Voldsomt vejr - mulig tornado spottet på Sydsjælland

Det våde vejr har ført ødelæggelser med sig. I Ornebjerg nord for Vordingborg har en mulig tornado været på spil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag formiddag er en våd en af slagsen. Danmarks Meteorologiske Institut har risikomelding ude i hele regionen og varsel om voldsomt vejr i form af kraftig regn og måske lokale skybrud i den sydlige del.

Vejret har allerede spillet med musklerne nord for Vordingborg.

En borger fortæller til TV2 ØST, at han har set en tornado i Ornebjerg, som har væltet en campingvogn og revet nogle grene af et træ.

Tykke grene er knækket efter, hvad en borger beskriver som en tornado, tog turen gennem Ornebjerg torsdag morgen.
Tykke grene er knækket efter, hvad en borger beskriver som en tornado, tog turen gennem Ornebjerg torsdag morgen. Foto: Per Rasmussen

Danmarks Meteorologiske Institut har ikke fået nogen vejrmeldinger, der byder på tornadoer, men vagthavende meteorolog, Bolette Brødsgaard, er ikke overrasket over, hvis en tornado har været forbi Sydsjælland.

- Vi har ikke kunnet se noget, men der er da sådan lidt kraftig regn. Jeg ville ikke lige tro, at der var celler i det til en tornado – men det er en mulighed. Så det er sandsynligvis rigtigt, at han er set en tornado, siger hun.

Bolette Brødsgaard fortæller, at det typisk kræver kraftige tordenceller, for at en tornado kan dannes, men det kan også være meget nedbør, og så kommer det også an på, hvordan vinden indeni regnskyen er.

Hun fortæller, at der er nedbør nok i området til, at det vil kunne lade sig gøre, og selvom tornadoer er en sjældenhed i Danmark, så er det ikke længere så usædvanligt at se en, som det var engang.

Her i regionen skal vi kun tilbage til august, for at der senest var meldinger om tornadoer fra borgere. Her blev der både set en i Næsby på Midtsjælland, på Lolland og Møn.

-  Vejret er blevet lidt mere ekstremt, så de mere usædvanlige hændelser, der var, da jeg var barn, er blevet mere hyppige. Vejret svinger lidt mere ud til begge sider. Altså både med tørke og kraftige byger, siger Bolette Brødsgaard.

Ifølge en borger havde Ornebjerg besøg af en tornado torsdag morgen, og et besøg i området bagefter tyder da også på, at voldsomme kræfter har været på spil.
Ifølge en borger havde Ornebjerg besøg af en tornado torsdag morgen, og et besøg i området bagefter tyder da også på, at voldsomme kræfter har været på spil. Foto: Per Rasmussen

Legehusets tag lettede

Også længere syd på i Idestrup på Falster har en borger haft en lignende oplevelse, som hun beskriver som noget, der kunne være en tornado.

Det var allerede i nat, hvor Nicole Jølst blev vækket af larm. Det lød slet ikke som den lyd af storm, hun kender, hvor der kommer vindstød. Hun beskriver det som lyden af en tørretumbler, der centrifugerer.

- Nu er jeg jo ikke en meteorolog, der ved, hvordan tingene ser ud. Men jeg vågnede ved, at det blæste op, og så kiggede jeg ud ad vinduet klokken 12 i nat, siger Nicole Jølst.

- Og der kunne jeg ikke se noget. Det var, som om der var et eller andet, der spærrede for vinduet, og så gik der cirka tre-fire sekunder, så var der helt stille, og så kunne jeg se, at der var en masse, der var ødelagt i haven, fortsætter hun.

Vildt vejr hærgede Nicole Jølsts have i nat.
Vildt vejr hærgede Nicole Jølsts have i nat. Foto: Nicole Jølst - Privatfoto

Synet, der mødte Nicole Jølst, var et smadret drivhus, hegnet var væltet og børnenes legehus manglede taget.

Noget, der også får hende til at undre sig, er, at skaderne er superlokale. Det er kun Nicole Jølst og hendes families have, der er ramt, man kan ikke rigtigt se noget hos nogen af naboerne.

- Det ser ud til, at den kun har ødelagt der, hvor den måske er kørt igennem, hvis man kan sige det sådan. Det er kun lidt af vores hegn, der er væltet. Det er ligesom knækket midt over, sådan at noget stadig står, siger hun.

Nicole Jølst har meldt skaderne til sin forsikring.

Torsdag morgen manglede familien Jølsts legehus taget, som vinden havde kastet flere meter væk.
Torsdag morgen manglede familien Jølsts legehus taget, som vinden havde kastet flere meter væk. Foto: Nicole Jølst - Privatfoto

Det bliver bedre

Det kraftige vejr har ikke kun vist sig som tornadolignende ødelæggelser. Morgenvejret har også budt på voldsom regn de fleste steder i regionen.

På Stevns er der eksempelvis faldet 14,5 millimeter regn den seneste time. Lige på kanten til at være et skybrud, som kræver 15 millimeter på en time.

- Det er usædvanligt meget, og det er også derfor, der er varsel ude. På sådan en almindelig grå dag, hvor det regner meget, vil de fleste få mellem to og fem millimeter regn, så at få 14,5 millimeter på én time. Det er vådt, siger Bolette Brødsgaard og tilføjer:

- Det er ikke et skybrud endnu, men det er tæt på at være et skybrud. Det var også derfor, der kunne ses en tornado. Der har været de der kraftige bygeagtige celler.

Paraplyen bliver dog ikke en nødvendig følgesvend resten af dagen. Der er bedring på vej lover den vagthavende meteorolog.

- Det er klaret op i det jyske, og det skal også nok komme til Sjælland her i eftermiddag. Sidst på dagen kan i sikkert få noget sol at se, siger hun.