Svømning under åben himmel er et hit

Flere og flere er begyndt bruge svømning i det fri som en sport. I Præstø finder du et fjordsvømmehold, der træner sammen flere gange om ugen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sol, sommer og en kort dukkert for at køle ned i sommervarmen, hænger for de fleste meget godt sammen.

Men for nogen er en tur i bølgen blå ikke kun en kort fornøjelse.

quote Jeg troede faktisk, det var lidt farligt til at starte med, og jeg var faktisk lidt bange for det. Men nu elsker jeg det

Isabella Tjørneskov Andersen, fjordsvømmer

Åbentvandssvømning er nemlig en sport, som bliver mere og mere populær ifølge Dansk Svømmeunion. Og det kan blandt andet ses i Præstø, hvor en gruppe mødes flere gange om ugen for at nyde et par kilometer i Præstø Fjord.

Artiklen fortsætter under billedet.

Isabella Tjørneskov Andersen er en af svømmerne på Præstø fjordsvømmerhold.
Isabella Tjørneskov Andersen er en af svømmerne på Præstø fjordsvømmerhold. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

15-årige Isabella Tjørneskov Andersen er en af dem, som har valgt at springe ud i fjorden, selvom det ikke føles helt ufarligt.

- Jeg troede, det var lidt farligt til at starte med, og jeg var faktisk lidt bange for det. Men nu elsker jeg det, og det er sådan et rum, hvor man bare kan slappe af, og hvor man bare svømmer, siger Isabella Tjørneskov Andersen.

Flere fjordsvømmere

I alt er der 20 svømmere på fjordsvømmerholdet, hvilket er flere end de foregående år. Og Carsten Jokumsen, som er kommunikationskonsulent hos Bevæg dig for livet – Svømning, oplever også, at der generelt kommer flere og flere, der trækker i våddragt og badehætte.

Artiklen fortsætter under billedet.

Carsten Jokumsen er kommunikationskonsulent hos Bevæg dig for livet – Svømning.
Carsten Jokumsen er kommunikationskonsulent hos Bevæg dig for livet – Svømning. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

- Vi mærker helt klart, at der er en stigende interesse for svømning i åbent vand generelt. Det kan selvfølgelig være havsvømning, men det kan også være i åer og søer, siger Carsten Jokumsen.

Bevæg dig for livet – Svømning er et sammenarbejde mellem DGI og Dansk Svømmeunion, hvor man forsøger at få endnu flere til at trække svømningen ud af svømmehallerne. På deres facebookside kan man holde sig opdateret omkring, hvad der foregår inden for svømmeverdenen.

- Vi har blandt andet lavet et googlekort, der viser alle de steder i landet, hvor folk mødes omkring svømning, fortæller Carsten Jokumsen

Der er ikke noget præcist tal på, hvor stor interessen er for svømning i det fri. Det kræver nemlig intet medlemskab eller kontingent at være med.

Væk fra svømmehallen

Isabella Tjørneskov Andersen er i gang med sin første svømmesæson i saltvandet, da hun tidligere brugte tiden på banerne i svømmehallen. Og hun er ikke den eneste, der synes, at det er fedt at svømme under åben himmel.

quote Man får motion, man får frisk luft, og man får natur. Og det er noget helt andet end at ligge og svømme bane op og bane ned inde i svømmehallen

Connie Dalsgaard Melander, Formand for Præstø Sport

- Man får motion, man får frisk luft, og man får natur. Og det er noget helt andet end at ligge og svømme bane op og bane ned inde i svømmehallen, siger Connie Dalsgaard Melander, der er formand for Præstø Sport.

Og natur kan man ikke komme uden om, når Præstøs fjordsvømmere hopper i vandet. Banen, de træner på, bliver kaldt Rema 1000-banen, da den er sponsoreret af den lokale Rema 1000-købmand

- Den ligger på et relativt sikkert sted. Der er ikke så dybt herude, der sejler ikke så mange både, og man skal ikke svømme ret mange meter for at komme ind til land hele vejen rundt, fortæller Connie Dalsgaard Melander.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Connie Dalsgaard Melander er formand for Præstø Sport.
Connie Dalsgaard Melander er formand for Præstø Sport. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Selvom vandet ikke er lige så klart som i svømmehallen, mener Isabella Tjørneskov Andersen, at der er noget helt specielt ved at svømme ude i det fri.

- Inde i en svømmehal er der 25 meter, og så stopper du, og så skal du svømme tilbage. Og det skal du gøre hele tiden. Hvor her kan det godt være, der er en bøje, men der er ikke noget, der stopper en. Du kan bare svømme videre, siger Isabella Tjørneskov Andersen.

Træner med et formål

​​​​Hos fjordsvømmerne i Præstø svømmer de ikke kun for fornøjelsens skyld. De fleste træner nemlig for at blive klar til åben vand-stævnet Præstø Fjordsvømning.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

- 4720 siger vi, distancen er, det passer til postnummeret. Og det er faktisk 15. gang i år, det skal være, og der kan være 74 deltagere.

Stævnet foregår på søndag den 11. august, hvor deltagerne skal svømme fra Elnasminde over Præstø Fjord til Præstø Roklub.