Mor offentliggjorde billede af formodet blotter: Nu ender sagen i Højesteret

Rikke Louise Andersen blev idømt en bøde for at offentliggøre billede af formodet blotter. Nu skal sagen til Højesteret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skabte heftig debat på Facebook, da Rikke Louise Andersen fra Nyråd ved Vordingborg i august 2016 offentliggjorde et overvågningsbillede af en mand, som ifølge hende var blotter.

Manden havde blottet sig for kvindens datter og en veninde ved en butik i Vordingborg, og billedet blev delt over 1000 gange på det sociale medie.

Men det var ikke i orden at offentliggøre billedet, afgjorde både by- og landsretten senere. Nu sendes sagen videre til landets øverste retsinstans - Højesteret. Det har Procesbevillingsnævnet givet tilladelse til.

- Jeg er rigtig glad for, at sagen kommer for Højesteret. Det betyder, at der er noget, som der ikke er blevet taget stilling til i de andre retsinstanser, og det skal vi nu have afprøvet, siger Rikke Louise Andersen til TV ØST.

quote Det glæder mig rigtig meget, der bliver sat fokus på, at der er en forbryder, som er sluppet afsted med ti dagbøder af 250 kroner

Rikke Louise Andersen

Ved Retten i Nykøbing Falster blev hun i sommeren 2017 idømt en bøde på 5000 kroner. Denne dom stadfæstede Østre Landsret senere.

Rikke Louise Andersen blev dømt for uden samtykke at have videregivet personfølsomme oplysninger i form af overvågningsbilledet.

Fik ti dagbøder på hver 250 kroner

Manden, som blev anklaget for at have blottet sig, blev dømt for blufærdighedskrænkelse i 2016. Han fik ti dagbøder på hver 250 kroner.

Det er fjerde gang, at sagen behandles i retten. Første gang blev Rikke Louise Andersen frifundet, fordi anklagemyndigheden havde rejst tiltale efter en forkert paragraf. 

Læs også
Rikke Louise Andersen bliver dømt skyldig: Skal betale 5.000 kroner i bøde
Læs også
Rikke Louise Andersen bliver dømt skyldig: Skal betale 5.000 kroner i bøde

Først havde anklagemyndigheden fejlagtigt rejst tiltale mod hende for at have overtrådt persondataloven som dataansvarlig, men hun blev frikendt, fordi dette er forretningens ansvar. Det har forretningen siden fået en bøde for.

- Det glæder mig rigtig meget, der bliver sat fokus på, at der er en forbryder, som er sluppet afsted med ti dagbøder af 250 kroner, siger Rikke Louise Andersen

- En usædvanlig sag

Kvindens forsvarer, advokat Kåre Pihlmann, fortæller til Ritzau, at det er en usædvanlig sag, som Højesteret nu skal vurdere.

- Der er aldrig tidligere taget stilling til, hvornår man må offentliggøre billeder af denne karakter, uden at man er i karambolage med persondataloven.

quote Der er aldrig tidligere taget stilling til, hvornår man må offentliggøre billeder af denne karakter, uden at man er i karambolage med persondataloven

Kåre Pihlmann, advokat

- Og så skal Højesteret tage stilling til, om anklagemyndigheden kan rejse den samme sag to gange, siger Kåre Pihlmann og henviser til den fejlagtige tiltale, der i første omgang blev rejst mod Rikke Louise Andersen.

- Det er der aldrig en dansk domstol, der har taget stilling til.

I forbindelse med sagen i Østre Landsret vurderede retten, om hensynet til andre børn, som gerningsmanden på fri fod kunne krænke, vejede tungere end hensynet til at beskytte personfølsomme oplysninger.

Men det fandt landsretten ikke var tilfældet, fordi forbrydelsen var meldt til politiet, som samme dag, som billedet blev lagt på Facebook, havde sikret sig overvågningsvideoen fra butikken til brug for efterforskningen.

Rikke Louise Andersen savner særlig taskforce 

I forbindelse med sagen er Rikke Louise Andersen kommet med et forslag om, at det skal oprettes en særlig taskforce hos politiet eller en anden myndighed, der kan tage sig af lignende sager.

quote Vi mangler nogle redskaber, i form af vi har de sociale medier, som gør det meget nemmere at få fanget de her forbrydere meget hurtigere, end politiet gør i øjeblikket

Rikke Louise Andersen

- De skal kigge videoovervågning igennem, så man meget, meget hurtigt kan gå ud og lave en efterlysning, ligesom jeg gjorde. Vi mangler nogle redskaber, i form af vi har de sociale medier, som gør det meget nemmere at få fanget de her forbrydere meget hurtigere, end politiet gør i øjeblikket, siger er Rikke Louise Andersen.

- I vores tilfælde, fortsætter hun, havde vi forbrydelsen på en videoovervågning, og vi vidste præcis, hvem der er havde begået forbrydelsen. Så hvis vi havde haft en mulighed for at sende det ind til en taskeforce og få det godkendt til at lægge ud, så kunne vi have lavet en efterlysning meget hurtigt. Jeg mener på ingen måde, det er forbryderne, som skal beskyttes. Det er ofrene.

Det er endnu ikke kendt, hvornår sagen kommer for Højesteret.


Nyhedsoverblik