Slut med træfældning flere steder – to nye urørte skove opstår på Møn

To skove på Møn er blandt de udpegede som urørt skov og vil fremadrettet ikke blive udsat for træfældning. Det møder glæde hos en lokal skovrider.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

32 statsejede skove i Danmark er blevet udpeget til urørt skov, og derfor er det nu slut med kommerciel træfældning. 

Det blev tidligere på sommeren besluttet af regeringen og aftalepartierne bag finansloven.

Ved kommerciel fældning bliver træerne fældet med henblik på at sælge dem. De flere arealer med urørt skov skal sikre mere biodiversitet og bedre forhold for arter som biller og sommerfugle. 

To af skovene er Klinteskoven og Ulvshale Skov på Møn. 

- Det (beslutningen, red.) får den betydning, at skovene kan blive mere spændende at gå rundt i og fremfor alt bliver rig på forskellige arter, siger Claus Jespersen, der er skovrider ved Naturstyrelsen i Storstrøm.  

Skal skabe variation i skovene

Aftalen har medført kritik fra Dansk Industri og brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien, der frygter, at det vil koste arbejdspladser. Især fordi der er tale om en fremrykning af stoppet med træfældningen og udpegningen af de urørte skove.

Skovrider Claus Jespersen og hans kollegaer i Klinteskoven og Ulvshale Skov på Møn bliver dog ikke arbejdsløse. De skal genoprette skovene, så de igen bliver, som de var en gang. Der skal komme flere åbne arealer, hvor lyset kan bryde frem, og flere lukkede arealer, hvor skovene er helt tæt. Udover at skabe variation i skovmønstret betyder betegnelsen urørt skov også, at dødt træ bliver liggende i skovbunden, så der sikres liv. 

Her er en oversigt over de skove, der indtil videre er udpeget til urørt skov

Hold musen over eller tryk på træikonerne for at se navnene på de udpegede skove. Grafik: Nick Abildgaard

Det er dog ikke alle træer, der får lov til at blive.

- Ahorn er et af de træer, der står på listen over ikke-hjemmehørende træarter. Det vil sige, at der ikke er ret meget biodiversitet i det, siger Claus Jespersen.

Ny hverdag for skovarbejder

For skovarbejderen Kristian Graubæk byder fremtiden på en mere varieret arbejdsdag. Han skal bruge flere ressourcer på at overvåge naturen for at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Skovarbejderen Kristian Graubæk ser frem til at gå i gang med udviklingen af skovene. 
Skovarbejderen Kristian Graubæk ser frem til at gå i gang med udviklingen af skovene.  Foto: Line Strand - TV2 ØST

 - Jeg holder ganske meget af naturen og har nørdet arter i mange år. Så det at kunne være med til sådan en udvikling, som gavner naturen 1-1, og hvor man kan se det år for år, det er fantastisk, siger han. 

Udover beslutningen om at stoppe kommerciel træfældning indeholder aftalen også, at der skal udlægges yderligere 6.000 hektar til urørt skov.