Det er knastørt - men hvor hurtigt bliver græsset grønt igen?

Vi står midt i en tørkeperiode. Men hvor meget skal der til, før græsset bliver grønt igen? Det har TV2 ØST testet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

"Græsset er grønnere på den anden side."

Sådan lyder en gammel talemåde,  men her i juni 2023 er der ikke meget græs, der er grønt - hverken på den ene eller anden side. Onsdag, ventes det 15. døgn i træk uden regn - noget, der ikke er sket i 20 år.

Værre så det dog ud i sommeren 2018, som var helt usædvanligt varm, solrig og tør. Det gik især ud over landbruget og naturen, for tørken ramte benhårdt i vækstperioden fra maj til juli. 

Tørkeperioden var så intens, at DMI har kaldt 2018 for "Det mest tørkeramte år i Danmark i 99 år".

Sådan så Jesper Sandbirks græsplæne ud i starten af testen. Kun langs kanterne var græsplænen ikke tør og gul. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST
Sådan så Jesper Sandbirks græsplæne ud i starten af testen. Kun langs kanterne var græsplænen ikke tør og gul. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Over hele landet så man knastørre marker og gule, afsvedne græsplæner. Det syn var hårdt for Jesper Sandbirk, der i dag er leder af ejendomsservice på TV2 ØST. Han er nemlig ganske dygtig med sine hænder og sætter en ære i at have en knivskarp, grøn og frodig græsplæne, der kan få de fleste andre haveejere til at blive misundelige.

Selvom han og mange andre haveejere var kede af synet, mente hans hustru dog, at plænen nok skulle blive grøn igen. Det satte han sig for at efterprøve i juli 2018.

Et grundigt forsøg

Hver dag, morgen og aften, vandede han derfor et hjørne af sin græsplæne med hvad der svarer til 10 millimeter regn dagligt. 

Græsstykket var på 4,75 kvadratmeter, hvorfor der skulle bruges 4,75 liter vand for at det svarede til 1 millimeter regn. For at vande med 5 millimeter regn to gange i døgnet brugte han derfor 23,75 liter vand to gange i døgnet.

Resultatet af det forsøg kan du se i videoen øverst i artiklen - eller i billederne herunder.

Og konklusionen: Græsset bliver grønt igen i løbet af 4-5 dage med regn.

Her er plænen på dag 3 efter at have fået 30 millimeter "regn" fra haveslangen:
Her er plænen på dag 3 efter at have fået 30 millimeter "regn" fra haveslangen: Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST
Her er plænen kloken 9:49 på testens fjerde dag.
Her er plænen kloken 9:49 på testens fjerde dag. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST
Her ses plænen om morgenen på testens femte dag. På det tidspunkt var der faldet 45 millimeter "regn"
Her ses plænen om morgenen på testens femte dag. På det tidspunkt var der faldet 45 millimeter "regn" Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST