Politikere om statsborgerskab: Det burde ikke kunne lade sig gøre

Flere politikere mener, at det ikke burde kunne lade sig gøre, at Anita Pedersen pludselig efter 29 år får at vide, at hun ikke er dansk statsborger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er ikke den første. Vi kalder dem ’passagerer’.

Sådan siger indfødsretsordfører fra Venstre Jan E. Jørgensen, som sin første kommentar, da han hører om Anita Pedersen fra Nyråds sag.

29-årige Anita Pedersen har nemlig boet i Danmark hele sit liv, har været registreret som dansk i CPR-registreret og har haft dansk pas. Men den 2. februar fik hun en besked fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, at hun ikke er og aldrig har været dansk. 

Årsagen er, at hendes thailandske mor og danske far ikke er gift, og derfor har hun ikke automatisk fået et dansk statsborgerskab. Anita Pedersens statsborgerskab har derfor været en registreringsfejl, som myndighederne har lavet. Hun skal derfor nu søge om dansk statsborgerskab.

- Det er utroligt, det kan ske. Det bør ikke kunne ske. Det virker som om, der er sket en dobbeltfejl, når hun både har været registreret som dansk i CPR-registret og har fået et dansk pas, siger Jan E. Jørgensen og tilføjer:

- Men på den anden side -  hvor der er mennesker, sker der fejl, siger han.

Der er stor sandsynlighed for statsborgerskab

Ifølge indfødsretsordføreren er sager som disse ikke usædvanlige, men de er ikke fair, og der bør handles.

- Det er rigtig synd, og der skal gøres, hvad man kan, for at hjælpe, siger Jan E. Jørgensen.

Derfor er der en procedure, hvor flere af ’passagerne’ bliver behandlet i Indfødsretsudvalget, og hvor der ofte gives statsborgerskab. Jan E. Jørgensen står også klar til at hjælpe Anita Pedersen.

- Hun er velkommen til at sende en mail til mig, så kan jeg tage den op på næste møde. Så vil vi vende den. 

Astrid Krag: Det er et problem, hvis ikke vi kan regne med myndighederne

Ifølge indfødsretsordfører for Socialdemokratiet har hun stillet spørgsmål til ministeren netop om sager som disse. Også hun kan se problemer.

- Det er selvfølgelig et problem, hvis man som borger ikke kan regne med, at myndighederne har styr på noget så grundlæggende som statsborgerskab, og jeg ser frem til at få ministeriets svar på problemet, lyder det fra Astrid Krag.

Efter vi har talt med Jan E. Jørgensen (V), er han nu gået ind i sagen, og vil hjælpe Anita Pedersen.