Særligt fællesskab giver smil på læben og forebygger ensomhed hos mænd

Forum for Mænds Sundhed har placeret Vordingborg Kommune på listen over de 12 kommuner her i landet, som har flest sundhedstilbud til mænd i alle aldre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Når man spiller whist, ville det være godt, hvis man kunne tælle fire kulører, men det kan vi ikke, siger Lars Breitenstein fra Frenderup smilende, mens han gemmer sin hånd fra sine modstandere.

Mandag er Egnshuset i Vordingborg godt besøgt at mænd, der sammen sidder og spiller kort. 

- Vi kan ikke huske en skid nogen af os, griner han.

quote Her iblandt kammerater siger man, hvordan man har det

Svend Erik Spohr, Budsemark

Til gengæld har de det godt. 

Mændene har det tilfælles, at de er en del af Mænds Fællesskaber, hvor mænd over 60 år mødes til fælles aktiviteter. Og det er en af årsagerne til, at Vordingborg Kommune for nyligt blev kåret til en af landets bedste til at skabe fællesskaber for mænd, som ikke har så mange andre at dele oplevelser med. 

- Det værste, ved at blive gammel, er, at man mister nogle gamle venner, siger Willy Hansen, mens han sidder med rundt om bordet.

- Der var en af knaldperlerne her (Kristina Petersen, der er seniorkonsulent i Vordingborg Kommune, red.), som spurgte, hvorfor jeg ikke kom herud. Hun er fra Vordingborg  Kommune og spurgte, om det ikke var noget for mig at komme til Viemose sammen med nogle andre knaldperler, og så endte jeg her, siger Willy Hansen.

20050808-164233-4-1920x1371we
Læs også
De bliver oftere syge og lever kortere - men her gøres der noget særligt for mænd
20050808-164233-4-1920x1371we
Læs også
De bliver oftere syge og lever kortere - men her gøres der noget særligt for mænd

Han er i dag glad for at han dengang tog imod tilbuddet.

- Det er et vis kammeratskab. Vi er ligesom på lige fod med hinanden. Den ene kan ikke høre så godt. Den anden hører meget bedre, siger han, inden han bliver afbrudt for en kort bemærkning.

- Det kniber også med at se, bliver der indskudt fra en anden.

- Ja, også det, indskyder Willy.

Her er de 12 'mandevenlige guldkommuner'

 • Fredensborg Kommune

 • Gentofte Kommune

 • Egedal Kommune

 • Roskilde Kommune

 • Vordingborg Kommune

 • Svendborg Kommune

 • Aarhus Kommune

 • Silkeborg Kommune

 • Haderslev Kommune

 • Rebild Kommune

 • Aalborg Kommune

 • Frederikshavn Kommune

Kilde: https://www.sundmandkommuner.dk/

Fælleskaber lig med trivsel

Formålet med Mænds Fællesskaber er at samle mænd til en række forskellige aktiviteter, som kan være meget anderledes end kortspil. Det kan være gåture, madlavning for mænd eller musik og foredrag. Ja, selv yoga kan være en af de aktiviteter, som mændene er fælles om, fortæller Kristina Petersen, der er seniorkonsulent i Vordingborg Kommune.

- Fællesskaber er lig med trivsel i seniorlivet, så du undgår simpelthen ensomhed og alle de her livsstilsygdomme, som du kan risikere at få blandt andet som mand i seniorlivet, fortæller hun.

Hun peger særligt på, at Vordingborg Kommune har været gode til at gribe mændene i overgangen fra arbejdsliv til seniorliv. 

- Jeg tror, at det, vi er lykkes med, er, at vi har været i gang siden 2014 med nogle indsatser til mænd, hvor vi har sat fokus på, hvad det er, vi kan skabe ved at skabe trivsel tidligere i livet for mænd. Og blandt andet den her årgang fra arbejdsliv til seniorliv er en vigtig fase. Det er virkelig der, hvor kriserne kan opstå hos mænd, fortæller hun. 

Læs også
Nyt boligområde mikser unge og ældre: - Det kan bekæmpe ensomhed
Læs også
Nyt boligområde mikser unge og ældre: - Det kan bekæmpe ensomhed

Derudover har de fokus på at lave en række forskellige aktiviteter, så der er en undskyldning for flere mænd til at stikke snuden forbi. 

- Det er ikke noget med, at man bare skal passe ind i vores kortspilhold, hvis ikke man spiller kort. Så er der et andet tilbud til mændene, siger hun.

Kristina Petersen er seniorkonsulent i Vordingborg Kommune og peger på, at kommunen er god til at gribe mændene i overgangen fra arbejdsliv til seniorliv.
Kristina Petersen er seniorkonsulent i Vordingborg Kommune og peger på, at kommunen er god til at gribe mændene i overgangen fra arbejdsliv til seniorliv. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST
En stor flok mænd samlet om et spil whist.
En stor flok mænd samlet om et spil whist. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Kan bruge hinanden i svære tider

Selvom der til tider går rygter om, at mænd ikke kan tale om følelser, så gælder det ikke i mænds fællesskaber og rundt om kortspillet.  

- Her iblandt kammerater siger man, hvordan man har det, slår Svend Erik Spohr fra Budsemark fast.

Hver dag tager han toget med Svend, der også er en del af fællesskabet, og her udveksler de erfaringer om hinandens situationer.

- Svend har en syg kone derhjemme, og for et par år siden mistede jeg min kone, og der støttede Svend op om det, forklarer han.

I langt de fleste tilfælde er aktiviteterne i Mænds Fællesskaber gratis. Det eneste, man skal gøre for at være med er at møde op.