Teltlejre til flygtninge koster knap 60 millioner kroner - men ingen bruger dem

To tomme teltlejre, der er stillet op til flygtninge, har kostet Rigspolitiet knap 60 millioner kroner. Men teltene skal ikke ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har kostet 59,7 millioner kroner at etablere og opretholde to flygtningelejre, som siden deres oprettelse i november 2015 ikke har huset en eneste asylansøger.

Det viser tal fra Rigspolitiet, som TV2 ØST har fået aktindsigt i.

Den ene lejr er placeret på parkeringspladsen ved Vordingborg Kaserne, hvor 40 store telte står oprejst, mens teltene er pillet ned i den anden lejr, Søgårdlejren ved Kliplev i Søn­derjyl­land.

quote De er en del af det beredskab, der skal stå klar, hvis der kommer en ny migrantsituation

Søren Vægter, vicepolitiinspektør ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi

Begge teltlejre blev opstillet som beredskabslejr, fordi tusindvis af flygtninge tilbage i 2015 vandrede over de danske grænser. Men teltlejren er aldrig blevet brugt. Alligevel står de klar til en eventuel nødsituation.

Rigspolitiet betaler derfor stadig for leje af områderne, den daglige drift samt løbende reparationer af teltene. 2016 var det dyreste år, fordi der var telte i begge lejre, som blev opvarmet henover vinteren. Det år brugte Rigspolitiet henholdsvis 5,1 millioner kroner og 11,1 millioner kroner for teltlejren ved Kliplev og Vordingborg.

Tomme telte skal repareres

Dengang var det forsvarets egne telte, der blev brugt. Siden er teltene ved Vordingborg ifølge Sjællandske dog blevet skiftet ud med hvide telte, som politiet overtog fra Beredskabsstyrelsen, og disse telte bliver ikke varmet op.

Netop fordi der stadig står rækker med oprejste telte ved Vordingborg Kaserne, er det den største udgift hos Rigspolitiet. De bliver nemlig slidt og skal løbende repareres.

160118_Teltlejr_vordingborg.jpg
Læs også
Tomme asyltelte fyrer for gråspurvene
160118_Teltlejr_vordingborg.jpg
Læs også
Tomme asyltelte fyrer for gråspurvene

- Status er, at teltene stadig står ved Vordingborg, og de skal fortsat blive stående dernede. De er en del af det beredskab, der skal stå klar, hvis der kommer en ny migrantsituation, siger Søren Vægter, vicepolitiinspektør ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, der står for vedligeholdelsen af teltlejren.

- Hvis der kommer en migrantsituation, så starter vi op med de 40 telte, men vi kan rejse over dobbelt så mange telte, siger han og tilføjer, at teltlejren ved Vordingborg Kaserne kan rumme op til 1.600 personer ved fuld kapacitet.

Artiklen fortsætter under grafikken

Borgmester vil have teltlejren fjernet

Men antal­let af per­so­ner, der har søgt asyl i Dan­mark, har været fal­dende siden etab­le­rin­gen af cen­trene, og derfor er der ikke længere brug for dem, mener borgmesteren i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S).

quote Vi har lukket 17 asylcentre i 2018, og der vil være nogle bygninger, man kan bringe i spil, hvis det bliver nødvendigt

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

- Set fra et helikopterperspektiv er det spild af samfundets ressourcer at have tomme telte stående, siger Mikael Smed.

Tilbage i 2015 søgte 21.316 mennesker asyl i Danmark. Samme år vandrede hundredvis af flygtninge i september over grænsen fra Tyskland til Danmark og videre på motorvejen ved blandt andet Rødbyhavn. Dengang frygtede myndighederne, at strømmen ville tiltage over de kommende måneder, og at Danmark ville stå med tusindvis af flygtninge og asylsøgere.

Artiklen fortsætter under billedet

- Set fra et helikopterperspektiv er det spild af samfundets ressourcer at have tomme telte stående, siger Mikael Smed.
- Set fra et helikopterperspektiv er det spild af samfundets ressourcer at have tomme telte stående, siger Mikael Smed. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

Antallet af asylansøgere falder

Men året efter faldt antallet af asylansøgere til 6.266 personer. I 2017 faldt tallet til 3.500, og året efter var antallet 3.559 personer.

- Vi har lukket 17 asylcentre i 2018, og der vil være nogle bygninger, man kan bringe i spil, hvis det bliver nødvendigt i forhold til at have et modtagecenter. Med de nuværende prognoser for indvandring i hele Europa er det bare ikke nødvendigt at have et modtagecenter i den kaliber, som det der står i Vordingborg.

Luftfoto_teltlejr_vordingborg2.jpg
Læs også
Venstre om tomme teltlejre til millioner: - Du kan se det som en brandforsikring
Luftfoto_teltlejr_vordingborg2.jpg
Læs også
Venstre om tomme teltlejre til millioner: - Du kan se det som en brandforsikring

Derfor opfordrer borgmesteren til at lukke teltlejren, som han betegner som en unødvendig udgift, og i stedet undersøge mulighederne for eventuelt at inddrage tidligere asylcentre, hvis det bliver aktuelt.

- Der står også en hjemmeværnskaserne i vores kommune, så den kan bringes i spil, og bliver der brug for ekstra kapacitet, så kunne man nok godt rejse de ekstra par telte igen relativt hurtigt, siger Mikael Smed.

Din borgmesterkollega Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune, hvor den anden lejr ligger, opfodrede daværende justitsminister Søren Pind (V) til at lukke modtagecentret. Vil du også opfordre justitsministeren til at lukke teltlejren?

- Det kan meget vel tænkes, at jeg vil kontakte den nye justitsministeren og spørge, om vi ikke kan finde noget mening i galskaben og spare de her penge ved at lukke teltlejren, svarer Mikael Smed.


Nyhedsoverblik