¨

Biller og sommerfugle skal hjælpes: Stop for træfældning i 32 danske skove

Et flertal i Folketinget er enige om, at øge antallet af urørte skove med et areal svarende til størrelsen på Fanø.

Skoven ved Ulvshave på Møn er et af de steder, der nu skal stå urørt tidligere end forventet. Foto: Miljø- og fødevareministeriet

Det er slut med kommerciel træfældning i de 32 skove i Danmark, der er udpeget til urørte skove. Det gælder blandt andre Ulvshale Skov og Klinteskoven på Møn.

Vi står midt i en naturkrise, og der er brug for mere urørt skov og vild natur på naturens præmisser

Lea Wermelin (S), miljøminister

Det er et af hovedpunkterne i en aftale, som regeringen og aftalepartierne bag finansloven er blevet enige om.

Med aftalen fordeler partier de 20 millioner kroner, der øremærket til urørte skove på finansloven 2020.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Som en del af aftalen skal der desuden udlægges ny urørt skov i statens skove på minimum 6000 hektar - et areal svarende til størrelsen på Fanø.

- Vi står midt i en naturkrise, og der er brug for mere urørt skov og vild natur på naturens præmisser, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

- Vi er ikke i mål med at få stoppet naturkrisen endnu, men det er et stort grønt skridt i den rigtige retning.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Hold musen over eller tryk på træikonerne for at se navnene på de udpegede skove. Grafik: Nick Abildgaard

DI: Vil koste arbejdspladser

Før den nye aftale kom i hus, ville de 10.200 hektar, som den tidligere regering har udpeget til urørt skov, først være helt fri for træfældning i 2066. Men det fremrykkes nu til at træde i kraft allerede i år.

Det vil få alvorlige konsekvenser for lokale arbejdspladser, fordi savværker, der er afhængige af træ fra staten, kommer til at mangle råvarer

Annette Christensen, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien

Fremrykningen kan komme til at koste arbejdspladser, lyder det fra Dansk Industri. Ifølge organisationen er omkring 2500 personer beskæftiget med at bearbejde træ fra statens skove og bidrager årligt med 1,5 milliarder kroner til den samlede danske vækst.

- Aftalen giver en akut udfordring for lokale savværker, som med øjeblikkelig virkning mister adgangen til de råvarer, der er grundlaget for deres forretning.

- Det vil få alvorlige konsekvenser for lokale arbejdspladser, fordi savværker, der er afhængige af træ fra staten, kommer til at mangle råvarer, siger branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien. Annette Christensen.

Ifølge hende bliver det samtidig sværere at skaffe bæredygtigt dansk træ til fremstilling af blandt andet møbler.

Klinteskoven ved Møns Klint er et af de steder, der nu skal stå urørt tidligere end forventet. Foto: TV2 ØST

Nye områder besluttes i år

I løbet af året vil det desuden blive besluttet, hvilke nye områder der skal udpeges til ekstra urørt skov.

Indtil de nye områder er blevet udpeget, må der ikke fældes træer i de skove, der kan komme i betragtning til den nye udpegning.

- Den store krise, vores natur er i, bliver ikke løst med et snuptag, men det her er et vigtigt første skridt for den danske natur, siger Enhedslistens naturordfører, Mai Villadsen, i pressemeddelelsen.

- Med denne aftale stopper vi motorsavene, så nogle naturområder bliver vilde igen, og vi giver trængte sommerfugle, biller og larver deres levesteder tilbage.

I efteråret viste en rapport fra Københavns Universitet, at naturtilstanden i de danske skove var i dramatisk tilbagegang. Blandt andet var mængden af dødt ved, som er vigtig for skovenes økosystem, på det laveste niveau i 15 år.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App