Nu kan du redde truet dyreart - kommune giver støtte til privates vandhuller

På grund af svingende ynglesucces blandt de grønbrogede tudser vil Vordingborg Kommune støtte borgere, som ønsker at lave vandhuller på egen grund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For bare ti år siden var Vintersbølle Overdrev kun marker. Men nu er området det rene paradis for sjældne frøer. Vordingborg Kommune har nemlig skabt et overdrev med en masse vandhuller, hvor padder kan yngle i fred og ro.

- De her vandhuller bruger padderne kun i yngleperioden, altså fra april til maj-juni måned, og så lever haletudserne hen til, de bliver forvandlet og bliver til voksne, forklarer Christina Kaaber-Bühler, naturformidler ved Vordingborg Kommune.

Christina Kaaber-Bühler er naturformidler i Vordingborg Kommune.

En af de padder, som har brug for vandhullerne, er den grønbrogede tudse. Det er en sjælden paddeart, som primært findes på Bogø, Vestmøn og ved Oddermose på det centrale Møn.

Den grønbrogede tudse har de seneste mange år været i en positiv udvikling. Men ynglesuccesen svinger stadig meget, og der er brug for endnu flere vandhuller til den truede tudse.

Vordingborg Kommune har derfor bevilliget 200.000 kroner for at kunne fortsætte kommunens arbejde. Pengene skal bruges til at støtte private borgere, som har lyst til at indgå i et vandhulsprojekt på egen matrikel.

Læs også
Kronprinsessens fødselsdagsgave er til alle - Knudshoved Odde får mere vild natur
Læs også
Kronprinsessens fødselsdagsgave er til alle - Knudshoved Odde får mere vild natur

Arterne er sårbare trods fremgang

Flere af de allermest truede paddearter har hjemsted i Vordingborg Kommune. Derfor gør de også en stor indsats for at redde de sjældne padder.

- Når man bruger mange ressourcer på at lave tiltag som det her (Vintersbølle Overdrev, red.), så er man også nødt til at finde ud af, om det virker. Og det er jo også en af de strategier for at finde ud af, hvor vi skal lave nye tiltag, lyder det fra naturformidleren.

Sådan ser et af vandhullerne ud ved Vintersbølle Overdrev.
Sådan ser et af vandhullerne ud ved Vintersbølle Overdrev. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Takket være overvågningen af padderne og de forskellige projekter er mange af arterne i dag i fremgang. Men både bestandene og levestederne er dog stadig så små og få, at arterne er meget sårbare. Netop derfor kan selv lidt hjælp fra borgerne gøre en stor forskel.

- Der er jo masser af folk, der har små vandhuller i deres haver, og der kan du sagtens få også nogle af de sjældne padder til at yngle. Så man kan sagtens gøre en stor forskel også på små arealer i de private områder.

Projektet skal leve op til tre kriterier

For at kunne få støtte til at lave et vandhul skal projektet leve op til tre kriterier. Først og fremmest skal området græsses af køer efterfølgende eller holdes nede på anden vis.

- Det er ret vigtigt. For det, at køerne går her, betyder, at der er en masse insekter i løbet af sommeren, som padderne kan spise. Så det er også ligesom der, hvor føden til padderne kommer fra, siger Christina Kaaber-Bühler.

Læs også
Ørne bliver skudt, lemlæstet og forgiftet - nu vil jægere og ornitologer redde dem i fællesskab
Læs også
Ørne bliver skudt, lemlæstet og forgiftet - nu vil jægere og ornitologer redde dem i fællesskab

Derudover må der ikke udsættes fisk eller ænder i vandhullerne, og de rigtige jordforhold skal være til stede.

Hvis du ønsker at være med til at sikre de sidste bestande af den grønbrogede tudse, kan du læse mere om projektet og ansøgningsprocessen her.


Nyhedsoverblik