Stormflod raserede dige – nu står sommerhusejere med stor ekstraregning

Bølgerne gik højt, da medlemmerne af Ulvshale-Fællesskov Digelag skulle stemme om, hvordan det ødelagte dige skal repareres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Stormfloden i oktober satte diger rundt om i hele regionen under alvorligt pres, og flere steder meldes der nu om behov for akut handling.

Det gælder blandt andet hos Ulvshale-Fællesskov Digelag.

quote Og hvad så næste år – er det så 18.000 kroner igen?

Torben Rasmussen, sommerhusejer, Ulvshale Strand

Men bestyrelsens forslag til, hvordan den situation bliver afhjulpet på bedste måde, vækker debat. 

Det kom frem søndag formiddag, hvor bestyrelsen havde indkaldt til ekstraordinær generalforsamling.

- Jeg er ikke enig i det forslag, som bestyrelsen har lagt frem, siger Torben Rasmussen, der er sommerhusejer på Ulvshale Strand.

Sommerhusejer Torben Rasmussen mener, at den løsning, bestyrelsen har lagt frem er alt for dyr.
Sommerhusejer Torben Rasmussen mener, at den løsning, bestyrelsen har lagt frem er alt for dyr. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Medlemmerne skulle her tage stilling til en række akutte reparationer på diget ved Ulvshale Strand, som blev totalskadet under stormfloden i oktober.

Disse reparationer rækker udover en mere permanent sikring af området, som COWI har arbejdet på siden foråret 2023.

Vil have helhedsplan i stedet

Det var nemlig allerede kendt inden stormfloden, at digerne i Ulvshale-Fællesskov Digelag har brug for en større renovering. 

Men flere af de fremmødte kritiserer bestyrelsen akutplan.

Det er de røde områder på kortet her, som skal ordnes her og nu, hvis ikke området skal oversvømmes under en ny storm. Her mangler så store mængder af sand og dige, at området er særlig truet af selv mindre storme.
Det er de røde områder på kortet her, som skal ordnes her og nu, hvis ikke området skal oversvømmes under en ny storm. Her mangler så store mængder af sand og dige, at området er særlig truet af selv mindre storme. Foto: COWI

Heriblandt Torben Rasmussen, der mener, at det ikke er alle, som får gavn af det arbejde, bestyrelsen nu vil sætte i gang.

- Og så mener jeg, at den løsning, der er valgt, er alt for dyr.

Planen for nordre dige

  • Ifølge COWI og bestyrelsen for Ulvshale-Fællesskov Digelag er det nødvendigt at foretage en række akutte reparationer af diget, ved en såkaldt strakshåndtering.

  • Denne strakshåndtering rækker ud over den landsigtede helhedsplan, som ingeniørvirksomheden allerede var i gang med at udarbejde for området inden stormfloden.

  • Reparationerne er nødvendige for at diget kan klare endnu en storm i den kommende vinter, oplyser COWI.

  • Som en del af strakshåndteringen skal der etableres flere bølgebrydere i havet.

  • Dertil skal der laves sandopfyldning, tilføres lerfyld og genetablere den skrænt af store sten, som beskytter diget.

Det vil nemlig koste medlemmerne af digelaget 18.000 kroner at bekoste den forstærkning af diget, som bestyrelsen lægger op til.

- Og hvad så næste år – er det så 18.000 kroner igen? Vi kommer ingen vegne, hvis ikke vi laver en helhedsplan, siger Torben Rasmussen.

Rådgiver anbefaler forslag

Men ifølge COWIs kystspecialist Peter Fløcke Klagenberg, er der ikke tid til at vente på en helhedsplan.

- Vi har ud af cirka 15 meter dige én meter tilbage. Og ryger det, så kommer der vand i hele området bagved, siger han og tilføjer:

- Det vil sige, vi kan ikke tåle, at der kommer en eneste storm i løbet af hele vinteren.

Kystspecialist Peter Fløcke Klagenberg fra COWI forklarer, at det er nødvendigt at gøre noget her og nu, for det tilbageværende dige kan ikke klare endnu en storm.
Kystspecialist Peter Fløcke Klagenberg fra COWI forklarer, at det er nødvendigt at gøre noget her og nu, for det tilbageværende dige kan ikke klare endnu en storm. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Den plan, som COWI har præsenteret, og som bestyrelsen nu anbefaler sine medlemmer, handler om at lægge såkaldte dæksten på stranden foran diget.

- Det virker som en form for midlertidig bølgebryder. Det så vi virke under stormen. Diget blev ikke rørt, hvor de er, forklarer Ege Lau Frandsen, der er formand for Ulvshale-Fællesskov Digelag.

Er det den smarteste måde økonomisk?

- Der er nogle ting, vi er nødt til at gøre, for der er ikke noget alternativ. Vi skal have sikret, så vi ikke bliver oversvømmet, og det koster, lyder svaret fra formanden.

Formand for Ulvshale-Fællesskov Digelag, Ege Lau Frandsen, mener ikke, der er noget alternativ.
Formand for Ulvshale-Fællesskov Digelag, Ege Lau Frandsen, mener ikke, der er noget alternativ. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Har ikke råd

Den forklaring til trods, tvivler flere af de fremmødte på bestyrelsens forslag.

- Jeg er skeptisk, for jeg har svært ved at forstå det forslag, der er bragt til afstemning, siger sommerhusejer Jørn Møller Christoffersen og tilføjer:

- Jeg savner en klar prioritering af, hvor risikoen er størst, og hvor pengene bruges bedst på både den korte og lange bane, og at bestyrelsen trækker deres forslag.

Jørn Møller Christoffersen har sommerhus på Ulvshale Strand, og han finder bestyrelsens forslag uigennemskueligt.
Jørn Møller Christoffersen har sommerhus på Ulvshale Strand, og han finder bestyrelsens forslag uigennemskueligt. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Sommerhusejer Tina Noregren, der har sommerhus i Ulvshaleskoven, er bekymret for den regning, hun med forslaget ser ind i.

- Jeg er en af dem, som har en lille bitte grund med en lille hytte ude i skoven, som i princippet ikke er rørt af det her. Jeg har en lille økonomi og er faktisk nødt til at leje mit sommerhus ud for at dække mine udgifter, siger hun og tilføjer:

- Så jeg har simpelthen ikke råd til det her.

Tina Noregren har sommerhus i Ulvshaleskoven. Hun har svært ved at se, hvordan hun skal betale den ekstraregning,
Tina Noregren har sommerhus i Ulvshaleskoven. Hun har svært ved at se, hvordan hun skal betale den ekstraregning, Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Formand ser intet alternativ

Formand Ege Lau Frandsen mener dog ikke, der er nogen vej uden om at gå i gang med den fremlagte plan for diget.

- Vi har haft en storm den 20. oktober, som har fuldstændig blotlagt nordre dige. Og får vi en storm til, vil vi simpelthen få en oversvømmelse af hele sommerhusområdet, siger han og tilføjer:

- For at undgå det, har vi iværksat en strakshåndtering.

Og den plan mødte da også opbakning ved dagens afstemning. 347 stemte ja, 87 nej og tre blankt.

Læs også
Borgmestre kritiserer klimasikringsplan: - De kommer med alt for lidt
Læs også
Borgmestre kritiserer klimasikringsplan: - De kommer med alt for lidt

Direkte adspurgt kan Ege Lau Frandsen ikke garantere, at der fremover ikke kommer nye store regninger til medlemmerne.

- Hvad fremtiden bringer, ved vi ikke endnu. Men vi kan sige, at vi kommer til at betale for at leve tørskoet, siger han.

Medlemmerne af Ulvshale-Fællesskov Digelag er langt fra ene om at skulle til lommerne efter stormfloden, hvilket du kan læse mere om her


Nyhedsoverblik