Plan for fase to er klar - sådan genåbner Danmark

Folketingets partier er enige om en genåbningsplan for Danmark. Det skriver flere medier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nu er der en plan for, hvordan Danmark skal åbne efter den langvarige nedlukning som følge af coronavirus.

Regeringen og Folketingets partier har indgået en aftale om genåbningens fase to efter dagens forhandlinger. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag aften på et pressemøde i parken på Marienborg Slot.

quote Alle i hele samfundet har ydet en fantastisk indsats igennem de seneste måneder

Mette Frederiksen (S), statsminister

- Vi kan nu genåbne store dele af landet igen. Det kan vi gøre, fordi alle i hele samfundet har ydet en fantastisk indsats igennem de seneste måneder. Det er igennem en fælles, imponerende indsats, at vi er en af de lande, der for alvor kan begynde at åbne samfundet op igen, sagde ministeren.

Hun understregede dog, at krisen langt fra er overstået.

- Vi er stadig i en alvorlig situation. Vi kan ikke forhandle med virus. Kommer der for mange smittekæder, så vokser det, og så må vi gribe ind, sagde statsministeren.

FAKTA: Disse brancher kan genåbne i fase 2

Flere trin i genåbning

Landet skal efter planen genåbne i flere trin, fortalte Mette Frederiksen.

Mens professionelle sportsudøvere må starte igen med det samme, så kommer endnu en bølge mandag - og endnu en mandagen efter. 

- På mandag genåbner den samlede detailhandel - for eksempel storcentrene. Butikkerne skal dog fortsat overholde en række sikkerhedsregler, så smitten ikke spredes i butikkerne, sagde statsministeren.

Flere partiledere har skrevet om genåbningsplanen på Twitter - artiklen fortsætter under tweetsene:

Det store brag

Den helt store åbning vil finde sted mandag den 18. maj. 

Her vil de store elever i landets skoler få lov til at vende tilbage i skolerne, og restauranter, cafeer og værtshuse får lov til at åbne igen.

- Det bliver til en anden hverdag, end vi er vant til. Det gælder både på skolerne, hvor eleverne får en anden hverdag, og ikke mindst på restauranter og cafeer, hvor der bliver begrænsninger på både antal gæster, men også på den tid, hvor man kan være der, sagde Mette Frederiksen.

Hun understregede, at ingen værtshuse får lov til at holde åbent om natten, og der vil være tidsgrænser på, hvor længe man eksempelvis skal bruge på at spise sin mad.

Også efterskolerne får lov til at åbne igen. Her er der dog helt særlige problemstillinger, som skal løses før en genåbning, sagde statsministeren.

Bibliotekerne får også lov til at genåbne, men kun for indlån og udlån. Højskoler og museer skal fortsat være lukkede. 

Hun understregede dog, at alle planer vil kunne ændres, hvis truslen fra sygdommen ændres.

Stadig maksimalt ti personer

Mette Frederiksen oplyste på pressemødet, at forsamlingsforbudet på forsamlinger på mere end 10 personer fortsat er gældende i mindst en måned endnu.

Selvom den professionelle sport får lov til at åbne, så vil kampene dog blive spillet uden tilskuere, sagde statsministeren.

Og selvom der må spilles professionel fodbold, så går den ikke for amatørerne.

Selvom udendørs idræt, spejderaktiviteter og lignende udendørs foreningsliv får lov til at starte igen, så er de fortsat underlagt forsamlingsforbudets regler. Det vil forhindre gennemførslen af en almindelig fodboldkamp, oplyser hun.

Indendørs sport er også fortsat lukket, oplyste Mette Frederiksen.

Forhandler om mere

Mette Frederiksen (S) benyttede pressemødet til at takke de 10 partiledere i Folketingets partier, der alle er med i arbejdet om at lave planen for en genåbning.

- Det er imponerende at 10 partier kan lave aftale om en åbning af det danske samfund. Det er stort, at alle 10 partier i Folketinget tager ansvar, og tager ansvar for en række store dilemmaer, sagde statsministeren.

Hun oplyste, at forhandlingerne mellem de 10 partier fortsætter for at give plads til yderligere faser i genåbningen.

- Vi forsætter forhandlingerne umiddelbart efter pressemødet her, sagde statsministeren.