Tornado eller skypumpe over Sydsjælland? Her er forskellen

I Ornebjerg oplevede beboerne et kraftigt blæsevejr. DMI kan hverken bekræfte eller afkræfte, hvorvidt der var tale om en tornado eller en skypumpe, men hvad er forskellen?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kvart i otte torsdag morgen oplevede man i Ornebjerg lidt udenfor Vordingborg et kraftigt men kortvarigt blæsevejr. 

- Hele topkronen er knækket af, så det koster livet på træet. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, fortæller Kim Madsen, der bor i Ornebjerg og kom ud til flere væltede træer. 

Hvorvidt det var en skypumpe eller en tornado, beboerne i Ornebjerg onsdag morgen oplevede, kan Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) ikke med sikkerhed slå fast.

Begge vejrfænomener opstår nemlig på samme måde. 

- I en bygesky er der kraftige opvinde og kraftige nedvinde. Når så roterende pølser af luft under skyen bliver hevet op i opvindsområdet, så har vi tornadoen eller skypumpen. Så bliver den stukket og hvirvler hurtigere. Så det er dannelsesmetoden både for små tornadoer og skypumper, siger John Cappelen, der er seniorklimatolog hos DMI.

Læs også
Voldsomt vejr - mulig tornado spottet på Sydsjælland
Læs også
Voldsomt vejr - mulig tornado spottet på Sydsjælland


Det mest almindelige i Danmark er skypumper, der som sagt er en hvirvel, som bliver trukket op af opvinden i en bygesky. 

Der skal derfor lidt kraftigere vejrforhold til, når en tornado dannes. 

- Ved tornadoer skal skyen have en supercelle-lignende karakter. Og en supercelle er karakteriseret ved, at der er større afstand mellem opvind og nedvindsområdet, så de ikke ødelægger hinanden, siger John Cappelen. 

Det er derfor et radarbillede, som skal være med til at afgøre, om det var en tornado eller en skypumpe, der lagde vejen forbi Ornebjerg.

Flere tornadoer i fremtiden

Det er ikke længere siden end i august, at der blev målt en tornado, der kom indover Møn, som blandt andet rev et tag af et udhus i Nøbølle.

Ifølge John Cappelen er det også noget, vi skal vænne os til at se mere af i fremtiden.

- I forbindelse med at atmosfæren varmes op, så har vi mere energi tilstede. Så vi begynder at se mere og mere af det, vi kalder supercelle-lignende systemer i Danmark, som er med til at producere tornadoer. 

Læs også
Meteorolog om uvejr over Møn: - Alt peger på en mini-tornado
Læs også
Meteorolog om uvejr over Møn: - Alt peger på en mini-tornado

Beboere rystet

Uanset, om der er tale om en skypumpe eller en tornado, er beboerne i Ornebjerg i hvert fald rystet over de ødelæggelser, vejret var skyld i. 

quote Jeg ryster over hele kroppen, det er ikke til at beskrive det her. Det gør ondt

Dennis Thomsen, Ornebjerg

Hjemme hos Dennis Thomsen, der også bor i Ornebjerg, er et træ væltet ind i deres næsten nyrenoverede hus. Skaderne kan derfor både ses udefra og inde i huset, hvor regnen er begyndt at løbe ind. 

- Jeg ryster over hele kroppen, det er ikke til at beskrive det her. Det gør ondt, siger Dennis Thomsen.

Familien var egentlig på efterårsferie, men måtte vende hjem for at tjekke skaderne. 

Udover de væltede træer, kunne campingvognen heller ikke stå imod den kraftige vind og var derfor rullet ind i familiens lade. 

- Jeg tænker, det er helt vildt. Det er sådan noget, man ser i film, hvor det hele vælter på kryds og tværs. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. 


Nyhedsoverblik