Skoleelev jubler over snarlig genåbning: - Jeg er glad for, at vi blev prioriteret

De største folkeskoleelever skal tilbage i skole den 18. maj. Det er både dejligt og nødvendigt, mener lokalformanden i foreningen Danske Skoleelever.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom flere så skuffede til, da statsministeren torsdag fremlagde planen for den anden fase af Danmarks genåbning, så var der også mange grupper, der kunne juble.

Heriblandt de danske skoleelever fra 6. til 10. klasse, der får lov at komme tilbage i skole fra mandag den 18. maj.

quote Vi sidder stadig lidt i en gættesituation om, hvordan det konkret kommer til at fungere

Michael Wittrock, lokalformand i DSE

- Jeg ved, at der er mange unge, der virkelig har ventet på at få denne her besked, sagde statsministeren i sin tale på pressemødet torsdag.

Én af dem, der havde ventet i spænding, er 14-årige Michael Wittrock, der går i 9. klasse på Svend Gønge-skolen i Vordingborg. 

- Jeg blev meget glad, da udmeldingen kom. Jeg er glad for, at vi blev prioriteret. Vi havde jo efterspurgt, at vi fik lov at blive en del af denne her fases genåbning, så vi blev rigtig glade, fortæller Michael Wittrock.

Elever har brug for at komme væk fra hjemmeundervisning

Udover at være en helt almindelig 9. klasses-elev er Michael Wittrock også lokalformand for Danske Skoleelever (DSE) i afdeling Sydsjælland.

Mette Frederiksen
Læs også
Plan for fase to er klar - sådan genåbner Danmark
Mette Frederiksen
Læs også
Plan for fase to er klar - sådan genåbner Danmark

Han fortæller, at man i DSE har undersøgt internt, hvordan skoleeleverne har oplevet hjemmeundervisningen. Her svarer en femtedel af de adspurgte, at de har haft store problemer med undervisningsformen.

- Over 20 procent af de elever, vi har snakket med, har en dårlig oplevelse med hjemmeskole. Så i det lange løb er det jo ikke ideelt, at vi taber 20 procent af eleverne. De har brug for at komme tilbage til en normal skoledag, hvor der er plads til alle. Så vi blev selvfølgelig meget glade for udmeldingen, siger han.

Venter på konkrete meldinger

Der er dog stadig nogle tvivlsspørgsmål, som Michael Wittrock godt kunne tænke sig at få afklaret.

- Vi sidder stadig lidt i en gættesituation om, hvordan det konkret kommer til at fungere. Det er jo fint, at de overlader det til et lokalt ansvar, men det kunne være fedt, hvis der var en politiker, der bare kunne sige noget overordnet for os alle, siger han.

quote Jeg glæder mig til at komme tilbage til mine venner og det sociale liv – og så glæder jeg mig til at få den kvalitetsundervisning, jeg er vant til

Michael Wittrock, lokalformand i DSE

Michael Wittrock kunne eksempelvis godt tænke sig, at der kom en garanti for, at afgangseksamenerne stadig er aflyst.

Undervisningsministeriet har tidligere oplyst, at 9. og 10. klasser ikke skal til afgangseksamen i år, fordi hjemmeundervisningen har betydet, at eleverne har haft dårligere forudsætninger for at få optimalt udbytte af undervisningen. 

- I stedet ophøjes de afsluttende standpunktskarakterer til prøvekarakterer. Det betyder, at alle elever får et fuldt eksamensbevis og kan søge ungdomsuddannelse som normalt, skrev Undervisningsministeriet på deres hjemmeside i starten af april. 

Denne beslutning både håber og forventer Michael Wittrock stadig er gældende, selvom eleverne nu skal tilbage på skolebænken.

- Det ville ikke være fair at lave om på det nu. Nu har vi endelig affundet os med, at vi ikke skal til eksamenerne, og det ville være svært at omstille sig igen – især for de svage elever, siger han. 

De faglige kompetencer skal støves af

For Michael Wittrock har det også en personlig stor værdi, at han nu får lov at komme tilbage til den klassiske lærer-elev undervisning igen. 

- Jeg synes, det er så dejligt, at jeg kan komme tilbage til en normal hverdag. Jeg glæder mig til at komme tilbage til mine venner og det sociale liv – og så glæder jeg mig til at få den kvalitetsundervisning, jeg er vant til.

Brøderup Efterskole
Læs også
Lokale efterskoleforstandere glæder sig til at se eleverne igen 
Brøderup Efterskole
Læs også
Lokale efterskoleforstandere glæder sig til at se eleverne igen 

Michael Wittrock skal starte i gymnasiet til næste skoleår, og han var begyndt at blive bekymret for, om hans faglige kompetencer blev for rustne af hjemmeundervisningen. 

- Jeg har brug for at have de her faglige kompetencer, der er nødvendige i gymnasiet. Det kan hurtigt dø gennem sådan et halvt år uden optimal undervisning, og dem vil jeg gerne tilbage og holde ved lige, forklarer han.

Michael Wittrock starter i 1.g på Vordingborg Gymnasium efter sommeren.


Nyhedsoverblik