Tørke presser vandværker

Tørken får konsekvenser for borgerne i Vordingborg Kommune, der nu anbefales at spare på vandet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis man tager et kig på græsplænerne i regionen, vil de mange steder være mere gule end grønne.

Maj måned var den tørreste i 15 år, og tørken har efterhånden sat sine spor med nul millimeter regn de sidste 15 dage. Derfor er tørkeindekset mange steder på Sjælland nu oppe på det højeste niveau. 

Det kan man også mærke i Vordingborg, hvor Vordingborg Forsyning nu kommer med en henstilling til borgerne om, at de undgår at brug for meget vand.

- De boringer vi har i Mørkeskov Vandværk, de er pressede maksimalt. De kan ikke hive mere vand ind, end de gør nu, og vi kan bare se, at det er ikke nok. Vores vandforbrug ligger ekstremt højt i øjeblikket, og det skal vi have skruet ned for. Ellers kan det blive et problem på sigt at skaffe nok drikkevand, fortæller Michael Larsen, der er formand for Vordingborg Forsyning.

Læs også
15 dage uden regn - sådan holder du liv i haven
Læs også
15 dage uden regn - sådan holder du liv i haven

Det er især i områderne Vordingborg, Kastrup og Nyråd, at borgerne bliver bedt om at bruge mindre vand. Ifølge Michael Larsen skal mange tænke sig godt om, hver gang man tænder for vandet.

- Lad være med at vaske bil, lad være med at vande græsplænen og brug i det hele taget vandet fornuftigt, siger Michael Larsen.

Læs også
Det er knastørt - men hvor hurtigt bliver græsset grønt igen?
Læs også
Det er knastørt - men hvor hurtigt bliver græsset grønt igen?

Situationen er dog ikke lige så slem som i 2018, hvor der flere steder i landet var vandingsforbud, og det er altså den situation, Vordingborg Forsyning gerne vil undgå.

- Hvis ikke vandforbruget falder, så kan vi ikke blive ved. Så kan vi ende ud i et direkte vandingsforbud. Så der vil vi hellere appellere til folks sunde fornuft, siger han og uddyber:

- Vi er et sted, hvor vi ikke kan levere nok, hvis det her fortsætter. Når jeg kigger i vejrudsigten, så skal vi have solskin de næste 14 dage, siger Michael Larsen.

Det er en god idé at holde igen med sit vandforbrug, fortæller Michael Larsen, der er formand for Vordingborg Forsyning.
Det er en god idé at holde igen med sit vandforbrug, fortæller Michael Larsen, der er formand for Vordingborg Forsyning. Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

Lyt til de lokale vandværker

Vejrudsigten bliver der også holdt godt øje med hos Danske Vandværker. De understreger, at der ikke er et problem nationalt endnu, men det er vigtigt, at man holder øje med situationen.

- Det er vigtigt, at vi lige nu har fokus på ikke at overforbruge den ressource, vi har. Det går ikke, at man bare bliver ved med at gøre, som man plejer, hvis vi er i en mangelsituation. Det er også derfor, at det er sindssygt vigtigt, at man lytter efter, hvad det lokale vandværk anbefaler. I værste fald kan vi ikke forsyne alle, og så bliver man nødt til at lukke for vandet, siger Susan Münster, der er direktør hos Danske Vandværker.

Læs også
Vi oplever den længste periode uden regn i 20 år
Læs også
Vi oplever den længste periode uden regn i 20 år

Sådan en situation er der dog længe til, men den megen sol og varme har påvirket vores adfærd, og det er altså det, der presser vores grundvand, fortæller Susan Münster.

- I Danmark kommer vores drikkevand fra undergrunden, og det vil sige, når der i en lang periode ikke er faldet vand, og det ser ud til at gå lang tid, før der kommer vand igen, så kan vandet have svært ved at løbe til boringen. Vi er afhængige af, at der kommer vand ned fra oven og løber ned i jorden, fortæller hun.

Susan Münster fortæller, at Danske Vandværker holder nøje øje med vores grundvand. Situationen er ikke kritisk endnu, men det er fornuftigt at tænke sig om.
Susan Münster fortæller, at Danske Vandværker holder nøje øje med vores grundvand. Situationen er ikke kritisk endnu, men det er fornuftigt at tænke sig om. Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

Susan Münster har derfor et par opfordringer, når det gælder vores forbrug af vand.

- Man skal sørge for ikke at vande sine planter midt på dagen, når fordampningen er størst. Man kan også tænke over, hvor tit man behøver at tage et brusebad, og om det kan gøres kortere. Der er meget, man kan gøre selv, siger hun.

Og hvis man går og er bekymret for sin gule græsplæne, behøver man dog ikke at være det. Det fortæller Søren Gammeljord, der er indehaver af Flemmings Planteskole i Vordingborg.

- Lad være med at vande græsplænen, der er mange andre ting, der mere aktuelle at vande nu her. Den skal nok skyde igen, efter det har regnet næste gang, siger Søren Gammeljord.

Mange haver ser nok sådan her ud efter 15 dage uden vand.
Mange haver ser nok sådan her ud efter 15 dage uden vand. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Nyhedsoverblik