt andet lige lettere at håndtere, siger hun.

Vil ikke bruge kemi

Lige nu bekæmper vandværket smitten ved at spule vandrørene grundigt igennem med vand.

- Lige nu bruger vi omkring 250 kubikmeter vand i døgnet på at spule rørene igennem. Og det ser ud til at virke - tallene falder hele tiden og er snart nede under grænseværdien, siger Helge Christensen fra Mern vandværk.

Han afviser, at vandværket vil gribe til kemi for at få rørene under kontrol.

- Det gør man altså ikke mere. Måske, hvis vi kunne finde et hul, så kunne vi rense lige det område med en svamp og noget brintoverilte. Men lige nu er den rigtige strategi at spule det væk, siger han.

Han regner med, at borgerne i Mern vil kunne få svar på de nye prøver onsdag eller måske torsdag.

- Vi håber, at alt så er godt. Men er tallene ikke i orden, så fortsætter kogeanbefalingen, siger han.

Du kan læse mere om situationen i Mern på Mern Vandværks hjemmeside


Nyhedsoverblik