Musikskole underviser online: Det er bare ikke det samme

Vordingborg Musikskole er pressede efter corona-virussets udbrud. Undervisningen er flyttet online, men ikke helt uden problemer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ni uger er gået siden lærere og elever sidste gang kunne sætte deres fødder på musikskolen i Vordingborg. Danmark lukkede ned, og det gjorde Vordingborg kommunes Musikskole også.

Det har betydet, at musikskolen har måttet tænke kreativt. For hvordan spiller man musik, når man ikke kan sidde fysisk sammen?

quote Det er en undervisningsform, man skal øve sig på, og der har også været begynderfejl

Henrik Christiansen, leder hos Vordingborg kommunes Musikskole

- Den undervisning, hvor folk går til instrument, og en lærer og elev normalt sidder sammen, den er konverteret til onlineundervisning. Så sidder både lærer og elev, fx ved hver deres klaver, og så bliver der undervist og lært efter bedste evne, siger Henrik Christiansen, leder på Vordingborg kommunes Musikskole.

Selvom der har været lidt opstartsproblemer og udfordringer med svingende internetforbindelse, så er der nu fremgang.

- Nu har vi gjort det i to måneder, og vi bliver mere fortrolige med det. Det er en undervisningsform, man skal øve sig på, og der har også været begynderfejl. For hvordan griber man det lige an, siger han.

Ikke alt kan laves online

Netop det at spille musik sammen, men gøre det hver for sig, har dog været en stor udfordring erkender Henrik Christiansen. Alle kor og bands er sat på pause, mens den individuelle undervisning altså fortsat er i gang. Det er dog alligevel ikke helt det samme.

- Vi har ikke den rette lyd, og man kan ikke høre den rigtige klang. Det er altså ikke det samme at høre det gennem en iPhone, siger Henrik Christiansen, der også selv underviser elever.

Artiklen fortsætter efter videoen. 

 

Det er dog vigtigt, at musikskolen opretholder kontakten til de 1500 elever, for er der ingen kontakt, så er Henrik Christiansen i tvivl om, hvad der skal ske med musikskolen.

quote Det er altså ikke det samme at høre det gennem en iPhone

Henrik Christiansen, leder hos Vordingborg kommunes Musikskole

- Hele musikskole Danmark sidder og siger, hvad er der tilbage efter det her. Det er så utroligt vigtigt, at vi opretholder kontakten til vores elever. Musikskolen er ikke noget, man skal gå til, men det er noget, man melder sig til. Hvis vi ikke har kontakt i et halvt år, så falder folk fra. Så kontakten er vigtig, så vi også har en musikskole bagefter.

Vi har lært noget

På trods af nye arbejdsgange, og en til tider dårlig internetforbindelse, så er der altså alligevel flere gode ting, som musikskolen kan tage med sig.

- Vi skal huske, at det kan lade sig gøre at undervise online. For eksempel i en vinter med meget sne. Eller måske hvis en elev, der bor på Østmøn, ikke kan komme fysisk til undervisning, så kan vi sætte det her op.

Henrik Christiansen forsikrer dog, at onlineundervisningen ikke kommer til at erstatte den fysiske undervisning.

- Det, at man er fysisk sammen, og det at man kan høre klangen og drøfte teknikken, det er så vigtigt. Derfor skal vi sige, vi har lært meget om digitale platforme, vi kan bruge YouTube, men det er ikke det samme.

Derfor håber musikskolen naturligvis på, at de snart kan få lov at åbne igen og spille musik sammen, og endda i samme rum.

- Vi havde håbet at åbne her i fase to, men vi må altså vente lidt endnu. Men vi er så ubeskriveligt klar. Vi har indrettet alle lokalerne, så der er tape på gulvet, der markerer to og tre meter, og man kan sikre den rette afstand. For det er en sårbar form for undervisning med blæseinstrumenter og sangundervisning, men vi er helt klar, siger Henrik Christiansen.