Lars’ mor gik ned med depression - nu svømmer han Danmark rundt for hende og andre syge

Hver dag svømmer Lars Simonsen 10 kilometer i hav. Målet er at nå hele vejen rundt om Danmark, som er 1300 kilometer i alt. Onsdag nåede han Møn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ingen har gjort det før. Ingen har forsøgt.

Men nu gør Lars Simonsen det. Han svømmer Danmark rundt.

- Vi er ude på en lille svømmetur hele vejen rundt om Danmark sammen med min mor, som sidder i kajakken ved siden af. Vi prøver som de første og se, om ikke man kan svømme hele vejen om Danmark til fordel for Julemærkehjemmet og Depressionsforeningen, siger han til TV2 ØST.

Hele turen er 1300 kilometer lang, og Lars Simonsen har allerede pløjet sig igennem de første 1000 kilometer.

112 dage i vandet – 10 kilometer hver dag

Lars Simonsens hav-eventyr startede den 5. juni sidste år, og indtil videre har han været i vandet i 112 dage. 60 af dagene har vejrforholdene været for dårlige og for kolde til, at han kunne hoppe i vandet.

quote Jeg skal lige vænne mig til at hoppe i hver gang, og så er jeg klar

Lars Simonsen, svømmer Danmark rundt

I gennemsnit svømmer han 10 kilometer om dagen.

- Jeg skal lige vænne mig til at hoppe i hver gang, og så er jeg klar. Når man gør det hver dag, så er det lidt nederen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Hver dag svømmer Lars Simonsen 10 kilometer i hav. Målet er at nå hele vejen rundt om Danmark, som er 1300 kilometer i alt. Onsdag nåede han Møn. 

Men onsdag er der høj solskin, vandet og varmt, og det er en god dag at svømme på.

- Nu skal vi ud på 10 km til starten af Møns Klint, og det glæder vi os rigtig meget til, siger Lars Simonsen.

- Det er skønt. Det er bare en dejlig dag i dag. Stort set ingen bølger. Måske en smule modstrøm, men det har vi prøvet så mange gange før, så det går. Og så er det jo Møn. Det er en af Danmarks smukkeste steder, så det har jeg set frem til længe.

Mor: - Jeg synes, det var sindssygt

Inden Lars Simonsen startede med at svønmme Danmar rundt sidste år, kunne han ellers ikke svømme. Men han lærte at svømme i svømmehallen og kom begejstret hjem til sin kone, når han havde nåede 250 meter.

quote Jeg spurgte om, han ikke bare kunne nøjes med at svømme Fyn rundt. Men enten gør man det helt, eller også gør man det ikke

Ilse Simonsen, mor til Lars Simonsen

- Jeg synes jo også, det var sindssygt, da han sagde, at han skulle svømme Danmark rundt. Jeg spurgte om, han ikke bare kunne nøjes med at svømme Fyn rundt. Men enten gør man det helt, eller også gør man det ikke. Så jeg synes, det var åndsvagt, men jeg var klar på at tage med alligevel. Sådan et eventyr kan man jo ikke sige nej til, siger moren Ilse Simonsen.

Derfor sejler moren med Lars Simonsen rundt og hele tiden ved hans side i kajak.

Artiklen fortsætter under billederne.

Lars Simonsen svømmer 10 kilometer hver dag.
Lars Simonsen svømmer 10 kilometer hver dag. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST
Lars Simonsen svømmer Danmark rundt til fordel for blandt andet Depressionsforeningen. Ved siden af ham sejler mor med i kajak.
Lars Simonsen svømmer Danmark rundt til fordel for blandt andet Depressionsforeningen. Ved siden af ham sejler mor med i kajak. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

I skrivende stund har Lars Simonsen nu nået 1040 kilometer.

- Der er noget fascinerende ved at ligge i store bølger. Nogle af de allerstørste oplevelser rent naturmæssigt er, når man ligger og bare kæmper og få det til at fungere, siger han.

Mor har selv været ramt af depression

Imens Lars Simonsen er undervejs samler han samtidig penge ind til Depressionsforeningen og Julemærkehjemmet. Og moren, der er med i kajak, ved præcis, hvordan det er at være ramt af depression. Hun har nemlig selv haft én.

- Jeg har været indlagt tre gange, og jeg havde det virkelig dårligt. Jeg havde ikke lyst til at leve det liv. Jeg synes, det var virkelig hårdt at komme i gang og stå op om morgenen. Alt var sort, siger Ilse Simonsen.

Men det har tiden og sejlturen nu lavet fuldstændig om på. To år senere har hun det noget anderledes:

Lars han har bare formået at gøre mig glad igen ved at tage mig med på det her eventyr. Så det er jeg dybt taknemmelig for, siger Ilse Simonsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lars Simonsens mor har selv været ramt af en depression, men nu får de to gode oplevelser sammen ved at svømme Danmark rundt.
Lars Simonsens mor har selv været ramt af en depression, men nu får de to gode oplevelser sammen ved at svømme Danmark rundt. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Campingejer støtter projektet med 5000 kr.

Imens Lars Simonsen og hans mor svømmer rundt om Møn, overnatter de på Keldby Camping.

quote Han er bindegal. At svømme 1300 kilometer. Til at starte med kunne han slet ikke svømme

Niels Johansson, lejrchef og ejer af Keldby Camping

Her har ejeren af campingpladsen også hørt om den berygtede svømmer og eventyrer:

- Han er bindegal. At svømme 1300 kilometer. Til at starte med kunne han slet ikke svømme. Hvem i sin fuldeste fantasi kunne finde på at svømme rundt om Danmark? spørger Niels Johansson, lejrchef og ejer af Keldby Camping.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ejeren af Keldby Camping har doneret 5000 kroner til Depressionsforeningen og Julemærkehjemmet.
Ejeren af Keldby Camping har doneret 5000 kroner til Depressionsforeningen og Julemærkehjemmet. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Alligevel har campingpladsejeren doneret 5000 kroner til projektets to gode formål.

- Hver fjerde-femte dansker har en depression uden de ved af det, og det vil jeg gerne støtte op om, siger Niels Johansson.

At han samtidig også støtter Julemærkefonden er for ham helt perfekt.

- Jeg synes, Julemærkefonden er rigtig godt for de unge mennesker. Jeg har selv en datter, der har været på Julemærkehjem i Skælskør, og hun fik rigtig meget ud af det. Vi kunne mærke, da hun kom hjem, at hun var en helt anden. Hun havde livsglæde og havde tabt sig. Det var helt vildt at se den forandring, der kom ud af det.

- Jeg elsker havet

På land agerer Lars Simonsens far hjælperytter med provianter, og i kajakken tænker hans mor også på alle praktikaliteterne.

- Vi får smurt nogle madder og pakket müeslibar og så skal vi huske solcreme, ørepropper, badehætter og det hele, siger hun.

quote jeg ved bare, at den her nysgerrighed, jeg har, den driver værket

Lars Simonsen, svømmer Danmark runt

Og spørger man selve vandhunden, så er svømmeturen det hele værd:

- Jeg får en masse gode oplevelser sammen med min mor. Ud over det skal vi bare rundt og hygge os og møde en masse fantastiske mennesker og se noget skøn natur, siger Lars Simonsen.

- Jeg elsker havet. Når man skal nå de her 10 kilometer, så er jeg presset sidst på dagen. Men jeg ved bare, at den her nysgerrighed, jeg har, den driver værket. Hvad gemmer sig om det næste hjørne? Hvad får vi at se i dag? Skal vi ud og svømme med marsvin?

Læs mere om projektet her.